Ο Ολυμπιακός στη λεωφόρο της δόξας και του χρήματος

Ο Ολυμπιακός στη λεωφόρο της δόξας και του χρήματος

Απ' όποια πλευρά κι αν το δούμε η Αϊντχόφεν είναι όχι μόνο ακριβότερη, αλλά και ποιοτικότερη ομάδα από τον Ολυμπιακό. Και μόνο το γεγονός που κατάφερε να την προσπεράσει και να προκριθεί στους «16» του Europa League, παρόλο που έχασε με 2-1 το βράδυ της Πέμπτης καθώς μέτρησε το υπέρ του 4-2 από το πρώτο ματς, παραμένει μια τεράστια υπέρβαση που μεταφράζεται σε δόξα και χρήμα. Ο,τι και να γίνει από δω και πέρα μπορούμε να μιλάμε για μια απόλυτα και συνολικά επιτυχημένη χρονιά για το κλαμπ, γεμάτη από αγωνιστικά αλλά και οικονομικά κέρδη που θα επιτρέψουν στην ποδοσφαιρική εταιρεία να παραμείνει ψηλά και του χρόνου. Ας το δούμε με αριθμούς...

Σύμφωνα με το Transfermarkt ο Ολυμπιακός ξόδεψε 13.800.000 ευρώ για να χτίσει το φετινό ρόστερ του. Οι επιτυχίες της ομάδας εκτόξευσαν την αξία των συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών στα 90.550.000 που σημαίνει μια διαφορά 76.750.000. Αντίστοιχα στην Αϊντχόφεν πλήρωσαν 43.750.000 για παίκτες, με τη σημερινή τους αξία να βρίσκεται στα 172.500.000, μια διαφορά δηλαδή 92.860.000. Είναι, βέβαια, διαφορετικά τα πρωταθλήματα τα οποία παίζουν που σημαίνει άλλα τα έσοδα, άλλοι οι χορηγοί, άλλες οι εισπράξεις από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και άλλη η αγοραστική δύναμη του κοινού το οποίο ακολουθεί.

Οι συγκρίσεις δείχνουν σε σχέση και με το τελικό αποτέλεσμα των δύο αγώνων, ότι ο Ολυμπιακός είναι σε θέση με τον τρόπο που λειτουργεί και τη γενικότερη ευρωπαϊκή του παρουσία να αυξάνει τα τελευταία χρόνια τα έσοδά του και να γίνεται ευθέως ανταγωνιστικός με μεγαλύτερα κλαμπ. Αλλωστε, σε μια σεζόν που ο κόσμος δεν μπορεί να πάει στο γήπεδο, άρα δεν αγοράζει εισιτήρια και δεν ξοδεύει πέριξ του «Καραϊσκάκης», η ΠΑΕ δείχνει ότι μπορεί να γεμίζει τα ταμεία της όπως και πέρυσι.

Την αγωνιστική περίοδο 2019-20 είχε συνολικά ακαθάριστα έσοδα 84.400.000 ευρώ. Εκτός από τα 36.500.000 της UEFA μπήκαν στα ταμεία άλλα 23.000.000 περίπου από πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Η φετινή οικονομική επιτυχία φαίνεται αν τη συγκρίνουμε με τα μεγέθη της σεζόν 2018-19. Τότε ο Ολυμπιακός έπαιξε μόνο στο Europa League και τα ευρωπαϊκά έσοδα ήταν μόλις 12.400.000. Παρ όλα αυτά, το συνολικό ποσό των εσόδων "στάθηκε" στα 61.000.000, επειδή οι πωλήσεις κινήθηκαν στα περσινά επίπεδα. Το ίδιο και φέτος. Αν και η χρονιά δεν έχει τελειώσει, τα ως τώρα στοιχεία πείθουν ότι τα οικονομικά μεγέθη δεν θα αλλάξουν.

Ακόμη κι αν η ομάδα δεν πάει παραπέρα στη φετινή διοργάνωση (σήμερα Παρασκευή στις 14:00 η κλήρωση των «16»), θα έχει και του χρόνου πάνω - κάτω τα ίδια χρήματα με φέτος για να ξοδέψει. Τα αν θα υπάρξει αντίκρισμα, είναι άλλο θέμα, υπό την έννοια πως οι - σχεδόν σίγουροι - πρωταθλητές θα πρέπει για πρώτη φορά στα χρονικά, να περάσουν τέσσερις(!) προκριματικούς γύρους αν θέλουν να φτάσουν στους ομίλους του Champions League που προσφέρουν τα πολλά χρήματα. Αλλα αυτό είναι ακόμη μια μικρή λεπτομέρεια στο όλο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί.