Ο νέος μέτοχος των Γιούτα Τζαζ, Ντουέιν Ουέιντ, προτιμά να ζει... «μήνα με το μήνα»

Ο νέος μέτοχος των Γιούτα Τζαζ, Ντουέιν Ουέιντ, προτιμά να ζει... «μήνα με το μήνα»

Ο αυτοσχεδιασμός στο παρκέ, μαζί με το ταλέντο και τις επιτυχίες, του χάρισε εκατοντάδες εκατομμύρια. Η μεθοδικότητα εκτός των τεσσάρων γραμμών, ωστόσο, επέτρεψε στον Ντουέιν Ουέιντ να διατηρήσει την περιουσία του, να την... «αυγατίζει» και να μπορεί να συνεχίζει τις επενδύσεις και στο μπάσκετ. Ο παλαίμαχος σταρ του ΝΒΑ αποχώρησε με τρία δαχτυλίδια πρωταθλητή με τους Μαϊάμι Χιτ, όμως η νέα πρόκλησή του βρίσκεται στη Γιούτα.

Ο Αμερικανός, αν και ανέπτυξε μία σχέση ζωής με την ομάδα της Φλόριντα, κατακτώντας τους τίτλους του 2006, του 2012 και του 2013 και επιστρέφοντας στη Φλόριντα μετά το πέρασμα από Σικάγο και Κλίβελαντ, κάνει σε άλλη πόλη την πρώτη επιχειρηματική απόπειρά του στο μπάσκετ. Ο 39χρονος Ουέιντ αγόρασε ένα ποσοστό μετοχών των Γιούτα Τζαζ και θα ενταχθεί στη διοίκηση του νέου ιδιοκτήτη, Ράιαν Σμιθ, δίχως για την ώρα να έχουν δημοσιοποιηθεί το ύψος της επένδυσης ή το ποσοστό που απέκτησε.

Ο Ουέιντ δήλωσε «ευγνώμων για την ευκαιρία και ξέρω ότι για να φτάσεις στην κορυφή, πρέπει να είσαι στις κατάλληλες συνθήκες και καταστάσεις. Ο Ράιαν Σμιθ και οι Τζαζ μού το προσφέρουν αυτό και θα ανταποδώσω με όσες δεξιότητες και γνώσεις διαθέτω». Παράλληλα, τόνισε ότι έμπνευση για την ενασχόλησή του με τα κοινά ομάδας αποτέλεσαν παλαίμαχοι παίκτες όπως οι Μάικλ Τζόρνταν (άλλοτε μέτοχος των Ουίζαρντς και νυν ιδιοκτήτης των Χόρνετς), Γκραντ Χιλ (μικρομέτοχος των Χοκς) και ο πρώην συμπαίκτης του, Σακίλ Ο’Νιλ (Σακραμέντο).

Η εμπλοκή του Ουέιντ αναμένεται να «μεταφραστεί» σε ενεργό ρόλο στη Γιούτα, κάτι που απογοήτευσε τον ιδιοκτήτη των Μαϊαμι Χιτ, Μίκι Αρισον. Ο Αμερικανός μεγιστάνας ευχήθηκε μεν καλή επιτυχία στον άλλοτε αρχηγό της ομάδας του, όμως αποκάλυψε πως είχε προτείνει ο ίδιος ένα ποσοστό των μετοχών στους Χιτ. «Θέλω να συγχαρώ τον Ντουέιν. Είχαμε συζητήσει να αγοράσει μετοχές στο Μαϊάμι μετά την αποχώρησή του, είχε απαντήσει πως δεν ήταν τότε έτοιμος και είμαι απογοητευμένος που δεν επανεξέτασε την πρόταση... Για μένα θα είναι πάντα ένας Χιτ», ήταν η ανάρτησή του στα social media.

Ο Ντουέιν Ουέιντ κέρδισε στην 16χρονη καριέρα του στο ΝΒΑ περίπου 196 εκατομμύρια δολάρια, αλλά έχει αποφασίσει ως στάση ζωής να μην ξοδεύει άσκοπα. Το 2020, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Men’s Health» είχε αποκαλύψει ότι κάθε τρίμηνο συναντά τον οικονομικό σύμβουλό του, ώστε να καθορίζουν μαζί και τις επόμενες κινήσεις του αλλά και το όριο των εξόδων του. Οταν βρέθηκε στο ΝΒΑ, είχε αποφασίσει κάθε χρόνο να εξοικονομεί ένα εκατομμύριο από τις ετήσιες απολαβές των 2,6 εκατ., όμως παραδέχθηκε πως δεν το κατάφερε...

Τα τελευταία χρόνια της καριέρας του είχε αμοιβές άνω των 20 εκατ. ετησίως από το μπάσκετ, αλλά είχε αποφασίσει ότι οι μοναδικές εξαιρέσεις τους περιορισμούς που έβαζε στον εαυτό του θα είναι «οι αγορές σπιτιών για τους γονείς μου και τα δίδακτρα σε καλά σχολεία για τα παιδιά μου». Κάτι που ακολουθεί πιστά και η δεύτερη σύζυγός του, ηθοποιός Γκαμπριέλ Γιούνιον.

Ο Ουέιντ εξήγησε ότι ακόμη και σήμερα ζει με ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό εξόδων για κάθε μήνα, κάτι που του έχει επιτρέψει να έχει ένα μεγάλο ποσό διαθέσιμο για επενδύσεις, όπως η αγορά των μετοχών των Γιούτα Τζαζ. Ο Αμερικανός δεν ζει με τη φοβία του να «φάει» όλη την περιουσία του, ωστόσο έχει τονίσει πως δεν θέλει να ακολουθήσει τη μοίρα πολλών συναδέλφων του. Ερευνες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι το 60% των παικτών του ΝΒΑ χρεοκοπεί μέσα σε πέντε χρόνια από την αποχώρησή τους από την ενεργό δράση...