Ο Μίλτος Τεντόγλου ξανά στον «θρόνο» του πρωταθλητή Ευρώπης!

Ο Μίλτος Τεντόγλου ξανά στον «θρόνο» του πρωταθλητή Ευρώπης!

Ενα αλμα ήταν αρκετό ώστε ο Μίλτος Τεντόγλου να υπερασπιστεί τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης που είχε κατακτήσει στον κλειστό στίβο και το 2019 στη Γλασκώβη. Ο 23χρονος άλτης από τα Γρεβενά κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και το βράδυ της Παρασκευής (5/3) στο Τορούν της Πολωνίας κα απέδειξε ότι είναι ο κορυφαίος στην Ευρώπη, παρά τους πόνους στο γόνατο που επηρέασαν το τέλος της προετοιμασίας του για τη διοργάνωση.

Ο Τεντόγλου (πρωταθλητής Ευρώπης και του ανοικτού στίβου, το 2018 στο Βερολίνο), βρέθηκε από την αρχή του τελικού σε «θέση οδηγού», καθώς με άλμα στα 8,35μ., στην πρώτη προσπάθειά του, πέτυχε την κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο, μόλις τρία εκατοστά πίσω και από το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ! Οι ενοχλήσεις στο γόνατο τον υποχρέωσαν να αφήσει το δεύτερο και το τρίτο άλμα του. Ωστόσο, μπήκε και πάλι στον αγώνα όταν ο Σουηδός Τόμπιας Μόντλερ έκανε 8,31μ., νέο εθνικό ρεκόρ της πατρίδας του και τον πλησίασε.

Ο Μόντλερ, όμως, δεύτερος και το 2019 πίσω από τον Τεντόγλου, δεν κατόρθωσε να απειλήσει τον Ελληνα πρωταθλητή στη συνέχεια και περιορίστηκε στο ασημένιο μετάλλιο. Σε έναν υψηλού επιπέδου τελικό, την τρίτη θέση του βάθρου πήρε ο Φινλανδός Κρίστιαν Πούλι, επίσης με εθνικό ρεκόρ. Ο Πούλι σημείωσε επίδοση 8,24μ. στο έκτο και τελευταίο άλμα του, προσπερνώντας τον Ουκρανό Βλάντισλαβ Μάζουρ, ο οποίος είχε κάνει ατομικό ρεκόρ με 8,14μ..

Ο Τεντόγλου έγινε ο πρώτος αθλητής στη ιστορία του αγωνίσματος που επικρατεί με ένα μόλις έγκυρο άλμα, από το σύνολο των τριών που επέλεξε να εκτελέσει. Είναι και ο τέταρτος στην ιστορία της διοργάνωσης που υπερασπίζεται τον τίτλο του και δεύτερος από το 1990 κι έπειτα, που το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου διεξάγεται ανά δύο χρόνια

Χάρισε στην Ελλάδα το 7ο μετάλλιο στη διοργάνωση και το 34ο συνολικά και έγινε ο δεύτερος Ελληνας, μετά την Κατερίνα Θάνου, που έχει ανέβει δύο φορές στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου των αγώνων. Αμέσως μετά τον θρίαμβό του, ο Τεντόγλου παραδέχθηκε πως «δεν μου άρεσε ο αγώνας μου, καθώς αναγκάστηκα να αφήσω δύο άλματα και έμοιαζε με αγγαρεία».

Ωστόσο, τόνισε ότι «το άλμα πάνω από τα 8,30μ. δεν ήταν κάτι τρομερό, γιατί πίστευα εξαρχής πως μπορώ να το πετύχω. Επειδή, όμως, ήμουν σε αυτή την κατάσταση με το γόνατό μου, ήθελα ένα καλό πρώτο άλμα». Ο πρωταθλητής Ευρώπης σχολίασε πως «ήταν ένας από τους καλύτερους τελικούς» και επισήμανε, για τον προπονητή του, Γιώργο Πομάσκι, πως «δεν τον έχω συνηθίσει να κάνω καλή επίδοση στην πρώτη προσπάθειά μου, του είχα πει πως θα το καταφέρω και ίσως δεν με πίστεψε, γι’ αυτό και πανηγύρισε έντονα».