Ο Λουίς Σκόλα βγάζει τη «στολή», αλλά όχι τα «παράσημά» του

Ο Λουίς Σκόλα βγάζει τη «στολή», αλλά όχι τα «παράσημά» του

Υπάρχει μία λεπτή γραμμή μεταξύ του «στρατηγού» και του «στρατιώτη» που λίγοι στην ιστορία των σπορ έχουν κατορθώσει να ξεχωρίσουν. Και, κυρίως, ελάχιστοι πέτυχαν να εφαρμόσουν, αναλαμβάνοντας με απόλυτη επιτυχία και τους δύο ρόλους, ταυτόχρονα. Ο Λουίς Σκόλα είναι ένας από αυτούς. Με καριέρα και χρήματα που του έδιναν τη δυνατότητα να κάθεται αναπαυτικά στην πολυθρόνα του και να απολαμβάνει τα «παράσημά», ο 41χρονος Αργεντινός καλαθοσφαιριστής επιμένει, όμως, να προτιμά την ιδιότητα του «στρατιώτη».

Ο Σκόλα συνεχίζει την καριέρα του στην Ιταλία και μετά την περσινή παρουσία του στην Ευρωλίγκα με την Αρμάνι Μιλάνο, φέτος υπέγραψε στην πάλαι ποτέ κραταιά Βαρέζε. Ο πρώην σταρ της Μπασκόνια δεν βάζει απλώς «ένσημα» στο παλμαρέ του, καταγράφοντας μ.ό. 17,1 πόντους και 6,8 ριμπάουντ. Σύμφωνα με ιταλικό δημοσίευμα, όμως, ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τα παρκέ, έχοντας λάβει τη σημαντική απόφαση να βγάλει τη φανέλα του. Αλλά όχι όποια κι όποια φανέλα...

Πάντα πιστός στην Εθνική Αργεντινής, ο Σκόλα, όπως αναφέρει η «La Prealpina», θα σταματήσει το μπάσκετ όχι μετά το τέλος της σεζόν στην Ιταλία, αλλά φορώντας για μία ακόμη φορά το εθνόσημο. Καθώς θα αγωνιστεί στο Τόκιο τον ερχόμενο Ιούλιο και για 5η φορά στην καριέρα του σε Ολυμπιακούς Αγώνες και στη συνέχεια θα λάβει διοικητικό πόστο στη Βαρέζε. Με την Αργεντινή στέφθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης στην Αθήνα το 2004 και χάλκινος το 2008 στο Πεκίνο, ενώ έχει και δύο ασημένια μετάλλια σε Παγκόσμια Κύπελλα, το 2002 στην Ιντιανάπολις και το 2019 στην Κίνα.

Προ διετίας, μάλιστα, στα 39 του, ενώ κανένας δεν περίμενε να αγωνιστεί και πάλι στην Εθνική του, δεν συμμετείχε απλώς στο Μουντομπάσκετ στην Ασία, αλλά με καταπληκτικές εμφανίσεις οδήγησε την Αργεντινή ως τον τελικό, στον οποίο ηττήθηκε από την Ισπανία. Ο Λουίς Σκόλα άρχισε την καριέρα του στην πατρίδα του από τη Φέρο Καρίλ Οέστε και σε ηλικία 18 ετών πήρε μετεγγραφή στη Μπασκόνια (τότε Ταουγκρές). Επειτα από μία διετία ως δανεικός στη Χιχόν, το 2000 έγινε βασικό στέλεχος των Βάσκων, με τους οποίους κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας το 2002, αλλά και από τρία Κύπελλα και Σούπερ Καπ. Ηταν MVP της ACB το 2005 και το 2007, όταν και πήρε την απόφαση να παίξει στο ΝΒΑ.

Οι Σαν Αντόνιο Σπερς τον είχαν επιλέξει στο Νο56 του ντραφτ του 2002, ωστόσο δεν έπαιξε ποτέ στα «Σπιρούνια». Το 2007 οι Σπερς τον παραχώρησαν ουσιαστικά για... τίποτα. Τον έστειλαν στο Χιούστον αντί του Βασίλη Σπανούλη, αν και ο Ελληνας γκαρντ δεν έμεινε στο Σαν Αντόνιο. Οι Τεξανοί τού έκαναν το χατίρι να τον αφήσουν ελεύθερο, προκειμένου να εκπληρώσει τη δέσμευσή του στον Παύλο Γιαννακόπουλο να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό.

Ο Σκόλα ήταν μέλος της κορυφαίας πεντάδας πρωτοεμφανιζόμενων το 2008 και έμεινε στους Ρόκετς ως το 2012. Στη συνέχεια φόρεσε τις φανέλες των Φίνιξ Σανς, Ιντιάνα Πέισερς, Τορόντο Ράπτορς και Μπρούκλιν Νετς, ως το 2017. Πέρασε μία διετία στη χαλαρή μπασκετική ατμόσφαιρα της Κίνας και ενώ όλοι περίμεναν πως το 2019 θα αποχωρήσει, έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο και υπέγραψε και στο Μιλάνο. Αγωνίστηκε πάντα ως «στρατιώτης», αλλά θα αποχωρήσει και ως «στρατιώτης» και ως «στρατηγός»