Ο «ασυμβίβαστος» Στέρλινγκ Μπράουν μπαίνει «ασπίδα» στην αστυνομική βία

Ο «ασυμβίβαστος» Στέρλινγκ Μπράουν μπαίνει «ασπίδα» στην αστυνομική βία

Το γνώριμο πρόσωπο του πατέρα του πίσω από την αστυνομική στολή δεν άλλαζε την αντίληψή του. Αν και μεγαλωμένος σε ένα σπίτι στο Ιλινόι με στρατιωτική πειθαρχία, η σχέση του με τον αστυφύλακα πατέρα του δεν ήταν αρχικά ομαλή και ήρεμη. Ο Στέρλινγκ Μπράουν προτιμούσε να εφαρμόζει την αυτοπειθαρχία στα σπορ και διόρθωσε τη σχέση του με τον πατέρα του όταν τον είχε (εθελοντή) προπονητή σε τοπικές ομάδες μπάσκετ...

Ο 26χρονος Αμερικανός γκαρντ των Χιούστον Ρόκετς και μέχρι πέρσι συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μπακς, ωστόσο, «ανέπτυξε» άθελά του μία «σχέση» με την αστυνομική στολή που του έφερε μπελάδες αλλά διαμόρφωσε και τον χαρακτήρα του. Πριν από το πρόσφατο ματς της ομάδας του Τέξας στο Μαϊάμι, βρέθηκε και πάλι σε ένα τμήμα. Οι καταθέσεις, η αγωνία και οι δικογραφίες έγιναν θαρρεί κανείς περισσότερες και από τις συμμετοχές του στο παρκέ.

Οπως ανακοίνωσαν οι Ρόκετς, ο Μπράουν δέχθηκε επίθεση από αγνώστους στο πάρκινγκ ενός κλαμπ στη Φλόριντα, και τραυματίστηκε με γρατζουνιές, μελανιές και πρηξίματα σε πρόσωπο και γόνατο... Ο ίδιος κατέθεσε πως δεν γνώριζε ούτε τους δράστες ούτε το κίνητρό τους. Η υπόθεση του έφερε στο μυαλό μία άλλη περιπέτεια, πριν από τρία χρόνια, για την οποία έγινε παραπάνω γνωστός από όσο για το παιχνίδι του στο Μιλγουόκι.

Στις 26 Ιανουαρίου 2018 διπλοπάρκαρε παράνομα έξω από το πολυκατάστημα Walgreens. Οταν βγήκε, οι αστυνομικοί τού ζήτησαν την άδεια κυκλοφορίας. Ο Μπράουν παραδέχθηκε το λάθος παρκάρισμα, αλλά δεν θέλησε να προτάξει την ιδιότητά του για να γλιτώσει. Ωστόσο, καθυστερώντας να βγάλει τα έγγραφά του, ζήτησε από τον αστυνομικό να μην τον ακουμπά στον ώμο. Προκλήθηκε ένταση με τους αστυφύλακες να τον ακινητοποιούν με taser και να τον ρίχνουν στο έδαφος...

Το οπτικοακουστικό βίντεο της αστυνομίας επιβεβαίωνε πως δεν είχε προκαλέσει. Πέρασε τη νύχτα στο τμήμα, αφέθηκε ελεύθερος όμως κατέθεσε αγωγή κατά της αστυνομίας και της πόλης του Μιλγουόκι, για αλόγιστη χρήση βίας. Τον Οκτώβριο του 2019 οι αρχές επιχείρησαν να έρθουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τον παίκτη, προσφέροντας 400.000 δολάρια ως αποζημίωση. Ο Μπράουν αρνήθηκε, λέγοντας πως θέλει να γίνει η φωνή κάθε μαύρου που βιώνει αστυνομική βία στην πόλη. Οι αστυνομικοί που τον χτύπησαν τέθηκαν απλώς σε 15μερη διαθεσιμότητα.

«Πρέπει να πω την ιστορία μου, ώστε να αλλάξει η κατάσταση», έγραψε σε κείμενό του στην ιστοσελίδα The Players Tribune με τίτλο «Τα λεφτά σας δεν θα με κάνουν να σιωπήσω». Τόνισε πως «ζητώ σεβασμό και να λογοδοτούν και οι αστυνομικοί αν παραβαίνουν τον νόμο». Ο Στέρλινγκ Μπράουν δήλωσε στενοχωρημένος «γιατί αρχικά δεν με πίστεψε κανένας, μέχρι να δημοσιοποιηθεί το βίντεο». Πριν από μερικούς μήνες, πάντως, δέχθηκε να αποσύρει τη μήνυση έπειτα από αποζημίωση 750.000 δολαρίων, την οποία πρόσφερε σε οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ηταν από τους οργανωτές των πορειών διαμαρτυρίας στο Μιλγουόκι για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεσότα. Το περασμένο καλοκαίρι, ως παίκτης ακόμη των Μπακς, ήταν με τον Τζορτζ Χιλ οι πρωτεργάτες της απόφασης των Μπακς να μην αγωνιστούν στο ματς των πλέι οφς με το Ορλάντο, ως αντίδραση για τους πισώπλατους πυροβολισμούς αστυνομικών στον Τζέικομπ Μπλέικ, στο Ουισκόνσιν.

Ο Στέρλινγκ Μπράουν, όπως είχε κάνει και πιτσιρικάς στο σπίτι του, είχε ορθώσει και πάλι το ανάστημά του. Δεν δέχεται να μείνει στη συνενοχή της σιωπής και τονίζει πως «αυτό για το οποίο μάχομαι είναι μεγαλύτερο και από το μπάσκετ και από τον εαυτό μου. Αν και γνωρίζουμε πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα». Δεν δέχεται, όμως, να συμβιβαστεί.