Η UEFA επιταχύνει τo νέο Champions League

Η UEFA επιταχύνει τo νέο Champions League

Η UEFA σκοπεύει να επιταχύνει τα πλάνα της για την αναδιάρθρωση του Champions League και να δώσει την... απάντησή της στους μεγαλύτερους συλλόγους, που σκέφτονται να φύγουν από την αγκαλιά της και να δημιουργήσουν μια νέα διοργάνωση, την Ευρωπαϊκή Super League, πιστεύοντας πως θα αυξήσουν τα έσοδά τους, τα οποία έχουν «χτυπηθεί» ισχυρά από την πανδημία του κορονοϊού. Μέχρι το τέλος του μήνα ή αρχές Φεβρουαρίου θα γίνουν οι ουσιαστικές συζητήσεις ώστε να παρουσιαστεί η πρόταση.

Η είδηση δεν είναι τυχαίο πως... διέρρευσε μετά και την συνάντηση του προέδρου της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, που ηγείται του «αποσχιστικού μπλοκ» με τον ιδιοκτήτη της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι. Ο Ανιέλι είναι και πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) και υποστηρικτής της παραμονή των σημαντικότερων κλαμπ κάτω από την «ομπρέλα» της UEFA.

Η αρχική ιδέα των παραγόντων της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας είναι να αναδιοργανώσουν το Champions League, που αποφέρει περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια τον χρόνο μόνο από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, χρησιμοποιώντας το μοτίβο του «ελβετικού συστήματος». Η επιθυμία τους είναι να εφαρμοστεί το νέο φορμάτ από το 2024 κι αφού θα έχει συζητηθεί το παγκόσμιο καλεντάρι. Επίσης οι μεγάλοι σύλλογοι επιδιώκουν τη μείωση των αγώνων των εθνικών ομάδων. Πέραν του Champions League θα διεξάγονται το Europa League και το Europa Conference League.

Με το «ελβετικό σύστημα», στην φάση των ομίλων του Champions League θα συνεχίσουν να αγωνίζονται 32 ομάδες, ενώ υπάρχει και πλάνο αύξησής τους στις 36. Γι' αυτές τις 32 ή 36 ομάδες, θα δημιουργηθεί μια βαθμολογία σαν εκείνες των πρωταθλημάτων και έπειτα από κλήρωση κάθε σύλλογος θα αντιμετωπίζει δέκα ομάδες διαφορετικής δυναμικότητας. Σύμφωνα με την βαθμολογία, στην συνέχεια, θα καθορίζεται ποιες θα προκρίνονται στην πρώτη φάση των νοκ άουτ. Η ECA και οι Ενωση των Ευρωπαϊκών Λιγκών εμφανίζονται δεκτικές στο νέο σχέδιο μια και το πρόγραμμά του είναι πολύ ευέλικτο. Αυτό ενθαρρύνει την UEFA η οποία πιστεύει πως οι ομάδες θα την ακολουθήσουν μόλις βρουν τα πρώτα σημαντικά εμπόδια στο εγχείρημά τους.

Εκτός από την φάση των ομίλων, η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία, ενθουσιασμένη από τα ποσοστά τηλεθέασης και engagement στα social media που είχε η διοργάνωση του Final 8 στην Λισσαβόνα τον περασμένο Αύγουστο, προτείνει και την αλλαγή των ημιτελικών και του τελικού. Θέλει να δημιουργήσει τη λεγόμενη «εβδομάδα του ποδοσφαίρου» όπου οι ημιτελικοί θα είναι μονά παιχνίδια αντί για διπλά και όλα να γίνονται σε μια πόλη, όπως με το Final 4 της μπασκετικής Euroleague.