Η Τουρκία ήταν σκέτη απογοήτευση

Η Τουρκία ήταν σκέτη απογοήτευση

Η Τουρκία πήγε στο EURO με αρκετές ελπίδες πως θα μπορούσε να είναι η ομάδα «που κανείς δεν περιμένει», η έκπληξη του τουρνουά. Υπήρχαν βάσιμα επιχειρήματα για να το πιστεύει η ίδια, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι. Μια γενιά παικτών που έχουν ρόλους σε σημαντικά ευρωπαϊκά κλαμπ και μια καλή πορεία στα προκριματικά τόσο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο συνδυασμός της εξαιρετικής άμυνάς της στο δρόμο προς το EURO (μόλις τρία γκολ κατά, οχτώ φορές κράτησε το μηδέν σε δέκα ματς) με το μπόλικο μεσοεπιθετικό ταλέντο που διέθετε στο ρόστερ της, τις πρόφατες νίκες της επί της Ολλανδίας και της Νορβηγίας και το πόσο «ανοιχτός» ήταν ο πρώτος όμιλος μετά την Ιταλία, την «έχρισαν» ως τη δεύτερη καλύτερη ομάδα του γκρουπ. Ολα αυτά προτού κυλήσει η μπάλα. Επειτα, η Τουρκία απογοήτευσε.

Εχασε και στα τρία παιχνίδια της. Με 3-0 από την Ιταλία, 2-0 από την Ουαλία και 3-1 από την Ελβετία. Σε κανένα δεν έδειξε καν πως θα μπορούσε να διεκδικήσει την ισοπαλία. Τώρα, στην Τουρκία ζητάνε «κεφάλια» αρχίζοντας απ' αυτό του προπονητή Σενόλ Γκιουνές. Πέραν της εικόνας της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο και της επιμονής του σε πράγματα που δεν έβγαιναν, υπάρχει και το χρηματικό. Παίρνει 3,2 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο – περισσότερα κι από τον προπονητή της «σκουάντρα ατζούρα», Ρομπέρτο Μαντσίνι. Οι επιλογές του, λένε στην Τουρκία, ήταν εκείνες που «χάλασαν» τη χημεία της άμυνας και έκαναν την ομάδα ευάλωτη. Από την άλλη τον χαρακτηρίζουν λίγο – πολύ εκτός τόπου και χρόνου: «αν η επίθεση ήταν πιο αποτελεσματική τώρα θα μιλούσαμε διαφορετικά», είπε. Βέβαια, στα δύο πρώτα ματς εκεί που «σφραγίστηκε» η μοίρα της πρακτικά δεν έκανε ούτε μια αξιόλογη φάση. Επειτα, βλέποντας τα προβλήματα δεν αντέδρασε, δεν άλλαξε κάτι. Επίσης τον κατηγορούν πως δεν έκανε την ομάδα του να παίζει με πάθος. Τώρα, ζητούν την παραίτησή του. «Δεν σκοπεύω να παραιτηθώ. Μας συνέβη κάτι παράξενο και θα μάθουμε απ' αυτό. Να είστε σίγουροι πως αυτή η γενιά παικτών θα μας εκπροσωπεί για τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια», δήλωσε. Ισως αυτό να συμβεί, αν και όχι με τον Γκιουνές στον πάγκο. Τα ΜΜΕ και οι οπαδοί ζητούν την πρόσληψη του Σεργκέν Γιαλτσίν, προπονητή της πρωταθλήτριας Τουρκίας, Μπεσίκτας.

Δεν είναι, όμως, μόνον ο Γκιουνές εκείνος που δέχεται σκληρή κριτική. Το ίδιο ισχύει και για τους παίκτες και κυρίως για τον σταρ της ομάδας, Χακάν Τσαλχάνογλου. Ο μέσος έμοιαζε αδιάφορος σε όλα τα ματς με εξαίρεση το πρώτο μέρος του αγώνα με την Ιταλία. Δεν άρεσε καθόλου που μια μέρα μετά τον αποκλεισμό του έγινε γνωστό πως όχι μόνο δεν πρόκειται να συνεχίσει στη Μίλαν, με την οποία λήγει το συμβόλαιό του, αλλά πως ήδη έχει συμφωνήσει με την Ιντερ.ως το 2024 για πέντε εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Στην Τουρκία θεωρούν πως είχε το μυαλό του στο πού θα παίζει την επόμενη σεζόν και δεν ήταν αφοσιωμένος στην Εθνική ομάδα.