Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου των Η.Π.Α. «γονατίζει» στον εθνικό ύμνο

Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου των Η.Π.Α. «γονατίζει» στον εθνικό ύμνο

Το εθνικό συμβούλιο της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ψήφισε το Σάββατο (27/2) την κατάργηση του κανονισμού που υποχρεώνει τους παίκτες να στέκονται όρθιοι κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας. Η απόφαση είχε παρθεί μεν από το Δ.Σ. από το 2017, ωστόσο η λεγόμενη «πολιτική 604-1», σχετικά με το ζήτημα, απαιτούσε την έγκριση του εθνικού συμβουλίου. Από τον περασμένο Ιούνιο, παράγοντες της ομοσπονδίας άφηναν να εννοηθεί για την τυπική ψήφιση, εκτιμώντας ότι ο κανονισμός «ήταν σαφές πως ήταν λανθασμένος και αντίθετος με το σημαντικό μήνυμα του κινήματος “Black Lives Matter”»...

Η ετήσια γενική συνέλευση, πάντως, συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση, καθώς οι αντίθετες απόψεις με την κατάργηση ήταν πολλές. Κατά τη διάρκεια και της ψηφοφορίας για τη θέση του νέου αντιπροέδρου – την οποία έλαβε ο Μπιλ Τέιλορ - ο Σεθ Τζαν,  πρώην αρχηγός της παραολυμπιακής ομάδας και βετεράνος του αμερικανικού στρατού, είχε ένα επτάλεπτο παραλήρημα με ρατσιστικές αναφορές και ανακρίβειες. Ο κ. Τζαν σχολίασε πως «δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την αστυνομική αλλά και τη... δουλειά στις Η.Π.Α.!».

Η πρόεδρος της ομοσπονδίας και πρώην διεθνής παίκτρια, Σίντι Πάρλοου Κόουν, απάντησε στον Τζαν και υπερασπίστηκε την κατάργηση του κανονισμού για τον εθνικό ύμνο, επισημαίνοντας πως «δεν πρόκειται περί ασέβειας ούτε της σημαίας ούτε του στρατού. Αυτό αφορά το δικαίωμα των αθλητών και των μελών της ομοσπονδίας να διαμαρτύρονται ειρηνικά για τις φυλετικές ανισότητες και την αστυνομική βία. Ζητώ από τα μέλη μας να υποστηρίξουν αθλητές και στελέχη σε αυτή τη νέα πολιτική μας».

Η αμερικανική ομοσπονδία, μάλιστα, εξέδωσε και ανακοίνωση με την οποία τόνισε πως τα σχόλια του Σεθ Τζαν ήταν «προσβλητικά και δεν εκπροσωπούν σε καμία περίπτωση τη θέση του συμβουλίου». Η αμυντικός της Εθνικής Γυναικών, Μπέκι Σάουερμπραν, με δική της επίσημη δήλωση ανέφερε ότι «οι θέσεις του Τζαν προχώρησαν πέρα από τα όρια της διαφορετικότητας των απόψεων για την πολιτική και ήταν ξεκάθαρη παραπληροφόρηση και επιθετική ρητορική». Ο Τύπος της χώρας επιμένει πως η απόφαση της ομοσπονδίας είναι και μία δικαίωση της αρχηγού της Εθνικής Γυναικών, Μέγκαν Ραπίνο.

Η κορυφαία σκόρερ και πολυτιμότερη παίκτρια του περσινού Μουντιάλ που κατέκτησαν οι Η.Π.Α στα γήπεδα της Γαλλίας, ήταν η πρώτη που είχε γονατίσει στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ως συμπαράσταση στον πρώην πια παίκτη του NFL, Κόλιν Κάπερνικ, ο οποίος από το 2016 είχε επιλέξει αυτού του είδους τη διαμαρτυρία για τις κοινωνικές αδικίες και την αστυνομική βία στην Αμερική.