7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Η Μπαρτσελόνα... μειώνει τον σκεπτικισμό για τα κρυπτονομίσματα

Η Μπαρτσελόνα... μειώνει τον σκεπτικισμό για τα κρυπτονομίσματα
AP PHOTO

Η έκφραση «έχω στο μυαλό μου μόνο την ομάδα, τη σεζόν και το επόμενο ματς» είναι πλέον μάλλον υπερεκτιμημένη. Οι αθλητές της σύγχρονης εποχής δεν είναι απλώς ενεργοί στα social media. Δεν είναι «ομιλητικοί» σε θέματα κοινωνικής παρέμβασης. Είναι, συχνότατα, και επιχειρηματίες και μάλιστα σε πεδία που όχι μόνο αφορούν ζάπλουτους μπίζνεσμαν, αλλά προκαλούν συζητήσεις και απορίες.

Το κοινό σημείο των Αντρές Ινιέστα, Κάρλες Πουγιόλ και Τζεράρ Πικέ δεν είναι μόνο ότι έχουν φορέσει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και έχουν κατακτήσει πολλούς τίτλους. Η εκτός γηπέδων ενασχόλησή τους με επιχειρήσεις τούς συνδέει στον τομέα των κρυπτονομισμάτων. Ο Ινιέστα, άλλοτε σταρ της «Μπάρτσα» που συνεχίζει την καριέρα του στην Ιαπωνία, δεν ασχολείται αποκλειστικά με την οικογενειακή εταιρία παραγωγής οίνου.

Μαζί με τον παλαίμαχο αρχηγό των «μπλαουγκράνα», Κάρλες Πουγιόλ, αλλά και τον πρώην παίκτη της ομάδας, Ιβάν Ντε Λα Πένια, έχουν ιδρύσει την Olyseum. Πρόκειται για μία διαδικτυακή εφαρμογή που συνδέει σταρ του ποδοσφαίρου και άλλα δημόσια πρόσωπα με θαυμαστές τους, μέσω προκλήσεων δεξιοτήτων, δημιουργικών δραστηριοτήτων που συνοδεύονται από ανταμοιβές μέσω ψηφιακού χρήματος.

Ο νυν παίκτης της Μπαρτσελόνα, Τζεράρ Πικέ, επίσης υποστηρικτής των κρυπτονομισμάτων, συνεργάζεται με την εταιρία Blockchain για ένα fantasy game ποδοσφαίρου, το Sorare. Σε αυτό οι χρήστες δοκιμάζουν τη διορατικότητά τους στο παιχνίδι, συλλέγουν ψηφιακές κάρτες παικτών και όλη η συναλλαγή πραγματοποιείται με εικονικά νομίσματα. Ο Γάλλος επιθετικός της ισπανικής ομάδας, Αντουάν Γκριεζμάν, έχει επενδύσει στην ίδια πλατφόρμα.

Οι δραστηριότητες όλων των παραπάνω «χαλαρώνουν» τον σκεπτικισμό για τα κρυπτονομίσματα και την αληθινή ή όχι αξία τους στον πραγματικό κόσμο. Η νέα μόδα επιτάσσει αντικατάσταση των παραδοσιακών συλλεκτικών καρτών  με ψηφιακές «κάρτες» και ο CEO της Olyseum, Κάρλος Γκρενουάρ, τόνισε στην ιστοσελίδα Forbes ότι «οι διάσημοι αθλητές έχουν την ικανότητα να επιταχύνουν τις εξελισσόμενες τάσεις των καταναλωτών, βοηθώντας το κίνημα των ψηφιακών νομισμάτων».

Τα Bitcoin έχουν αναπτυχθεί ιδιαιτέρως στο ισπανικό ποδόσφαιρο, με τους Ντιέγκο Κόστα (Ατλετικο Μ.) και Πέπε (Πόρτο, πρώην αμυντικός της Ρεάλ Μ.) να συνεργάζονται με την πλατφόρμα Zilliqa. Ο Νταβίδ Μπαράλ, παίκτης 3ης κατηγορίας, πληρώνεται σε κρυπτονομίσματα και πολλοί σύλλογοι αρχίζουν να κάνουν το ίδιο είτε σε αμοιβές είτε χορηγίες. Τα digital coins χρησιμοποιούνται για την αγορά της διαρκώς αυξανόμενης τάσης των NFTs, τα οποία έχουν υψηλές συναλλαγές στο ΝΒΑ και στην αγορά τέχνης.