Η γενναία Γερμανία και το «φάντασμα» της Νότιας Κορέας

Η γενναία Γερμανία και το «φάντασμα» της Νότιας Κορέας

Μέσα σε μερικές ημέρες, η Γερμανία όχι μόνο έβγαλε δόντια, αλλά και τα νύχια της ήταν γαμψά και το βλέμμα της πεινασμένο. Στα γερμανικά ΜΜΕ πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν κατά του Γιόαχιμ Λεβ και των επιλογών του για το ματς με τη Γαλλία (ήττα με 1-0) και προέβλεπαν νέα προβλήματα κόντρα στην Πορτογαλία εφόσον εφάρμοζε το ίδιο σχήμα με τα ίδια πρόσωπα. Ελεγαν πως ο «Γιόγκι» έπαιζε παιχνίδι με αντίπαλο το χρόνο και δεν... αγόραζαν πια τις ατάκες του στο στιλ «με τόσους λίγους χώρους δεν μπορούσαμε να κάνουμε ευκαιρίες» ή «οι επιθετικοί απλά πρέπει να γυρίσουν το διακόπτη». Ενιωθαν πως το μήνυμα του 61χρονου έχει περάσει προ πολλού την ημερομηνία λήξης του στο εσωτερικό των αποδυτηρίων και κανείς δεν τον πιστεύει, πόσο μάλλον όταν ο διάδοχός του Χάνζι Φλικ κάθεται πίσω από τον πάγκο της Γερμανίας στις εξέδρες της «Allianz Arena».

Γι' αυτό και έπεσαν από τα σύννεφα με την αντίδραση κόντρα στους «λούσος» στη νίκη με 4-2. Κυρίως γιατί για πρώτη φορά μετά από καιρό η Γερμανία έδειξε το «ώριμο» πρόσωπό της. Φάνηκαν τα 29 χρόνια κατά μέσο όρο της ομάδας. «Δεν ήμασταν αρκετά γενναίοι», υποστήριξε ο Γιόσουα Κίμιχ μετά το ματς με τους «μπλε». Ο ίδιος ήταν που... σάλπισε την αντεπίθεση κόντρα στην Πορτογαλία. Το απόγευμα του Σαββάτου η «μάνσαφτ» ήταν γενναία. Οπως κι ο Λεβ που δεν άλλαξε τίποτα. Θα ήταν η εύκολη λύση ν' ακούσει την εξέδρα και τα ΜΜΕ. Τώρα, η κριτική και τα αιχμηρά σχόλια μετατράπηκαν σε μηνύματα αισιοδοξίας. «Δεν είναι μόνο οι τρεις βαθμοί, αλλά ο τρόπος που παίξαμε. Μπορούμε να βασιστούμε σ' αυτό», είπε ο άλλοτε αρχηγός της Μπάγερν Μονάχου και διεθνής με τη Γερμανία, Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ.

Κι ο Λεβ φόρεσε τα παράσημα: «σαφώς και περίμενα να παίξουμε καλύτερα». Μετά από 15 χρόνια η συνήθεια έχει γίνει τόσο μεγάλη πια που ορισμένες φορές ξεχνιέται πως ο κόουτς είναι καλός στη δουλειά του και έχει οδηγήσει την ομάδα σ' ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. «Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μας», είπε κιόλας, αλλά νόμιζαν πως δεν μπορούσε να το κάνει. Κυρίως γιατί άλλαξε το σύστημα της ομάδας σε 3-4-3 όταν άρχισε η προετοιμασία και επιπλέον υποδέχθηκε πίσω τους Ματς Χούμελζ και Τόμας Μίλερ. Πέραν της νέας διάταξης, νέοι ρόλοι και νέες ισορροπίες στ' αποδυτήρια. Δεν είναι και λίγα.

Τις πρώτες ώρες μετά τη μεγάλη νίκη και μέσα στο κύμα χαράς, εμφανίστηκε και το «φάντασμα» της Νότιας Κορέας. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, η Γερμανία ηττήθηκε με 1-0 από το Μεξικό στην πρεμιέρα. Νίκησε με 2-1 την Σουηδία στις καθυστερήσεις, αποτέλεσμα που νόμιζαν πως θα τους «ξυπνούσε». Πήγαν στο ματς με τη Νότια Κορέα και έχασαν με 2-0. Αποκλείστηκαν. Την Τετάρτη 23 Ιουνίου υποδέχεται την Ουγγαρία, την πιο αδύναμη του 6ου γκρουπ. Η πίεση δεν είναι ίδια με τότε μια και περνούν και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες στους «16» πέραν των δύο πρώτων κάθε ομίλου και η Γερμανία κρατάει στα χέρια της το μέλλον της και σίγουρα τη δεύτερη θέση, ενώ στο Γαλλία-Πορτογαλία, όλα είναι πιθανά. Επίσης, αυτή η ομάδα δεν πάσχει από τα ίδια προβλήματα. Εκείνη έμοιαζε εξουθενωμένη και χωρίς ενέργεια και κυρίως υπήρχαν εσωτερικά ζητήματα. Τώρα, με τον Λεβ να φεύγει και να υπάρχουν διαφορές μπορούν εύκολα να κρυφτούν κάτω από το χαλί και να τις λύσει ο επόμενος, εκείνος που κάθεται στην εξέδρα, πίσω από τον πάγκο του.