Η Ε.Ε. υποχρεώνει Ρεάλ, Μπαρτσελόνα κι άλλες δύο να πληρώσουν φόρους μιας 20ετίας

Η Ε.Ε. υποχρεώνει Ρεάλ, Μπαρτσελόνα κι άλλες δύο να πληρώσουν φόρους μιας 20ετίας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε πως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Αθλέτικ Μπιλμπάο και η Οσασούνα πρέπει να επιστρέψουν στο ισπανικό κράτος τα χρήματα από τους φόρους που δεν πλήρωναν για μια 20ετία! Εκρινε, πως αυτές οι τέσσερις ποδοσφαιρικές ομάδες είχαν μια πλεονεκτική αντιμετώπιση σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό τους όλα αυτά τα χρόνια.

Οι τέσσερις σύλλογοι εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία αλλαγής από συλλόγους που ανήκουν στα μέλη τους σε ανώνυμες εταιρίες. Ετσι, αυτά τα χρόνια φορολογούνταν με 25% και όχι με 30% όπως οι υπόλοιπες ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας. Αυτό το προνομιακό καθεστώς μαζί με τις «βοήθειες» που λάμβαναν από εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις – ιδίως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Αθλέτικ Μπιλμπάο – έγιναν πολλάκις επιχείρημα και από Ευρωπαίους ανταγωνιστές, αλλά και από τις ομάδες που οι δύο «μεγάλες» κατηγορούν πως στηρίζονται από κράτη, δηλαδή την Παρί Σεν Ζερμέν και τη Μάντσεστερ Σίτι.

Η υπόθεση άνοιξε το 2016, έτος που άλλαξε και η νομοθεσία στην Ισπανία και εξισώνει τη φορολογική κλίμακα για όλα τα ποδοσφαιρικά κλαμπ. Η Ε.Ε. θεωρούσε πως είναι μια παράνομη κρατική βοήθεια προς αυτούς τους συλλόγους, σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ. Από τις Βρυξέλλες είχαν ζητήσει να τους επιβληθεί πρόστιμο πέντε εκατομμυρίων ευρώ, ενώ άφησαν στις ισπανικές αρχές να καθορίσουν τί άλλα ποσά έπρεπε να πάρουν. Η Μπαρτσελόνα και η Αθλέτικ Μπιλμπάο άσκησαν έφεση και τελικά χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε την Ε.Ε. Τώρα, τα κλαμπ σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού καλούνται να πληρώσουν και τους έξτρα φόρους.