7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Αλλάζουν και πάλι τα «χέρια» για το EURO, αλλά όχι μόνο

Αλλάζουν και πάλι τα «χέρια» για το EURO, αλλά όχι μόνο
AP PHOTO

«Μπορώ ν' αποδεχθώ το λάθος ενός διαιτητή στο γήπεδο, αλλά ποτέ εκείνο του VAR μπροστά σ' ένα μόνιτορ». Μ' αυτόν τον τρόπο ο Ρομπέρτο Ροσέτι, αρχιδιατητής της UEFA, εξήγησε τί θέλει να δει στη διάρκεια του EURO από τους ανθρώπους με τις σφυρίχτρες, τα σημαιάκια και εκείνους που χειρίζονται τις κονσόλες για τις επαναλήψεις και τις γραμμές για τα οφσάιντ. Για ακόμη μια φορά, δε, υπάρχουν αλλαγές στους κανονισμούς και στην ερμηνεία τους και φυσικά νέες ντιρεκτίβες.

Από τη μια η FIFA πιέζει για μεγαλύτερη χρήση του VAR στα παιχνίδια, αλλά η UEFA είναι ικανοποιημένη με το... ποσοστό εμπλοκής του, αφού τα στατιστικά δείχνουν πως διορθώνει ένα λάθος ανά 3,25 παιχνίδια. Ο στόχος είναι να «συμμετέχει» όλο και πιο... σπάνια, αλλά και πιο γρήγορα. Στην Ευρώπη κάθε απόφαση παίρνει περί τα δύο λεπτά. Η νέα οδηγία του Ροσέτι προς τους χειριστές της τεχνολογίας που άλλαξε το ποδόσφαιρο μια για πάντα είναι να διορθώνουν το ξεκάθαρο λάθος. Ισως αυτό να διαλύσει την σύγχυση γύρω από το «καθαρό και προφανές λάθος», το οποίο οδηγεί στην εφαρμογή διαφορετικών κριτηρίων και σε παράπονα. Το VAR θα λειτουργεί από τη Νιόν της Ελβετίας με τρεις διαιτητές (ο ένας αποκλειστικά για το οφσάιντ), έναν συντονιστή και τρεις τεχνικούς σε κάθε ματς. Στο EURO θα εφαρμοστεί και η goal-line technology.

Εχοντας λύσει τα ζητήματα των γκολ/μη-γκολ και του οφσάιντ, το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι τα χέρια. Νέα αλλαγή στον τρόπο που θα καταλογίζονται. Η IFAB, το Συμβούλιο που διαχειρίζεται τους κανονισμούς του αθλήματος, ξανάγραψε αυτόν για τα χέρια για να τον κάνει κατανοητό σ' όλους. Δεν μετρά το γκολ αν προηγουμένως έχει υπάρξει επαφή του χεριού με τη μπάλα, ακόμη και ακούσια. Μετρά, όμως, έχει υπάρξει ακούσια επαφή της μπάλας με το χέρι συμπαίκτη του σκόρερ! Αυτά για την επίθεση. Για την άμυνα; Τιμωρούνται όταν ο διαιτητής βλέπει εκούσια κίνηση ή όταν θεωρούν πως ο παίκτης έχει τα χέρια του σε μη φυσική θέση που «μεγαλώνουν» το σώμα του αμυνόμενου.

Στα υπόλοιπα, δηλαδή, φάουλ, «θέατρα», διαμαρτυρίες και καθυστερήσεις έχουμε τα εξής: ο Ροσέτι ζήτησε από όσους θα είναι VAR να δώσουν μεγάλη προσοχή γιατί όποιο μαρκάρισμα θα κρίνεται βίαιο θα τιμωρείται με κόκκινη κάρτα. Ισως δούμε αύξηση αποβολών. Οπως και πέναλτι. Ο Ιταλός λέει πως θα τσεκάρουν ενδελεχώς την εξέλιξη στατικών φάσεων στις περιοχές για τραβήγματα και σπρωξίματα. Οσοι πάνε να εξαπατήσουν τον ρέφερι απευθείας κίτρινη και δεν αποκλείεται και πιο βαριά τιμωρία. Τέλος, οι διαμαρτυρίες προς τον διαιτητή. Αναλόγως τον τόνο, μίνιμουμ κίτρινη. Σε περίπτωση που αρχίσουν να τσακώνονται παίκτες μεταξύ τους, επίσης. Θα είναι δύσκολη η αποστολή των διαιτητών που θα είναι 18 Ευρωπαίοι κι ένας Αργεντινός (ο Φερνάντο Ραπαλίνι) αφού ένας Ευρωπαίος (ο Χιλ Μανθάνο) έχει πάει στο Κόπα Αμέρικα.