Υπάρχει λύση για να καλύψετε τις ιατρικές σας ανάγκες

Υπάρχει λύση για να καλύψετε τις ιατρικές σας ανάγκες

Σχεδόν 1 στους 5 Έλληνες με χαμηλό εισόδημα δηλώνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης λόγω των οικονομικών δυσκολιών και των χρόνων αναμονής. Μάλιστα, η Ελλάδα εμφανίζει στο σύνολο του πληθυσμού, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μη ικανοποιούμενων ιατρικών αναγκών στην Ευρώπη – σχεδόν τετραπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο - γεγονός που υποδεικνύει ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο λειτουργώντας συμπληρωματικά με το κράτος.

Τα ευρήματα μελέτης για την κατάσταση της Υγείας των Ελλήνων, που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Πολιτικών και Συστημάτων Υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντικά και υπερτονίζουν το μέγεθος του προβλήματος της δημόσιας υγείας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στην Ελλάδα η αυτοαναφερόμενη μη ικανοποιούμενη ανάγκη για ιατρική περίθαλψη λόγω κόστους, απόστασης ή χρόνου αναμονής τριπλασιάστηκε κατά την τελευταία δεκαετία. Πλέον το ποσοστό διαμορφώνεται στο 12,3% όντας το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 3,3%. Την ίδια ώρα, η διαφοροποίηση μεταξύ του υψηλότερου πεμπτημορίου εισοδήματος (3,9%) και του χαμηλότερου (18,7%) είναι τεράστια, στοιχείο που υπογραμμίζει την άνιση πρόσβαση σε υπηρεσίες που βιώνουν οι διάφορες εισοδηματικές ομάδες.

Το κόστος αναφέρεται ως η συχνότερη αιτία μη ικανοποιούμενης ανάγκης στην Ελλάδα και αφορά ενδεχομένως όχι μόνο οικονομικές δυσκολίες στην προσιτότητα των υπηρεσιών αλλά και μεταβολές στο εισόδημα των νοικοκυριών και στα μοντέλα κατανάλωσης, όπως επίσης και στις προτιμήσεις των χρηστών. Το ποσοστό του πληθυσμού που αναφέρει μη ικανοποιούμενες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης λόγω υψηλού κόστους υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 2010 και 2015 (από 4,2% σε 10,9%), ενώ ιδιαίτερα μεγάλες είναι οι ανισότητες ανάλογα με την εισοδηματική ομάδα. Στο φτωχότερο πεμπτημόριο έφτασε στο 17,4%, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, όπου ο μέσος όρος είναι μόλις 4,1%.

Παράλληλα, η Ελλάδα εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ιδιωτικών δαπανών για την υγεία στην ΕΕ καθώς η συμμετοχή του ασφαλισμένου επιβάλλεται στις (ιδιωτικά παρεχόμενες) διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, στα φάρμακα που χορηγούνται εκτός νοσοκομείου και στις επισκέψεις σε ιδιωτικούς παρόχους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ. Η μελέτη συμπεραίνει ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στον σχεδιασμό και την ορθολογική κατανομή των πόρων υγειονομικής περίθαλψης, κάτι που έχει επιπτώσεις στην αποδοτικότητα και την πρόσβαση.

Όλα αυτά αιτιολογούν εν μέρει τη στροφή των πολιτών στα ιδιωτικά προγράμματα υγείας, καθώς μέσω των καλύψεων που αυτά προσφέρουν, αποκτούν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας χωρίς τις αναμονές και τις χρονοβόρες διαδικασίες των δημόσιων ταμείων. Στην αγορά διατίθενται προγράμματα τα οποία καλύπτουν το σύνολο των αναγκών. Ευέλικτα και εξατομικευμένα προγράμματα για όλη την οικογένεια και τα παιδιά.

Σε επίπεδο εξωνοσοκομειακών καλύψεων, με τα ιδιωτικά προγράμματα μπορείτε, ενδεικτικά, να απολαμβάνετε από δωρεάν ετήσιο check-up έως απεριόριστες διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις, προγεννητικούς ελέγχους, ακόμη και οδοντιατρικές πράξεις και φυσικοθεραπείες με σημαντικές εκπτώσεις.

Θα βρείτε, επίσης, νοσοκομειακά προγράμματα που θωρακίζουν την υγεία σας, προσφέροντας ουσιαστικές καλύψεις σε ευρεία γκάμα ιδιωτικών νοσοκομείων στην Ελλάδα ή / και στο εξωτερικό, σε πολύ προσιτό κόστος. Από δωρεάν ασφάλιση για τα παιδιά της οικογένειας, μέχρι εναλλακτικές θεραπείες, επίδομα τοκετού και μηδενική οικονομική επιβάρυνση σε σοβαρές ασθένειες, οι καλύψεις των ιδιωτικών προγραμμάτων έρχονται να ταυτιστούν με τις ανάγκες σας.

Όμως, όσο απλή και αν μοιάζει η επιλογή ενός ασφαλιστηρίου, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Τα «συστατικά» των προγραμμάτων αυτών συμπεριλαμβάνουν έννοιες που απαιτούν γνώσεις και εμπειρία, γι'' αυτό το λόγο μην αφήνετε τίποτα στην τύχη. Ενημερωθείτε αναλυτικά για τις καλύψεις, τους όρους και τις εξαιρέσεις από τον προσωπικό σας ασφαλιστή για να διασφαλίσετε ότι το ασφαλιστικό πρόγραμμα Υγείας που επιλέγετε θα έχει την αποτελεσματικότητα που ζητάτε.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».