Τέσσερις αλήθειες για τις ασφάλειες που κάνουν καλό στην τσέπη μας

Τέσσερις αλήθειες για τις ασφάλειες που κάνουν καλό στην τσέπη μας

Η... αιώνια δικαιολογία όσων θέλουν να «κρύψουν» την εξαιρετικά περιορισμένη ασφαλιστική συνείδηση που διαθέτουν, είναι ότι δεν ασφαλίζονται για οικονομικούς λόγους. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ωστόσο, είτε δεν έχουν ενημερωθεί σωστά για τους όρους του συμβολαίου της ασφάλισης που τους ενδιαφέρει, είτε δεν έχουν μπει στον κόπο να μάθουν το κόστος της ασφάλισης.

Ακόμα, όμως, και για όσους έχουν επιλέξει κάποιο ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης, υπάρχουν λύσεις για την εξοικονόμηση χρημάτων, χωρίς να χάνεται η αποτελεσματικότητα των καλύψεων. Παρακάτω, μπορείτε να βρείτε απαντήσεις σε τέσσερα ερωτήματα που βασανίζουν ασφαλισμένους και μη και μπορούν να αλλάξουν την εικόνα που έχετε για ορισμένους όρους ή καλύψεις.

Η εξοικονόμηση χρημάτων δεν σημαίνει χαμηλότερο ασφάλιστρο

Είναι εύλογο οι καταναλωτές να αναζητούν τις καλύτερες δυνατές λύσεις με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το φθηνότερο ασφάλιστρο αποτελεί πάντα την καλύτερη επιλογή. Άλλωστε, όπως λέει και η γνωστή ρήση, «ό,τι πληρώνεις παίρνεις». Ούτε αυτό όμως ισχύει πάντα. Στην πράξη, λοιπόν τι πρέπει να προσέχουμε στη σχέση τιμής και ποιότητας;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά. Στα ψιλά γράμματα «οικονομικότερων» συμβολαίων ίσως κρύβονται παγίδες αναφορικά με καλύψεις και αποζημιώσεις. Πραγματική εξοικονόμηση, χωρίς να επηρεάσετε αρνητικά την ουσία της ασφάλειάς σας μπορείτε να κάνετε εκμεταλλευόμενοι συνδυαστικές εκπτώσεις, πρόσθετα οφέλη (Κάρτες Προνομίων, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, συνεργασίες με συνεργεία…). Και βέβαια αναλογιστείτε ότι το σωστό συμβόλαιο που αντιστοιχεί στις πραγματικές σας ανάγκες, ακόμα κι αν κοστίζει λίγο περισσότερο, προσφέρει την μεγαλύτερη οικονομική ανάσα σε μια δύσκολη στιγμή. Άλλωστε γι'' αυτό δεν ασφαλίζεστε;

Γιατί να έχω ιδιωτική ασφάλεια αφού έτσι και αλλιώς πληρώνω το ταμείο μου;

Η αλήθεια είναι ότι αν συγκρίνουμε το επίπεδο της παρεχόμενης περίθαλψης και σύνταξης του δημοσίου με το κόστος, είναι δυσανάλογο. Τα ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης που διατίθενται πλέον στην αγορά καλύπτουν όλες τις ανάγκες και ποικίλουν τόσο σε παροχές όσο και σε ασφάλιστρα για να ταιριάζουν και στο οικονομικό προφίλ του ασφαλισμένου. Επίσης, είναι σαφές ότι με τα χρήματα που δίνουμε για τα ταμεία θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε πολύ πιο ποιοτικές υπηρεσίες μέσω ιδιωτικών προγραμμάτων.

Όμως η δημόσια ασφάλιση είναι υποχρεωτική και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι ένα μέρος του εισοδήματος πηγαίνει εκεί. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να καλύψουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά το κενό που αφήνει η πολύ κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημόσια ασφάλιση. Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε πλήρη κάλυψη των αναγκών μας στο καλύτερο δυνατό κόστος. Είτε πρόκειται για την υγεία μας, είτε για την σύνταξη, υπάρχουν τα κατάλληλα προγράμματα που μας προστατεύουν. Ο ρόλος του προσωπικού ασφαλιστή είναι πάρα πολύ σημαντικός στο να ενημερώσει, να καθοδηγήσει και να εξυπηρετήσει για να αποφύγουμε λάθη που μπορεί να στοιχίσουν τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο προστασίας.

Είμαι ασφαλισμένος όμως μου ζητούν να πληρώσω και από την τσέπη μου. Τι συμβαίνει;

Κατ'' αρχάς, αυτό θα συμβεί σίγουρα στις περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από το συμβόλαιό σας και γι'' αυτό το λόγο θα πρέπει να είστε απόλυτα ενημερωμένοι για τις καλύψεις. Πέρα από αυτό, υπάρχει και ο όρος της απαλλαγής. Απαλλαγή είναι το ποσό που πρέπει να πληρώσετε από την τσέπη σας και πέρα από το οποίο σας αποζημιώνει η ασφαλιστική εταιρεία σας. Αν, για παράδειγμα, έχετε μεικτή ασφάλιση για το όχημά σας με απαλλαγή 700 ευρώ και η επισκευή του μετά από ατύχημα που προκλήθηκε με δικιά σας υπαιτιότητα κοστίζει 1.000 ευρώ, από την ασφαλιστική σας θα λάβετε 300 ευρώ.

Στον τομέα της Υγείας, η απαλλαγή μπορεί να αφορά το ποσό μέχρι του οποίου καλύπτεται η δαπάνη του νοσοκομείου με τη συμμετοχή του ασφαλισμένου. Γι'' αυτόν ακριβώς το λόγο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν την υπογραφή κάθε συμβολαίου και να γνωρίζουν το ακριβές ύψος του συγκεκριμένου ποσού. Ένα ακόμη ασφαλιστήριο συμβόλαιο στο οποίο συναντάμε τον όρο «απαλλαγή» είναι η ασφάλεια πυρός και αφορά - μεταξύ άλλων - καλύψεις που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές όπως ο σεισμός ή/και οι πλημμύρες. Στα εν λόγω ασφαλιστήρια η απαλλαγή υπολογίζεται είτε ως ποσό είτε ως ποσοστό, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες γίνεται συνδυασμός και των δύο.

Γιατί να ασφαλίσω το σπίτι μου; Δεν μένω σε σεισμογενή περιοχή

Και μόνο το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις θέλουν στην πιο σεισμογενή χώρα της Ευρώπης να είναι ασφαλισμένο λιγότερο από το 10% των σπιτιών και αυτό μόνο και μόνο επειδή η ασφάλεια συνοδεύει το στεγαστικό δάνειο, είναι εξωφρενικό και δείχνει την ασφαλιστική... ασυνειδησία μας.

Δεν προκαλεί, λοιπόν, έκπληξη που για πολλούς η ασφάλιση του σπιτιού ή της περιουσίας μας θεωρείται πολυτέλεια. Επιπλέον, ο Έλληνας έχει μάθει να ασφαλίζει το αυτοκίνητό του γιατί είναι υποχρεωτικό από το νόμο και να αγνοεί βασικά χαρακτηριστικά άλλων ασφαλειών, όπως το κόστος. Εσείς γνωρίζετε ότι το ασφάλιστρο για ένα μέσο διαμέρισμα 80τ.μ., για κάλυψη απέναντι στους βασικούς κινδύνους (πυρκαγιά, κεραυνό, έκρηξη, κακόβουλες ενέργειες, …), είναι της τάξεως των 50 ευρώ ετησίως; Λιγότερα, δηλαδή, από 5 ευρώ το μήνα. Αξίζει για ένα τόσο χαμηλό ποσό να τινάξετε στον αέρα τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό στην περίπτωση που συμβεί κάτι δυσάρεστο και καταστροφικό; Σκεφτείτε μόνο το ενδεχόμενο να προκύψει μια ζημιά που απαιτεί άμεση επιδιόρθωση. Τότε θα μπορείτε να την καλύψετε;

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ»