Τα πλαστά συμβόλαια και η σχέση εμπιστοσύνης ασφαλισμένου-ασφαλιστή

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, 00:03
-A +A
Τα πλαστά συμβόλαια και η σχέση εμπιστοσύνης ασφαλισμένου-ασφαλιστή

Μετά τη μάστιγα των ανασφάλιστων οχημάτων η οποία δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην ασφαλιστική αγορά αλλά κυρίως στους δρόμους, η αποκάλυψη της απάτης των πλαστών συμβολαίων ήρθε να κρούσει για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Διότι οι κάτοχοι πλαστών συμβολαίων είναι και αυτοί ανασφάλιστοι που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του οχήματος αφενός βρίσκεται αντιμέτωπος με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις και αφετέρου στην περίπτωση ατυχήματος δεν έχει καμία κάλυψη.

Σκεφτείτε να πιστεύετε ότι είστε ασφαλισμένοι - και προφανώς να έχετε πληρώσει το σχετικό ποσό της ασφάλισης - και να καταλάβετε ότι δεν έχετε καμία κάλυψη όταν θα είναι πλέον αργά, όταν δηλαδή εμπλακείτε ακόμη και στο πιο ήπιο ατύχημα. Η αποκάλυψη χιλιάδων τέτοιων περιπτώσεων ήταν αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής διασταύρωσης που επιτέλους διενεργήθηκε για να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα οχήματα.

Πολλοί, μάλιστα, οδηγοί ενεπλάκησαν σε ατυχήματα με σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές και βρέθηκαν εκτεθειμένοι και ξαφνικά μπλεγμένοι σε καταστάσεις που ενώ δεν έφταιγαν ταλαιπωρήθηκαν πάρα πολύ, ενώ όσοι ήταν υπαίτιοι κλήθηκαν να πληρώσουν τεράστια ποσά. Και βέβαια, υπήρξαν και οι οδηγοί που στην πορεία άλλαξαν συμβόλαιο αλλά για πολύ καιρό κυκλοφορούσαν ανασφάλιστοι χωρίς να το γνωρίζουν. Όλοι τους αναγκάστηκαν να πληρώσουν πρόστιμο. Κατά συνέπεια, ο αντίκτυπος από την δράση των επιτήδειων ήταν μεγάλος.

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, οι επιτήδειοι «δήθεν ασφαλιστές» προσπαθούσαν με «δόλωμα» τις πολύ χαμηλές τιμές να προσελκύσουν καταναλωτές που αναζητούσαν τη φθηνότερη λύση για την ασφάλιση του οχήματός τους. Τα πλαστά συμβόλαια που παρέδιδαν τελικά, στην ουσία ήταν φτιαγμένα με την τεχνική του κολάζ, συνθέτοντας δηλαδή κομμάτια από πραγματικά συμβόλαια.

Η υπόθεση μας υπενθυμίζει ότι η αξιοπιστία μιας ασφαλιστικής εταιρείας αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για την αποτελεσματικότητα ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται, επίσης, πόσο σημαντική είναι η επαφή και η σχέση εμπιστοσύνης με τον προσωπικό μας ασφαλιστή. Διότι επιτήδειοι υπάρχουν σε όλους τους κλάδους. Άνθρωποι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη κάποιων, την κακή ενημέρωση άλλων, αλλά και διάφορες στρεβλώσεις που δημιουργούνται σε περιόδους όπως της καταστροφικής κρίσης που πέρασε η χώρα μας.

Λύση για την προφύλαξη των ιδιοκτητών Ι.Χ. υπάρχει καθώς με πολύ απλό τρόπο μπορούμε να ελέγξουμε την γνησιότητα του συμβολαίου μας, ήτοι αν είμαστε πραγματικά ασφαλισμένοι, και να προβούμε στις απαιτούμενες ενέργειες. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να επισκεφθούμε την ιστοσελίδα του Επικουρικού Κεφαλαίου www.hic.gr και να χρησιμοποιήσουμε τη σχετική εφαρμογή. Συμπληρώνουμε τα στοιχεία της πινακίδας του οχήματος, τον ΑΦΜ και μαθαίνουμε αν, μέχρι πότε και σε ποια εταιρεία είμαστε ασφαλισμένοι.

Ακολουθήστε, λοιπόν, τρία απλά βήματα για να διασφαλίσετε ότι είστε ασφαλισμένοι με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο. Κάντε έρευνα αγοράς, επιλέξτε την ασφαλιστική εταιρεία που κρίνετε ότι πληροί τα πρότυπα αξιοπιστίας που επιθυμείτε και ενημερωθείτε λεπτομερώς για το ασφαλιστικό προϊόν που σας ενδιαφέρει από τον προσωπικό σας ασφαλιστή.
Αναμφίβολα, οι καταναλωτές έχουν σήμερα περισσότερο από ποτέ ανάγκη μία συνολικότερη ασφαλιστική κάλυψη και καλούνται να γνωρίσουν σύνθετους ασφαλιστικούς όρους, τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα κάθε συμβολαίου καθώς και να ενημερωθούν για έννοιες που τους φαίνονται – και είναι πολλές φορές - δυσνόητες.
Γι' αυτό το λόγο, μόνο ο προσωπικός σύμβουλος για ασφαλιστικά θέματα μπορεί να «ταιριάξει» καλύψεις και συμβόλαια για να δώσει πραγματικές λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο το κόστος αλλά και την αποτελεσματικότητα του προσφερόμενου πακέτου.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσουμε με τον προσωπικό μας ασφαλιστή είναι η καλύτερη απάντηση-λύση σε κάθε προσπάθεια εξαπάτησης. Σε οποιοδήποτε κλάδο και οποιαδήποτε ασφάλιση ο επαγγελματίας διαμεσολαβητής είναι κοντά στον ασφαλισμένο για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και ενημέρωσή του.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα