Πρόληψη και εκπαίδευση για να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα τροχαία ατυχήματα

Πρόληψη και εκπαίδευση για να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα τροχαία ατυχήματα

Η οδική συμπεριφορά των Ελλήνων βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο καθώς η χώρα μας καταφέρνει να επιτυγχάνει ταυτόχρονα μία σημαντική πρωτιά αλλά και μία πολύ αρνητική πρωτιά. Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν πριν από λίγες ημέρες σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, στο πλαίσιο του Δ'' Κύκλου Διαλέξεων για θέματα Δημόσιας Υγείας, η Ελλάδα εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μείωσης των θανάσιμων τροχαίων ατυχημάτων σε όλη την Ευρώπη την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα, εξακολουθεί, ωστόσο, να κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις σε αριθμό θανάτων από ατυχήματα τους δρόμους.

Η σημασία της οδικής ασφάλειας είναι τεράστια και επηρεάζει τη ζωή ολόκληρου του πλανήτη, καθώς τα οδικά ατυχήματα είναι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 15-29 ετών και η 8η αιτία θανάτου συνολικά. Μάλιστα, εμφανίζουν αριθμό μεγαλύτερο από εκείνον που οφείλεται σε ασθένειες, χρήση ναρκωτικών, αυτοκτονίες και γεγονότα που σχετίζονται με πόλεμο.

Μέσα στο 2018 (έως τον Αύγουστο) έχουν καταγραφεί 944 ατυχήματα, με το 4% των τραυματισμένων να χάνει τη ζωή του και το 7% να τραυματίζεται σοβαρά. Συγκριτικά, το 2016 τα ατυχήματα διαμορφώθηκαν σε 1.022, ενώ το 7% των τραυματισμένων κατέληξε και το 9% τραυματίστηκε βαριά.

Το υψηλό ποσοστό μείωσης των θανάτων που προκαλούνται από οδικά ατυχήματα δεν ήταν αρκετό για να βελτιώσει την κατάταξη της χώρας μας. Στον κατάλογο με τον αριθμό των θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους, βρισκόμαστε στην 23η θέση στην Ε.Ε. των 28 σύμφωνα με το Εθνικό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας. 

Οι πιο κρίσιμοι παράγοντες πρόκλησης οδικών ατυχημάτων στην Ελλάδα, κατά σειρά σημασίας είναι:

-Υψηλές ταχύτητες και επιθετική οδήγηση

-Υψηλά ποσοστά κυκλοφορίας μοτοσικλετιστών

-Χαμηλά ποσοστά χρήσης ζώνης και κράνους, ιδίως από τους συνεπιβάτες

-Ανοργάνωτη και απροστάτευτη κυκλοφορία ευάλωτων χρηστών της οδού

-Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ταυτόχρονη χρήση κινητού τηλεφώνου

Η οικονομική κρίση που οδήγησε σε μείωση της κυκλοφορίας, η αναβάθμιση του οδικού δικτύου και η τεχνολογική εξέλιξη των οχημάτων, αποτελούν βασικούς παράγοντες για τη μείωση των ατυχημάτων. Όμως, ο πιο καθοριστικός παράγοντας για να δούμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον είναι η πρόληψη και η καλύτερη εκπαίδευση σε θέματα οδικής συμπεριφοράς.

Εκτός από το να χρησιμοποιούμε πάντα ζώνη, να μην πίνουμε όταν οδηγούμε, να μην μιλάμε στο κινητό και να τηρούμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η ασφάλιση αυτοκινήτου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες πρόληψης. Η ασφάλιση τόσο έναντι της αστικής ευθύνης όσο και για όλους τους υπόλοιπους κινδύνους, μας προστατεύει άμεσα αλλά και έμμεσα, καθώς εκτός από το γεγονός ότι μας καλύπτει σε κάθε περίπτωση, μας κάνει να οδηγούμε και με καλύτερη ψυχολογία.

Ο όρος Αστική Ευθύνη αναφέρεται στην υποχρέωση που έχει κάθε άτομο να αποκαταστήσει τη ζημιά που προκάλεσε σε τρίτους, παράνομα και υπαίτια. Σύμφωνα με το νόμο, η ασφάλιση αστικής ευθύνης από ατύχημα αυτοκινήτου καλύπτει την έναντι τρίτων αστική ευθύνη του κυρίου, του κατόχου και κάθε οδηγού ή υπεύθυνου του ασφαλισμένου αυτοκινήτου, σε περίπτωση πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος με υπαιτιότητά τους. Η ασφαλιστική εταιρεία αναλαμβάνει να αποζημιώσει τη ζημία που ενδέχεται να προκαλέσουν σε τρίτους τα πρόσωπα που καλύπτονται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, είτε πρόκειται για απώλεια ζωής, σωματική βλάβη, υλική ζημιά, ηθική βλάβη και ψυχική οδύνη.

Τα ελάχιστα ποσά ασφαλιστικής κάλυψης για την αστική ευθύνη διαμορφώνονται σε 1.220.000 ευρώ ανά θύμα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των θυμάτων, σε περίπτωση σωματικής βλάβης και 1.220.000 ευρώ ανά ατύχημα, σε περίπτωση υλικής ζημιάς.

Αυτό σημαίνει ότι με ένα συμβόλαιο ασφάλισης αυτοκινήτου, μέσω του οποίου καλύπτεται υποχρεωτικά η αστική ευθύνη του οδηγού, ο καταναλωτής στην ουσία αγοράζει με μερικές εκατοντάδες ευρώ το χρόνο, μία κάλυψη τεράστιας αξίας, που ξεπερνά τα 1,22 εκατ. ευρώ.

Μην ξεχνάτε, τέλος, ότι ο άνθρωπος που θα σας ενημερώσει σωστά για την πιο αποτελεσματική ασφάλιση, θα τρέξει για σας και θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το οποιοδήποτε πρόβλημα χωρίς να χάσετε χρήμα και χρόνο είναι ο προσωπικός σας ασφαλιστής.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».