Πολύτιμες συμβουλές για προστασία από τον σεισμό

Πολύτιμες συμβουλές για προστασία από τον σεισμό

Την Παρασκευή 19 Ιουλίου το κέντρο της Αθήνας γέμισε κόσμο, οι δρόμοι σχεδόν έκλεισαν από τους πολίτες που έτρεχαν να βγουν από τα κτίρια μετά την ισχυρή δόνηση. Ευτυχώς οι επιπτώσεις του σεισμού περιορίστηκαν σε υλικές ζημιές και δεν θρηνήσαμε θύματα, όμως η επιστροφή του Εγκέλαδου μας υπενθύμισε ότι ζούμε στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης και στην έκτη πιο σεισμογενή στον κόσμο. Η χώρα μας, μάλιστα, ενώ καταλαμβάνει το 0,02% της επιφάνειας του πλανήτη, απελευθερώνει το 2% της παγκόσμιας σεισμικής ενέργειας κάθε χρόνο και πάνω από το 50% της ευρωπαϊκής.

Η πιο σεισμογενής χώρα στον κόσμο είναι η Ιαπωνία, ακολουθεί το Βανουάτου, το Περού, τα Νησιά του Σολομώντα και η Χιλή. Η Ελλάδα έχει δώσει 570 σεισμούς μεγαλύτερους των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, οι οποίοι έχουν προέλθει από 157 ενεργά σεισμικά ρήγματα, ενώ η πιο σεισμογενής περιφέρεια είναι τα νησιά του Ιονίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μεγαλύτερος σεισμός που καταγράφηκε ποτέ στην Ελλάδα ταρακούνησε τη Ρόδο το 1926 και είχε μέγεθος 8 Ρίχτερ. Συγκριτικά, ο μεγαλύτερος σεισμός παγκοσμίων καταγράφηκε το 1960 στη Χιλή φτάνοντας τα 9,5 Ρίχτερ.

Δυστυχώς, λοιπόν, οι σεισμοί αποτελούν ένα πολύ συνηθισμένο φυσικό φαινόμενο και πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί τους, να εκπαιδευόμαστε και να προστατευόμαστε κατάλληλα έτσι ώστε να περιορίζουμε στο βαθμό που μπορούμε τόσο τις σοβαρές καταστροφές, όσο και τις ανθρώπινες απώλειες. Σε αυτό το πλαίσιο, καλό θα είναι να λάβουμε υπόψη τις πολύ σημαντικές συμβουλές που δίνει η Πυροσβεστική για το τι πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια του σεισμού αλλά και μετά τη σεισμική δόνηση.

Κατά τη διάρκεια του σεισμού:

Όταν αισθανθείτε μια σεισμική δόνηση, μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι. Σταθείτε μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέπτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν. Προσέχετε τους σοβάδες και τα διάφορα αντικείμενα της οροφής (γύψινες διακοσμήσεις κ.α). Παραμείνετε καλυμμένοι μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Εάν το έπιπλο που σας προστατεύει, μετακινηθεί, προσπαθήστε να το ακολουθήσετε. Στη συνέχεια, θα βρείτε ορισμένες επιπρόσθετες συμβουλές σε περίπτωση που βρεθείτε σε συγκεκριμένους χώρους

Εάν βρίσκεστε σε ψηλό κτίριο και κοντά σας δεν υπάρχει γραφείο η τραπέζι, κινηθείτε προς τον εσωτερικό τοίχο και προστατέψτε το κεφάλι σας με τα χέρια. Μη χρησιμοποιήσετε ανελκυστήρα. Μην εκπλαγείτε εάν ο συναγερμός ή το αυτόματο σύστημα καταιονισμού τεθεί σε λειτουργία.

Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από δέντρα, πινακίδες, κτίρια, ηλεκτρικά καλώδια και κολώνες.

Εάν βαδίζετε σε πεζοδρόμιο κοντά σε κτίρια, προχωρήστε προς την είσοδο του πλησιέστερου, για να προστατευτείτε από τα διάφορα αντικείμενα που μπορούν να πέσουν, όπως τούβλα, γυαλιά, σοβάδες, κ.α.

Εάν οδηγείτε, σταματήστε στην άκρη του δρόμου. Αποφύγετε τις διασταυρώσεις, τις γραμμές μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες πηγές κινδύνου. Παραμείνετε μέσα στο όχημα μέχρι να σταματήσει η δόνηση.

Εάν βρίσκεστε σε μεγάλα καταστήματα με πολύ κόσμο ή σε δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού, μη σπεύσετε προς τις εξόδους. Απομακρυνθείτε από ράφια με αντικείμενα που μπορούν να πέσουν.

Εάν βρίσκεστε σε αναπηρική καρέκλα, μην προσπαθήσετε να σηκωθείτε. Μετακινηθείτε σε σημείο που μπορείτε να προφυλαχθείτε εφόσον αυτό είναι δυνατό, ασφαλίστε τους τροχούς και προστατέψετε το κεφάλι με τα χέρια σας.

Εάν βρίσκεστε στην κουζίνα, φύγετε μακριά από το ψυγείο, το φούρνο και τα ντουλάπια που βρίσκονται ψηλά.

Εάν είσαστε μέσα σε στάδιο ή θέατρο, παραμείνετε στο κάθισμά σας και προστατέψτε το κεφάλι με τα χέρια σας. Μην προσπαθήσετε να διαφύγετε προτού σταματήσει η δόνηση. Αποφύγετε να τρέξετε προς τις εξόδους

Μετά το σεισμό:

Να είστε προετοιμασμένοι για μετασεισμούς και σχεδιάστε πού θα προστατευθείτε όταν αυτοί συμβούν.

Ελέγξτε για τραυματίες. Δώστε τις πρώτες βοήθειες, εάν αυτό είναι αναγκαίο.

Παραμείνετε ήρεμοι και καθησυχάστε τους άλλους.

Αποφύγετε τα σπασμένα γυαλιά.

Ελέγξτε για πυρκαγιά. Πάρτε τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Ελέγξτε τις παροχές φυσικού αερίου, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Εάν υπάρχει ζημιά σε κάποια από αυτές, θέστε την εκτός λειτουργίας. Εάν υπάρχει διαρροή φυσικού αερίου, μη χρησιμοποιήσετε σπίρτα, φανό, συσκευές ή ηλεκτρικούς διακόπτες. Ανοίξτε τα παράθυρα, εγκαταλείψτε το κτίριο και ειδοποιήστε σχετικά την εταιρία φυσικού αερίου.

Συντονιστείτε με το σταθμό εκπομπής εκτάκτων αναγκών στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση. Ακούστε τα ενημερωτικά δελτία.

Παραμείνετε έξω από το κατεστραμμένο κτίριο.

Πριν το σεισμό:

Η ασφάλιση είναι η απάντηση στο τι μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε τον οικονομικό αντίκτυπο ενός σεισμού.

Εκτός από τη σεισμική θωράκιση των περιοχών που θεωρούνται περισσότερο σεισμογενείς, η ασφάλιση των κατοικιών θα μπορούσε να συμβάλλει με καθοριστικό τρόπο στη συνολική προστασία, καθώς στην περίπτωση καταστροφών οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσαν να καλύψουν άμεσα τις οικονομικές ζημιές, βοηθώντας στην καλύτερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων.

Ενημερωθείτε από τον προσωπικό σας ασφαλιστή για το κόστος της ασφάλισης έναντι σεισμού αλλά και για το εύρος των καλύψεων που προσφέρονται για την συνολική ασφάλιση της κατοικίας σας.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ»