Πιο θωρακισμένος από ποτέ ο ασφαλιστικός κλάδος

Πιο θωρακισμένος από ποτέ ο ασφαλιστικός κλάδος

Ένα ακόμη έτος ενίσχυσης της φερεγγυότητας και των κεφαλαίων, περιορισμού των κινδύνων και αξιοποίησης τεχνολογικών εφαρμογών προς όφελος των ασφαλισμένων, ήταν το 2018, με τις προοπτικές για την εγχώρια αγορά ιδιωτικής ασφάλισης να είναι εξαιρετικά ευνοϊκές.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τα όσα αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, στην Έκθεση του Διοικητή για το 2018, περιγράφοντας τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα τη χρονιά που μας πέρασε.

Ο ασφαλιστικός κλάδος συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση και δείχνει πιο θωρακισμένος από ποτέ. Οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες διακρίθηκαν το 2018 για την ωριμότητά τους όσον αφορά την ενίσχυση της διακυβέρνησης και του ανθρώπινου δυναμικού ανοίγοντας νέους ορίζοντες. Παράλληλα, επέδειξε την ίδια ωριμότητα σε επίπεδο αξιολόγησης κινδύνων και φερεγγυότητας, «με τελικό σκοπό την καλύτερη διαχείριση κινδύνων και κεφαλαίων και την προστασία των ασφαλισμένων», σημειώνει η εποπτική αρχή του ασφαλιστικού κλάδου.

Με άλλα λόγια, ο ασφαλιστικός κλάδος όσο περνάει ο χρόνος θωρακίζεται, εξελίσσεται και εκσυγχρονίζεται με στόχο να παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, να διαθέτει προϊόντα για όλες τις ανάγκες και να συμπορεύεται με την επανάσταση της ψηφιακής τεχνολογίας. Επίσης, ο ασφαλιστικός κλάδος αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ασπίδα προστασίας απέναντι στις φυσικές καταστροφές και βρέθηκε στο πλευρό των πληγέντων, θέτοντας ως προτεραιότητα την προσφορά στον άνθρωπο.

Και σε επίπεδο κεφαλαίων η εγχώρια ασφαλιστική αγορά είναι ιδιαίτερα ισχυρή, ενώ αρκεί να πούμε ότι ο ασφαλιστικός είναι ίσως ο μοναδικός κλάδος που ο συνολικός τζίρος των εταιρειών διαμορφώνεται περί τα 4 δισ. ευρώ το χρόνο, όταν τα κεφάλαιά τους ανέρχονται σε 3,7 δισ. ευρώ, σε μία σχέση ένα προς ένα. Σύμφωνα, μάλιστα, με την ΤτΕ, από άποψη ποιότητας, τα επιλέξιμα κεφάλαια της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς ταξινομούνται στην υψηλότερη κατηγορία ποιότητας (Κατηγορία 1).

Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις συνέχισαν εντός του 2018 την προσπάθεια περιορισμού των μακροχρόνιων εγγυήσεων που παρέχουν τα ασφαλιστικά προϊόντα. Ειδικότερα, ο χρονικός ορίζοντας των καλύψεων μειώνεται και οι χρηματοοικονομικές εγγυήσεις αντανακλούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις εκάστοτε επικρατούσες οικονομικές συνθήκες. Οι πρακτικές αυτές λειτουργούν θετικά τόσο για την επιχείρηση, με ενίσχυση της φερεγγυότητάς της, όσο και για τον ασφαλισμένο, με μείωση του κόστους ασφάλισης και βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων προϊόντων.

Επίσης, για τον περιορισμό των προβληματικών πωλήσεων και των συνεπειών τους, η ευρωπαϊκή Οδηγία (ΕΕ) 2016/97 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων ρυθμίζει θέματα που αφορούν την έγκυρη πληροφόρηση και την ποιότητα της παροχής ασφαλιστικών συμβουλών με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας και ακολούθως την προστασία του ασφαλισμένου.

Στο μεταξύ, η 4η βιομηχανική επανάσταση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι τεχνολογικές εφαρμογές δίνουν απεριόριστες δυνατότητες. Ήδη, η ασφαλιστική αγορά έχει υιοθετήσει πολλές από αυτές και συνεχώς προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.

Για την ακριβέστερη εκτίμηση των κινδύνων και την αποτελεσματικότερη τιμολόγηση των προϊόντων τους, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις αξιοποιούν τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες, όπως είναι η ανάλυση δεδομένων μεγάλης συχνότητας και εύρους σε πραγματικό χρόνο (big data analytics), η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση (machine learning).

Σύμφωνα, τέλος, με την Έκθεση του κ. Γιάννη Στουρνάρα, οι προοπτικές για τον κλάδο είναι ευνοϊκές καθώς με βάση την πρόσφατη πρόταση ευρωπαϊκού Κανονισμού για τους όρους και τις προϋποθέσεις παραγωγής, διανομής και εποπτείας ενός Πανευρωπαϊκού Προσωπικού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος (Pan-European Personal Pension Product – PEPP), δίνεται η δυνατότητα στις ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις να αναλάβουν νέο ρόλο στο σύστημα ασφάλισης παρέχοντας προσωπικά προϊόντα σε αποταμιευτές που θέλουν να ενισχύσουν τις συνταξιοδοτικές τους απολαβές.

Κατ' αναλογία, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού και της ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου συστήματος αντιμετώπισης των κινδύνων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και των περιβαλλοντικών κινδύνων.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».