Οι καταστροφές συμβαίνουν, εμείς τι κάνουμε;

Οι καταστροφές συμβαίνουν, εμείς τι κάνουμε;

Μέσα σε διάστημα ενός έτους η χώρα μας βίωσε δύο ανείπωτες τραγωδίες που συγκλόνισαν ολόκληρο τον πλανήτη και αφενός έφεραν κρατικούς παράγοντες αντιμέτωπους με τις ευθύνες τους και αφετέρου έκαναν όλους τους πολίτες να σκεφτούν ποια μπορεί να είναι η δική τους αντιμετώπιση για να μην ξαναζήσουμε πότε τέτοιες καταστάσεις.

Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας το να ρίχνουμε τις ευθύνες στους άλλους αποτελεί κάτι σαν το αγαπημένο μας «σπορ» και η πρόληψη είναι μία… άγνωστη λέξη. Ωστόσο, οι ημέρες μετά από κάθε μεγάλη καταστροφή, όπως τον περασμένο χειμώνα από τις πλημμύρες στη Μάνδρα ή πρόσφατα στην Ανατολική Αττική, θέλουν προσοχή. Πάνω απ' όλα, υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια σε όλα τα επίπεδα.

Κάθε φορά, τα περισσότερα ερωτήματα που έρχονται πρωτίστως στο μυαλό αφορούν την προστασία και την ασφάλεια. Την ασφάλεια των αγαπημένων μας προσώπων, διότι η ανθρώπινη ζωή δεν έχει τίμημα, αλλά και την προστασία των περιουσιακών μας στοιχείων και της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας. Πως θα ζήσουμε από δω και πέρα; Πως θα ορθοποδήσουμε;

Η απάντηση μπορεί να μοιάζει σκληρή αλλά αντανακλά την αμείλικτη πραγματικότητα. Όσοι είναι ασφαλισμένοι θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν πιο ομαλά από όσους δεν διαθέτουν ασφάλιση. Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να θυμόμαστε την ασφάλιση κάθε φορά που συμβαίνουν καταστροφές και είναι άδικο για τον ασφαλιστικό κλάδο να πρέπει να αναφέρεται στις καταστροφές για να συμβάλει στην ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης και της πρόληψης.

Η σημαντική συνεισφορά της ιδιωτικής ασφάλισης αντανακλάται στη σχετική έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος σχετικά με την πρώτη εκτίμηση των αποζημιώσεων που προέκυψαν από πυρκαγιές στην Ανατολική και στην Δυτική Αττική στις 23 Ιουλίου 2018. Σύμφωνα με την ΕΑΕΕ, Οι συνολικές προβλέψεις των αποζημιώσεων υπερβαίνουν τα 36 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας, μάλιστα, τις αρχικές εκτιμήσεις.

Πιο αναλυτικά, οι συμμετέχουσες ασφαλιστικές επιχειρήσεις δήλωσαν ότι είχαν ασφαλίσει στην Ανατολική Αττική 6.836 ακίνητα όλων των κατηγοριών με συνολική ασφαλισμένη αξία 1,26 δισ. ευρώ. Ομοίως, στην Δυτική Αττική είχαν ασφαλίσει 2.713 ακίνητα με συνολική ασφαλισμένη αξία 721 εκατ. ευρώ. Αθροιστικά, τα συνολικά ασφαλισμένα κεφάλαια των 9.549 ασφαλισμένων ακινήτων ανέρχονταν στο ύψος των 1,98 δισ. ευρώ.

Ως προς τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις της έρευνας 248 ζημιές με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 1,5 εκατ. ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία φθάνει τα 6.167 ευρώ. Το σύνολο των ασφαλιστηρίων συμβολαίων στις εν λόγω περιοχές ανέρχεται στα 31.338 και το ύψος των ασφαλισμένων κεφαλαίων στα 311,6 εκατ. ευρώ.

Επειδή, λοιπόν, όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια για την αποκατάσταση των ζημιών, υπάρχει τρόπος να προστατεύσουμε την περιουσία μας και μάλιστα με χαμηλό κόστος. Η κάλυψη έναντι πυρκαγιάς ή πλημμύρας αποτελεί μία από τις βασικότερες καλύψεις της ασφάλισης κατοικίας, η οποία για ένα σπίτι 90 τ.μ. κοστίζει λιγότερο από 50 ευρώ το χρόνο, ή περίπου 4 ευρώ το μήνα.

Με την ασφάλιση κατοικίας γνωρίζετε πως είτε πρόκειται για πλημμύρα, κεραυνούς, ζημιές από ισχυρούς ανέμους ή πυρκαγιά, θα αποζημιωθείτε γρήγορα και θα μπορέσετε να μετριάσετε σε σημαντικό βαθμό τον αντίκτυπο από την καταστροφή. Με την κάλυψη έναντι πυρκαγιάς καλύπτονται οι υλικές ζημιές των ασφαλισμένων αντικειμένων από την ίδια την πυρκαγιά και κατά την προσπάθεια πυρόσβεσης.

Ενημερωθείτε αναλυτικά από τον προσωπικό σας ασφαλιστή για τα προγράμματα που διατίθενται στην αγορά, για τους όρους και τις εξαιρέσεις, έτσι ώστε να διασφαλίσετε ότι είστε προστατευμένοι στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».