Οδηγούμε... ασφαλώς και στην κακοκαιρία

Οδηγούμε... ασφαλώς και στην κακοκαιρία

Μπορεί το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής επικράτειας να θύμιζε... Σκανδιναβία τις προηγούμενες ημέρες λόγω του χιονιά και των απίστευτα χαμηλών θερμοκρασιών, ωστόσο οι Έλληνες οδηγοί σε καμία περίπτωση δεν μοιάζουν με Σουηδούς ή Νορβηγούς αφού δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτές τις ακραίες για τη χώρα μας συνθήκες.

Κυρίως το χιόνι και ο πάγος δεν αποτελούν συχνά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο κάθε φορά που η Ελλάδα ντύνεται στα λευκά και δυστυχώς αυξάνονται και τα ατυχήματα στους δρόμους. Όπως και να'' χει, υπάρχουν ορισμένες βασικές αρχές τις οποίες αν ακολουθούμε μπορούμε να προστατέψουμε εμάς και τους αγαπημένους μας. Πάνω απ'' όλα, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η προσεχτική οδήγηση, η καλή συντήρηση του αυτοκινήτου και η σωστή ασφάλιση είναι παράγοντες που συμβάλλουν τα μέγιστα έτσι ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστα συμβάντα και ταλαιπωρία.

Η προσεχτική οδήγηση σε συνθήκες ολισθηρού οδοστρώματος ή παγετού προϋποθέτει ότι κινούμαστε με χαμηλές ταχύτητες και τηρούμε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα σε σύγκριση με τις... κανονικές ημέρες. Επιπλέον, πρέπει να οδηγούμε σταθερά – χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις στην ταχύτητα – και να διαθέτουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό στην περίπτωση που αναμένεται σφοδρή χιονόπτωση.

Αναμφίβολα το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε όταν επικρατεί χιονιάς ή παγετός είναι να περιορίσουμε τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες. Όταν όμως πρέπει να μετακινηθούμε, είναι αναγκαίο να διαθέτουμε αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς και άλλα εργαλεία, όπως φακό και αδιάβροχα γάντια, για παν ενδεχόμενο. Ένα ακόμη tip είναι να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις τις βραδινές ώρες που η θερμοκρασία υποχωρεί αισθητά και το νερό μετατρέπεται σε πάγο και κατ'' επέκταση οι δρόμοι σε... παγοδρόμιο.

Πριν, ωστόσο, ξεκινήσουμε θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα ελαστικά μας είναι σε καλή κατάσταση και να ελέγξουμε ότι το αυτοκίνητο έχει ψυκτικό υγρό, λάδια στον κινητήρα και υαλοκαθαριστήρες χωρίς φθορά.

Προσέχουμε για να έχουμε

Είναι προφανές ότι όταν οδηγούμε με κακές καιρικές συνθήκες ισχύουν όλα όσα πρέπει να προσέχουμε και τις... ηλιόλουστες ημέρες, στον ίδιο ακριβώς βαθμό. Για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να αναπτύσσουμε υψηλές ταχύτητες, ούτε να κάνουμε ελιγμούς καθώς η βροχή ή το χιόνι δυσκολεύουν τις αντιδράσεις μας. Η χρήση ζώνης είναι σε κάθε περίπτωση απαραίτητη για όλους τους επιβαίνοντες ενώ ανεξάρτητα από το πόσο δριμύ είναι το ψύχος θα πρέπει να θυμόμαστε ότι όταν σκοπεύουμε να πιούμε δεν οδηγούμε.

Υπενθυμίζεται ότι ένα και μόνο ποτήρι κρασί μειώνει τα αντανακλαστικά μας στο μισό, ενώ τρία ποτήρια μειώνουν τα αντανακλαστικά έως 80%. Και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αν υπό φυσιολογικές συνθήκες το όχημα θέλει μια απόσταση για να ακινητοποιηθεί όταν πατάμε φρένο, η απόσταση αυτή αυξάνεται κατά πολύ σε βρεγμένο οδόστρωμα ή παγετό.

Επίσης, όταν βρισκόμαστε στο τιμόνι θα πρέπει να ξεχνάμε το τηλέφωνο καθώς μελέτες δείχνουν ότι οι οδηγοί που κρατούν στο χέρι κινητό αντιδρούν 30% πιο αργά από όσους τα... έχουν τσούξει και εμφανίζουν επίπεδα αλκοόλ στο αίμα υψηλότερα από το επιτρεπόμενο όριο.

Ασφάλεια

Και επειδή η ολισθηρότητα των δρόμων αυξάνει τις πιθανότητες ατυχημάτων, είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι το όχημά μας είναι ασφαλισμένο, κάτι που μπορεί να γίνει με πολύ απλό τρόπο μέσω της ιστοσελίδας www.hic.gr. Είναι εξίσου σημαντικό να είμαστε σωστά ασφαλισμένοι που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε ενημερωθεί σωστά από τον προσωπικό μας ασφαλιστή για τις καλύψεις του συμβολαίου.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η οδική βοήθεια αποτελεί βασικό εργαλείο για να διασφαλίσουμε την ομαλή μετακίνησή μας σε περίπτωση ανάγκης. Είτε πρόκειται για την αλλαγή ελαστικού, είτε για τη μεταφορά του οχήματος σε κάποιο συνεργείο, η οδική βοήθεια θα μας γλιτώσει από ταλαιπωρία, χρόνο και χρήμα. Αν οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες τότε θα πρέπει να ειδοποιήσουμε άμεσα τις αρχές, όπως την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική ή το ΕΚΑΒ, χωρίς να πανικοβληθούμε.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».