Ο... μαγικός ζωμός της ιδιωτικής ασφάλισης

Ο... μαγικός ζωμός της ιδιωτικής ασφάλισης

Οι ατρόμητοι Γαλάτες των Ρενέ Γκοσινί και Αλμπέρ Ουντερζό δεν ανησυχούσαν καθόλου για τις επιδρομές των Ρωμαίων αφού είχαν τον μαγικό ζωμό, όμως φοβόντουσαν ότι ο ουρανός θα έπεφτε στο κεφάλι τους. Κι αν οι συγχωριανοί του Αστερίξ και του Οβελίξ ένιωθαν άτρωτοι σε ότι είχε να κάνει με τους γνωστούς κινδύνους αλλά ζούσαν με το φόβο του άγνωστου, σήμερα η έννοια της ασφάλισης έρχεται να απαντήσει ακόμη και στην πιο «τρελή» ανησυχία μας. 

Ο κόσμος των ασφαλιστικών αποζημιώσεων είναι γεμάτος περίεργα και ακραία περιστατικά, τα οποία άλλες φορές εντυπωσιάζουν, άλλες προκαλούν γέλιο και άλλες λύπη. Κάθε φορά, ωστόσο, μας υπενθυμίζουν πως αν είμαστε επαρκώς ασφαλισμένοι θα αποζημιωθούμε για οτιδήποτε συμβεί.

Καθημερινά, άλλωστε, βιώνουμε καταστάσεις που ενισχύουν την φράση-κλισέ «όλα μπορούν να συμβούν» και αποδεικνύουν ότι αν λάβουμε υπόψη το κόστος της ασφάλισης σε σύγκριση με τις οικονομικές συνέπειες από οποιοδήποτε ατυχές περιστατικό, η ασφάλιση αποτελεί πραγματική προστασία και σε καμία περίπτωση δεν είναι πολυτέλεια.

Μπορεί ο ουρανός να μην πέσει στο κεφάλι σας, αλλά θα μπορούσε, για παράδειγμα, να πέσει ένα drone ή ένα ελικόπτερο. Πράγματι, έχει καταγραφεί στη χώρα μας περιστατικό σύγκρουσης ελικοπτέρου της πολεμικής αεροπορίας με Ι.Χ. Το ελικόπτερο έπεσε πάνω σεαυτοκίνητο λόγω μηχανικής βλάβης, με αποτέλεσμα ο κάτοχος του Ι.Χ. να αποζημιωθεί από την πολεμική αεροπορία καθώς το ελικόπτερο ήταν υπαίτιο.

Ένα άλλο περίεργο και… ελαφρώς μακάβριο περιστατικό αποζημίωσης αφορά όχημα του οποίου ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και κατέληξε μέσα σε κοιμητήριο. Βιαζόταν ο οδηγός θα μπορούσε να πει κανείς, όμως τις ζημιές που προκλήθηκαν στο κοιμητήριο κάποιος έπρεπε να τις πληρώσει. Ευτυχώς που ο οδηγός ήταν ασφαλισμένος και η ασφαλιστική του Ι.Χ. κάλυψε τις ζημιές.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι στο σπίτι τους είναι πολύ δύσκολο να προκληθούν ζημιές από πυρκαγιά ή άλλα αίτια, γι' αυτό μάλλον το ποσοστό των κατοικιών που είναι ασφαλισμένες στη χώρα μας είναι πάρα πολύ μικρό. Κι όμως, έχει καταγραφεί περιστατικό κατά το οποίο προκλήθηκε πυρκαγιά σε σπίτι από τα χνούδια που βρίσκονταν πίσω από το ψυγείο. Κάποιος δεν σκούπισε καλά… Βέβαια, το συγκεκριμένο περιστατικό αποζημιώθηκε από την κάλυψη για πυρκαγιά που περιλαμβάνεται στο βασικό πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίας.

Πολλά περιστατικά βέβαια έχουν καταγραφεί και σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, στην Ιταλία, ένας γάμος λίγο έλλειψε να εξελιχθεί σε τραγωδία όταν η νύφη πλησίασε πολύ κοντά σε μία εστία φωτιάς και το νυφικό της «λαμπάδιασε». Ο αφοσιωμένος σύζυγος έσπευσε να τη σώσει και την… έριξε στη θάλασσα. Οι νεόνυμφοι βγήκαν σώοι και αβλαβείς από το νερό και η ασφαλιστική πλήρωσε το 50% των εξόδων για την καταστροφή.

Βρετανικό ταξιδιωτικό πρακτορείο διέθετε ασφαλιστήρια για τον κίνδυνο να πέσει καρύδα στο κεφάλι όσων ταξίδευαν σε εξωτικούς προορισμούς. Μάλιστα, το εν λόγω πρακτορείο φέρεται να ευθύνεται για τον αστικό μύθο που λέει ότι κάθε χρόνο 150 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πτώση καρύδας, καθώς στην προσπάθειά του να «πουλήσει» το συγκεκριμένο ασφαλιστικό προϊόν, μάλλον υπερέβαλε λιγάκι. Πάντως οι καρύδες όντως απειλούν τους τουρίστες που αμέριμνοι απολαμβάνουν τις εξωτικές ομορφιές κάτω από τους κοκοφοίνικες και μάλιστα το ίδιο πρακτορείο κλήθηκε να αποζημιώσει το 2016 μία γυναίκα που τραυματίστηκε από πτώση καρύδας στη Σρι Λάνκα.

Και αν όλα αυτά σας φαίνονται περίεργα ή εξωπραγματικά, το επόμενο περιστατικό ξεπερνάει κάθε λογική και αποδεικνύει ότι μερικές φορές οι ασφαλιστικές πληρώνουν ακόμη και όταν δεν είναι υποχρεωμένες. Δικηγόρος στις ΗΠΑ ασφάλισε τα πούρα του για τον κίνδυνο πλημμύρας, ακραίων καιρικών φαινομένων και… φωτιάς. Μόνο που τα πούρα του έγιναν πραγματικά καπνός μέσα σε ένα μήνα και ο δικηγόρος ζήτησε να αποζημιωθεί γιατί «τα πούρα του χάθηκαν από πολλές μικρές φωτιές». Φυσικά, η ασφαλιστική είδε την απάτη και αρνήθηκε να πληρώσει, ωστόσο το δικαστήριο έκρινε ότι η εταιρεία δεν είχε διευκρινίσει ποια είδη φωτιάς θεωρούνται «μη αποδεκτά» και θα έπρεπε να αποζημιώσει τον δικηγόρο με 15.000 δολάρια. Αφού καταβλήθηκε η αποζημίωση, ωστόσο, ο δικηγόρος συνελήφθη και καταδικάστηκε για εμπρησμό ,με ποινή φυλάκισης 24 μηνών και πλήρωσε πρόστιμο 24.000 δολαρίων, καθώς είχε δηλώσει ο ίδιος ότι είχε βάλει φωτιά στα πούρα.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «Ευρωπαϊκή Ένωσις – ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».