Ο δρόμος της επιστροφής ας είναι ευχάριστος και ασφαλής

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018, 00:03
-A +A
Ο δρόμος της επιστροφής ας είναι ευχάριστος και ασφαλής

Μην περιμένετε να πούμε «καλό χειμώνα», όμως η αλήθεια είναι ότι για τους περισσότερους από εμάς οι διακοπές φτάνουν στο τέλος τους. Παραδοσιακά η ώρα της επιστροφής είναι... η πιο δύσκολη, αφού όλοι θα ήθελαν να συνεχίσουν να ζουν στο όνειρο μιας ατελείωτης παραλίας, ενός ηλιοβασιλέματος και οτιδήποτε άλλου σχετίζεται με τις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις.

Αυτό που προέχει είναι να επιστρέψουμε όλοι σώοι και αβλαβείς. Καλό θα είναι, λοιπόν, να έχουμε κατά νου ότι όλη μας η προσοχή πρέπει να είναι στο δρόμο, να τηρούμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να προετοιμαστούμε σωματικά αλλά και ψυχολογικά για την επιστροφή. Η σωστή προετοιμασία και ο έλεγχος του αυτοκινήτου παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για ένα ταξίδι χωρίς προβλήματα. Ακόμη και η κατάλληλη τοποθέτηση των αποσκευών έχει σημασία καθώς δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εμποδίζεται το οπτικό πεδίο του οδηγού.

Η μάστιγα των κινητών

Πρώτα απ' όλα, θα πρέπει να αποτυπωθεί στη συνείδησή όλων μας ότι κινητά – και άλλες συσκευές – δεν έχουν καμία δουλειά να χρησιμοποιούνται την ώρα της οδήγησης. Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., η χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας (bluetooth).

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με μελέτη του βρετανικού Transport Research Laboratory για την επίδραση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, οι οδηγοί που κρατούν στο χέρι κινητό αντιδρούν 30% πιο αργά σε σύγκριση με όσους εμφανίζουν επίπεδα αλκοόλ στο αίμα λίγο υψηλότερα από το επιτρεπόμενο όριο! Νομίζουμε ότι αυτό λέει πολλά για τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση που αποτελεί πλέον μάστιγα στην πατρίδα μας. Γι' αυτό ξεχάστε τα κινητά.

Ταχύτητα και ζώνη

Είναι καλύτερα να φτάσετε λίγα λεπτά αργότερα από το να μην φτάσετε καθόλου. Όσο μεγαλύτερη ταχύτητα και να αναπτύξετε δεν θα καταφέρετε να μειώσετε τη διάρκεια του ταξιδιού σας, παρά μόνο για κάποια λεπτά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η κίνηση είναι τέτοια που δεν επιτρέπει μεγάλες ταχύτητες. Ξεχάστε τους ελιγμούς και παραμείνετε στα όρια του κάθε δρόμου.

Και αν πιστεύετε ότι εσείς δεν τρέχετε ή έχετε την ψευδαίσθηση ότι προσέχετε περισσότερο από τους υπόλοιπους, η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στο 30% περίπου των τροχαίων ατυχημάτων. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., το 40%-50% των οδηγών, οδηγούν με ταχύτητα άνω του επιτρεπόμενου ορίου, ενώ το 10%-20% υπερβαίνουν το όριο κατά περισσότερα από 10 χλμ.

Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη αιτία θανάτου στα τροχαία ατυχήματα, μετά την ανάπτυξη ταχύτητας, ενώ είναι σημαντικότερη αιτία ακόμη και από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Θέλετε τίποτα περισσότερο για να φορέσετε ζώνη; Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε., τόσο οι οδηγοί όσο και οι επιβάτες οφείλουν να φορούν ζώνη ασφαλείας, σε κάθε κάθισμα στο οποίο αυτή υπάρχει.

Έλεγχος

Πριν από κάθε ταξίδι είναι απαραίτητος ο τεχνικός έλεγχος του οχήματός σας (λάδια, υγρά φρένων, πίεση ελαστικών κλπ), αλλά και η ξεκούραση του οδηγού. Κοιμηθείτε αρκετές ώρες, εννοείται ότι δεν πρέπει να καταναλώσετε αλκοόλ και ελέγξτε ότι έχετε τοποθετήσει σωστά τις αποσκευές αλλά και ότι έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την περίπτωση ατυχήματος. Επιπλέον οι οδηγοί θα πρέπει να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της τροχαίας.

Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να βεβαιωθείτε ότι το όχημά σας είναι ασφαλισμένο – μέσω της ιστοσελίδας www.hic.gr. - και στη συνέχεια ότι είναι... σωστά ασφαλισμένο. Ενημερωθείτε δε, για τις καλύψεις που παρέχει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, έτσι ώστε να γνωρίζετε πως να αντιδράσετε σε κάθε περίπτωση. Μην ξεχνάτε ότι η οδική βοήθεια αποτελεί βασικό εργαλείο για να διασφαλίσετε την ομαλή μετακίνησή σας. Είτε πρόκειται για την αλλαγή ελαστικού, είτε για τη μεταφορά του οχήματος σε κάποιο συνεργείο, η οδική βοήθεια θα σας γλιτώσει από ταλαιπωρία, χρόνο και χρήμα.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «Ευρωπαϊκή Ένωσις – ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα