Ο ασφαλιστικός κλάδος ασπίδα προστασίας στις καταστροφές

Ο ασφαλιστικός κλάδος ασπίδα προστασίας στις καταστροφές

Καταιγίδες, πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμοί είναι τα βασικά φαινόμενα που προκαλούν σημαντικές καταστροφές στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες, με την ένταση των βροχοπτώσεων να αυξάνεται δραματικά ενώ λόγω της κλιματικής αλλαγής ερευνητές κάνουν ακόμη πιο δυσοίωνες προβλέψεις για την περιοχή της Μεσογείου.

Όμως, σε κάθε περιστατικό, σε κάθε πρόβλημα, οι πολίτες έχουν σύμμαχο τον ασφαλιστικό κλάδο ο οποίος δηλώνει πάντοτε «παρών». Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, μόνο την τελευταία 25ετία οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις έχουν δώσει αποζημιώσεις ύψους 358,8 εκατ. ευρώ για φυσικές καταστροφές και ταραχές.

Η κλιματική αλλαγή, η θέση της χώρας μας (ως η πιο σεισμογενής στην Ευρώπη) αλλά και ο ανθρώπινος παράγοντας (έλλειψη υποδομών, ταραχές, εμπρησμοί, παρεμβάσεις σε ρέματα κ.ά.) είναι οι βασικοί παράγοντες πρόκλησης των καταστροφών. Το ύψος των οικονομικών απωλειών που προκαλούν παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις, γεγονός που προβληματίζει τόσο την κοινωνία, όσο και τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, στο βαθμό που καλούνται να διαχειριστούν τέτοιας φύσεως ασφαλιστικούς κινδύνους.

Η μελέτη της ΕΑΕΕ συγκεντρώνει τα αποτελέσματα των ερευνών που έγιναν την χρονική περίοδο 1993-2018, αναφορικά με το πλήθος δηλωθεισών ζημιών και το ποσό απαίτησης καταστροφών μεγάλης έκτασης και έντασης, ενώ επιχειρεί και ταξινόμηση ανά αιτία, έτος και τόπο συμβάντος, πάντα με την επιφύλαξη ότι η μελέτη αφορά τα γεγονότα που καταγράφηκαν και όχι το σύνολο των γεγονότων που έχουν συμβεί στην Ελλάδα κατά την εν λόγω χρονική περίοδο.

Τα ευρήματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Συνολικά, προκλήθηκαν 24.106 ζημιές που δηλώθηκαν σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις, με ποσό συνολικής απαίτησης 358,8 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, μέσα σε 25 χρόνια ο ασφαλιστικός κλάδος έχει διαθέσει σε αποζημιώσεις τεράστια ποσά προσφέροντας μία χείρα βοηθείας και μία ασπίδα προστασίας στους πολίτες.
Όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί οι αιτίες που προκάλεσαν τις ζημιές είναι πέντε: χιονοπτώσεις, βροχοπτώσεις (συμπεριλαμβανομένων φαινομένων ανεμοστρόβιλου και πλημμύρας), δασικές πυρκαγιές, σεισμός και ταραχές.



Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι τα περιστατικά έντονων βροχοπτώσεων που προκαλούν καταστροφές στην Ελλάδα εμφανίζονται αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, η ταξινόμηση των περιστατικών βροχοπτώσεων ανά μήνα του έτους (κατά την διάρκεια του συνόλου της εξεταζόμενης περιόδου) δείχνει ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να συμβεί καθ' όλη την διάρκεια του έτους και όχι μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Επειδή, λοιπόν, όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια για την αποκατάσταση των ζημιών και κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί και πότε, υπάρχει τρόπος να προστατεύσουμε την περιουσία μας και μάλιστα με χαμηλό κόστος. Με την ασφάλιση κατοικίας γνωρίζετε πως είτε πρόκειται για πλημμύρα, κεραυνούς, ζημιές από ισχυρούς ανέμους ή πυρκαγιά, θα αποζημιωθείτε γρήγορα και θα μπορέσετε να μετριάσετε σε σημαντικό βαθμό τον αντίκτυπο από την καταστροφή. Με την κάλυψη έναντι πυρκαγιάς καλύπτονται οι υλικές ζημιές των ασφαλισμένων αντικειμένων από την ίδια την πυρκαγιά και κατά την προσπάθεια πυρόσβεσης.

Ενημερωθείτε αναλυτικά από τον προσωπικό σας ασφαλιστή για τα προγράμματα που διατίθενται στην αγορά, για τους όρους και τις εξαιρέσεις, έτσι ώστε να διασφαλίσετε ότι είστε προστατευμένοι στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».