Ιστορίες καθημερινής... κάλυψης

Ιστορίες καθημερινής... κάλυψης

Έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να... βρεθείτε μπλεγμένοι και να επιβαρυνθείτε οικονομικά, από μία απρόσμενη συμπεριφορά του αγαπημένου σας κατοικίδιου, από μία διαρροή στις σωληνώσεις του διαμερίσματός σας, ή ακόμη και από μία απλή βόλτα στο δρόμο; Η έννοια της αστικής ευθύνης πραγματικά αφορά όλους μας.

Είναι λογικό η οικονομική κρίση να έχει περιορίσει τη δυνατότητα των νοικοκυριών να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα τέτοιες καλύψεις να θεωρούνται από πολλούς πολυτέλεια. Όμως το οικονομικό βάρος που ενδέχεται να κληθεί να σηκώσει ένας ιδιώτης που θεωρείται υπεύθυνος για κάποιο απρόοπτο συμβάν, ή κάποια παράλειψη του ίδιου ή συγγενικού προσώπου, είναι τεράστιο μπροστά στο κόστος της ασφάλισης προσωπικής ή οικογενειακής αστικής ευθύνης.

Αν είστε από αυτούς που συνηθίζουν να λένε, «καλά τώρα ποιος πληρώνει για τέτοια πράγματα, αν συμβεί κάτι θα το αντιμετωπίσω», καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Διότι καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορες καταστάσεις που εκτός του ότι ενδέχεται να προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση, είναι πιθανό να επιβαρύνουν τον ατομικό ή οικογενειακό μας προϋπολογισμό, επηρεάζοντας την ιδιωτική μας ζωή.

Πρόκειται για γεγονότα που μας καθιστούν υπεύθυνους προς τρίτους και σχετίζονται με πολύ συνηθισμένες δραστηριότητες, όπως η χρήση ποδηλάτου, η μετακίνηση με μέσα μεταφοράς, η άθληση, ακόμη και η βόλτα με ένα κατοικίδιο. Επίσης, μικροατυχήματα μπορούν να συμβούν οπουδήποτε, από μία γλάστρα που πέφτει από το μπαλκόνι και προκαλεί ζημιές ή σωματικές βλάβες, μέχρι ζημιές που μπορεί να αποδοθούν σε διαρροή νερού μετά από θραύση σωληνώσεων. Τα παραδείγματα των καθημερινών απρόοπτων γεγονότων είναι αναρίθμητα.

Για αυτές και άλλες πολλές ανάλογες περιπτώσεις έχουμε τη δυνατότητα να ασφαλιστούμε έναντι προσωπικής ή οικογενειακής αστικής ευθύνης προς τρίτους και με ένα μικρό ετήσιο κόστος να ζήσουμε πιο ξέγνοιαστα. Τα διαθέσιμα ασφαλιστικά προγράμματα συμβαδίζουν με τις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις και εξελίσσονται βάσει αυτών. Το κόστος των ασφαλιστηρίων εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τον αριθμό των ατόμων που ασφαλίζονται, τα ασφαλιζόμενα ποσά ή το εμβαδόν μίας κατοικίας.

Διευκρινίζεται ότι οι απαιτήσεις αφορούν κυρίως σε αποζημίωση για σωματικές βλάβες, θάνατο, υλικές ζημιές, ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη τρίτων. Το ύψος των αποζημιώσεων καθορίζεται από τα δικαστήρια – εκτός αν υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός - και μπορεί να διαμορφωθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Οι βασικές καλύψεις για τις οποίες μπορούν να ασφαλιστούν οι ενδιαφερόμενοι είναι οι εξής:

-Αστική ευθύνη των μελών της οικογένειας (σύζυγος, παιδιά, λοιποί συγγενείς που ζουν κάτω από την ίδια στέγη)
-Αστική ευθύνη έμμισθου προσωπικού που απασχολείται στην κατοικία του ασφαλισμένου
-Αστική ευθύνη από την ιδιοκτησία κατοικίδιου ζώου
-Αστική ευθύνη από μετάδοση πυρκαγιάς, διαρροής ύδατος, βραχυκυκλώματος
-Αστική ευθύνη από τη χρήση ποδηλάτου (για το ποδήλατο υπάρχουν και εξειδικευμένα προϊόντα)
-Αστική ευθύνη από τη λειτουργία εξοχικής κατοικίας
-Αστική ευθύνη από τη δραστηριότητα επιβατών δημόσιου μέσου μεταφοράς
-Αστική ευθύνη από την ενασχόληση με κάποιο άθλημα.

Όπως ισχύει για κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο, οι ενδιαφερόμενοι δεν θα πρέπει να ξεχνούν να ενημερώνονται για τις εξαιρέσεις, το ανώτατο ύψος της αποζημίωσης, τις διαθέσιμες συμπληρωματικές καλύψεις και για όποια άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, υπάρχουν συμβόλαια στα οποία εξαιρείται η κάλυψη αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυριότητα συγκεκριμένων φυλών σκύλων. Εξαιρούνται, επίσης, όπως είναι φυσικό ενέργειες που θεωρούνται σκόπιμες.

Επιπρόσθετα, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ενημερώνονται για το ανώτατο ποσό που μπορεί να καταβληθεί κατ'' άτομο για σωματικές βλάβες ή το ανώτατο ποσό που μπορεί να καταβληθεί ανά γεγονός για υλικές ζημιές.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».