Η προστασία σπιτιού από φυσικές καταστροφές πιο σημαντική από ποτέ

Η προστασία σπιτιού από φυσικές καταστροφές πιο σημαντική από ποτέ

Ο χειμώνας δεν έχει… μπει για τα καλά, όμως πολλές περιοχές της χώρας μας έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωπες με ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρές καταιγίδες, χαλαζόπτωση και θύελλες. Φαινόμενα που πλέον πλήττουν την Ελλάδα όλο το χρόνο αφού είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από την τρομακτική θύελλα που σάρωσε τη Χαλκιδική στις αρχές Ιουλίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 7 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες κάτοικοι και τουρίστες.

Ο οικονομικός αντίκτυπος τέτοιων καταστροφών είναι τεράστιος και μπορεί πολύ εύκολα να εκτροχιάσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα, η ασφάλιση κατοικίας προσφέρει με χαμηλό κόστος λύσεις, καλύπτοντας κάθε λογής κινδύνους που σχετίζονται με την περιουσία μας.

Στην Ευρώπη, η ασφάλιση κατοικίας έχει διεισδύσει πολύ περισσότερο στη συνείδηση του κόσμου, κάτι που φαίνεται από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), σύμφωνα με τα οποία τα συνολικά ασφάλιστρα για την ασφάλιση κατοικίας στην Ευρώπη κατέγραψαν σημαντική αύξηση της τάξης του 4,8% το 2018.

Συγκριτικά, για μία ακόμη χρονιά τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι από απογοητευτικά έως καταθλιπτικά και υπερτονίζουν το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας. Σε ό,τι αφορά τα κατά κεφαλήν ασφάλιστρα για την ασφάλιση κατοικίας, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, μπροστά μονάχα από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Λετονία, με την υποσημείωση ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται στις πιο σεισμογενείς όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Ενδεικτικά, οι Ευρωπαίοι δαπανούν κατά μέσο όρο 174 ευρώ το άτομο για την ασφάλιση της κατοικίας τους, όταν οι Έλληνες δαπανούν λιγότερα από 50 ευρώ το άτομο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ασφάλιση κατοικίας κατά κύριο λόγο προστατεύει από την πυρκαγιά, τις κλοπές, τις διάφορες ζημιές που μπορούν να προκληθούν από ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και τον σεισμό. Πρόκειται δηλαδή για μία προστασία που χρειάζονται όλοι οι Έλληνες, αν μάλιστα, λάβουμε υπόψη και το κόστος της ασφάλισης που είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε σύγκριση με τις οικονομικές επιπτώσεις των διάφορων κινδύνων.

Τα στοιχεία της EIOPA δείχνουν επίσης με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες στέκονται στο πλευρό των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με την EIOPA, οι ασφαλιστικές στην Ευρώπη κατέβαλαν μέσα στο 2018 για αποζημιώσεις ασφαλίσεων κατοικίας το ποσό των 65 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 114 ευρώ ανά πολίτη.

Κατά κεφαλήν ασφάλιστρα ανά χώρα-κλάδος ασφάλισης περιουσίας
Πηγή: EIOPA

Στην Ελλάδα, η ασφαλιστική αγορά είναι πάντα έτοιμη να αποζημιώσει άμεσα τις δηλωθείσες ζημιές σε ασφαλισμένα κτίρια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, από το 1994 έως το 2014 δηλώθηκαν 19.925 ζημιές από φυσικές καταστροφές με το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων να ξεπερνά τα 272 εκατ. ευρώ. Στην πρώτη θέση στη λίστα με τα πιο καταστροφικά φαινόμενα είναι ο σεισμός καθώς έχουν καταγραφεί 9.895 περιστατικά ζημιών με συνολικό ποσό απαίτησης στα 118,8 εκατ. ευρώ.

Ενημερωθείτε από τον προσωπικό σας ασφαλιστή για όλα τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας, το κόστος και τις εξαιρέσεις για να βρείτε τον συνδυασμό που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σας ανάγκες και σας προστατεύει από τους κινδύνους.

*   *   *

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».