Αυτός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για «ξένοιαστες» διακοπές

Αυτός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για «ξένοιαστες» διακοπές

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι εδώ με αποτέλεσμα να ξεκινά ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός των διακοπών και των διήμερων εξορμήσεων. Στόχος όλων μας είναι να... γεμίσουμε μπαταρίες. Αυτό θα γίνει, όμως, μόνο αν ξεχάσουμε για λίγες – και για περισσότερες οι πιο τυχεροί – ημέρες τα άγχη της δουλειάς και τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Όμως, για να ξεχάσουμε κάθε έγνοια και να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο καλό θα ήταν να μεριμνήσουμε για την προστασία των περιουσιακών μας στοιχείων που αφήνουμε πίσω. Γιατί αν είναι να είμαστε κάθε μέρα με το άγχος, μάλλον θα επιστρέψουμε σε χειρότερη κατάσταση...

Τα περιουσιακά μας στοιχεία, όπως το σπίτι, τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σε αυτό, το αυτοκίνητο, η επιχείρησή μας και οτιδήποτε άλλο έχουμε αποκτήσει με τους κόπους μιας ζωής βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένα σε κινδύνους, πόσο μάλλον όταν φεύγουμε για πολλές ημέρες. Εκτός από τους αντικειμενικούς κινδύνους υπάρχει, βέβαια, και η σχετική ανασφάλεια που μας πιάνει όταν βρισκόμαστε σε μεγάλη απόσταση από την οικία μας.

Με βάση την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα, η ανασφάλεια αυτή είναι μάλλον δικαιολογημένη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2017 αυξήθηκαν τόσο οι διαρρήξεις σπιτιών όσο και οι κλοπές αυτοκινήτων. Οι διαρρήξεις έφτασαν τις 75.707, ενώ οι κλοπές οχημάτων ήταν 8.000 περισσότερες από το 2016.

Καλό είναι λοιπόν να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με τις οδηγίες που κατά καιρούς δημοσιοποιούν οι αρχές αλλά και που, πάνω απ' όλα, υπαγορεύει η… κοινή λογική! Ακόμα όμως και σε αυτήν την περίπτωση, όπου είμαστε κατά το δυνατόν προνοητικοί, το κακό μπορεί να συμβεί, και να βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση του «θύματος».

Τη λύση μπορεί να δώσει η ασφάλιση και μάλιστα με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος. Ειδικά για το σπίτι και τα αντικείμενα που φυλάσσονται μέσα σε αυτό, τα ασφαλιστικά προγράμματα που διατίθενται στην αγορά καλύπτουν ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα κινδύνων. Για παράδειγμα, η επιλογή ολοκληρωμένης ασφαλιστικής κάλυψης της κατοικίας μας μπορεί να μας διασφαλίσει και για την οικονομική ζημιά των αντικειμένων που κλάπηκαν - πέρα από τις υλικές ζημιές που μπορεί να προκληθούν σε κτίριο και περιεχόμενο.

Μόνο αν νιώθουμε καλυμμένοι και προστατευμένοι μπορούμε να απολαύσουμε στιγμές πραγματικής χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Σημειώνεται ότι στις καλύψεις ενός συμβολαίου ασφάλισης κατοικίας μπορεί ενδεικτικά να συμπεριλαμβάνονται, , πέρα από την πυρκαγιά, οι ζημιές από βραχυκύκλωμα, η θραύση τζαμιών, καθρεπτών και ειδών υγιεινής καθώς και η ασφάλιση του περιεχομένου.

Ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι μπορούμε να ασφαλίσουμε τα κινητά αντικείμενα που είναι μέσα στον στεγασμένο χώρο της κατοικίας καθώς και αυτά που, ενώ είναι σταθερά προσαρτημένα στην οικοδομή, αν χρειαστεί μπορούν να αφαιρεθούν και να επανεγκατασταθούν σε άλλη οικοδομή χωρίς να χάσουν την αξία τους (π.χ. συσκευές κλιματισμού, φωτιστικά, εντοιχιζόμενες ηλεκτρικές συσκευές κ.ά.). Δεν εμπίπτουν στην έννοια του περιεχομένου και δεν καλύπτονται μηχανοκίνητα οχήματα, τροχόσπιτα, σκάφη, ρυμουλκούμενα αντικείμενα και οτιδήποτε περιέχεται σε αυτά.

Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα να ασφαλίσουμε την κύρια ή εξοχική μας κατοικία από τις ζημιές που προκαλούν φυσικά φαινόμενα, όπως ο σεισμός και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ιδιαίτερα για την εξοχική κατοικία, η ασφάλισή της μπορεί να μας γλιτώσει από πολλούς μπελάδες αφού εκ των πραγμάτων την επισκεπτόμαστε πολύ λιγότερο μέσα στο χρόνο.

Ενημερωθείτε από τον προσωπικό σας ασφαλιστή για τις καλύψεις που αφορούν την προστασία των περιουσιακών σας στοιχείων και μην ξεχνάτε να ζητάτε λεπτομέρειες για τις εξαιρέσεις και τους λοιπούς όρους του συμβολαίου.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».