Αυτή η... καταραμένη πέτρα

Αυτή η... καταραμένη πέτρα

Είναι εκείνη η άτυχη στιγμή που μία... καταραμένη πέτρα πετάγεται από τη ρόδα προπορευόμενου οχήματος και προκαλεί ένα μικρό – και πολλές φορές αόρατο - ρήγμα στο παρμπρίζ. Έχει τύχει στους περισσότερους οδηγούς, ενώ όσο αμελητέο κι αν φαίνεται το «τραύμα» ενδέχεται να θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια του αυτοκινήτου.

Διότι ένα νέο χτύπημα ή δυνατό τράνταγμα του αυτοκινήτου μπορεί να εξαπλώσει τις ρωγμές και να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά. Σημειώνεται ότι ένα απλό χτύπημα από πέτρα θα μπορούσε να μειώσει την αντοχή του παρμπρίζ έως και κατά 30%.

Αυτή είναι μία περίπτωση – από τις πολλές - που μπορεί να χρησιμεύσει η ασφάλιση θραύσης κρυστάλλων, με την οποία η αντικατάσταση ή επισκευή γίνεται εύκολα, γρήγορα και ανέξοδα. Η θραύση κρυστάλλων αποτελεί μία προαιρετική κάλυψη της ασφάλειας αυτοκινήτου όμως το γεγονός ότι η επισκευή και αντικατάσταση κρυστάλλων εκτιμάται πως αντιπροσωπεύει το 5% των αποζημιώσεων, μάλλον την εντάσσει στις «βασικές» και ουσιαστικές καλύψεις.

Πρόκειται για μία πολύ διαδεδομένη κάλυψη καθώς 1 στις 4 ζημιές που καταγράφονται στα αυτοκίνητα αφορά στην επισκευή ή αντικατάσταση κρυστάλλων. Η ασφάλιση καλύπτει κατά κύριο λόγο το κόστος αντικατάστασης κρυστάλλων και τα έξοδα επανατοποθέτησής τους.

Η ποιότητα των υλικών και της υπηρεσίας επισκευής ή αντικατάστασης θεωρείται πάρα πολύ σημαντική από τη στιγμή που ειδικοί υποστηρίζουν ότι η σωστή εργασία προστατεύει τους επιβάτες του οχήματος, εξασφαλίζοντας την παθητική ασφάλεια σε ποσοστό έως και 30%.

Σύμφωνα με τους ίδιους η θραύση κρυστάλλων εξαρτάται σαφώς από τη συχνότητα κυκλοφορίας του οχήματος και σχετίζεται με την κατάσταση του οδοστρώματος αλλά και με κακόβουλες πράξεις, όπως απόπειρες κλοπής ή ταραχές. Με τη συγκεκριμένη κάλυψη οι ασφαλισμένοι μπορούν εύκολα και γρήγορα να αντικαταστήσουν ή να επισκευάσουν κάποιο παρμπρίζ ή παράθυρο, με απλές διαδικασίες και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Σε περιπτώσεις ζημιάς, οι ασφαλισμένοι μπορούν να αντικαταστήσουν/επισκευάσουν τη γυάλινη επιφάνεια σε κάποια από τις εξειδικευμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Οι εν λόγω εταιρείες συνεργάζονται με την πλειονότητα των ασφαλιστικών εταιρειών με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται η γρήγορη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Οι ασφαλισμένοι, ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στην πλειονότητα των συμβολαίων δεν καλύπτεται η θραύση των φαναριών του οχήματος και η ηλιοροφή και οι καθρέπτες. Γι'' αυτό το λόγο θα πρέπει να συμβουλεύονται την ασφαλιστική τους εταιρεία και να ενημερώνονται για τις διαθέσιμες καλύψεις του ασφαλιστηρίου. Στις εξαιρέσεις μπορεί να συμπεριλαμβάνεται η ζημιά από καιρικά φαινόμενα ή αυτοκίνητο cabrio.

Επιπλέον, με την κάλυψη θραύσης κρυστάλλων οι ασφαλισμένοι γλιτώνουν από χρονοβόρες διαδικασίες όπως την υποβολή δήλωσης ατυχήματος, την αναμονή επίσκεψης πραγματογνώμονα για τον έλεγχο της ζημιάς, την πληρωμή του συνεργείου και την κατάθεση του τιμολογίου για την αποζημίωση από την ασφαλιστική. Ορισμένες εταιρείες δίνουν τη δυνατότητα επισκευής στο χώρο του ασφαλισμένου αξιοποιώντας τις κινητές μονάδες αποκατάστασης ζημιών.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».