Ας είναι το 2020 έτος προστασίας και ασφάλειας

Ας είναι το 2020 έτος προστασίας και ασφάλειας

Κάθε χρονιά που ξεκινά σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου ελπίδας για κάτι καλύτερο με τις ευχές να επικεντρώνονται συνήθως γύρω από την υγεία και την ευτυχία. Η προστασία και η ασφάλεια για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα αποτελούν πάντοτε πολύτιμα αγαθά τα οποία συμβάλλουν τόσο στην καλύτερη υγεία όσο και στην ευτυχία μας. Είναι συνεπώς ανεύθυνο να μην προστατευόμαστε από τους κινδύνους και να μην φροντίζουμε για την ασφάλεια των γύρω μας.

Όπως έχει ήδη αναφέρει η στήλη, το 2019 ήταν ένα έτος γεμάτο φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμεναΒ που έπληξαν αρκετές περιοχές της χώρας αφήνοντας πίσω τους δεκάδες θύματα και τεράστιες υλικές ζημιές. Ήταν επίσης έτος με πολλούς θανάτους από τροχαία αφού οι ελληνικοί δρόμοι συνεχίζουν να αποδεικνύονται βασική εστία κινδύνου, την ώρα που οι Έλληνες οδηγοί παραμένουν από τους πιο επικίνδυνους και ανεύθυνους στην Ευρώπη. 

Για όλους αυτούς τους λόγους η μεγάλη ελπίδα για το 2020 είναι να έχουμε λιγότερες απώλειες, να προστατευθούμε με κάθε τρόπο για να αντιμετωπίσουμε απρόσμενα γεγονότα αλλά και να επιδείξουμε μεγαλύτερη υπευθυνότητα σε όλα τα επίπεδα, φροντίζοντας εμάς αλλά και τον διπλανό μας. 

Προσιτή προστασία περιουσίας

Η απώλεια ανθρώπινων ζωών δεν μπορεί να αποτιμηθεί οικονομικά ούτε να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο, ενώ μερικές φορές ο ίδιος ο άνθρωπος με τις κακοτεχνίες και την ανεύθυνη συμπεριφορά του αυξάνει τον αντίκτυπο τέτοιων καταστροφών. Ο καθένας από εμάς, ωστόσο, μπορεί να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο μιας καταστροφής και να επανέλθει με ομαλό τρόπο στην πρότερη οικονομική κατάσταση μέσω της επιλογής ενός αποτελεσματικού προγράμματος ιδιωτικής ασφάλισης. Δυστυχώς, το 2019 επιβεβαίωσε ότι σε γενικές γραμμές οι Έλληνες παραμένουν ανασφάλιστοι και κατ’ επέκταση απροστάτευτοι. 

Η ασφάλιση της περιουσίας μας είναι στην ουσία ανέξοδη αν συγκριθεί με το μέσο ύψος των ζημιών από φυσικές καταστροφές ή ακραία καιρικά φαινόμενα. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΑΕΕ, η μέση ζημία από φυσικές καταστροφές, φωτιά και κλοπές σε κατοικίες διαμορφώνεται στα 4.205 ευρώ, όταν το κόστος κάλυψης είναι μόλις 37 ευρώ. 

Ενώ λοιπόν, η προστασία του σπιτιού και της περιουσίας μας είναι προσιτή, εμείς την αγνοούμε. Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης στα κατά κεφαλήν ασφάλιστρα για την ασφάλιση κατοικίας, μπροστά μονάχα από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Λετονία, με την υποσημείωση ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται στις πιο σεισμογενείς όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου. 

Επικίνδυνοι και ανεύθυνοι οι Έλληνες οδηγοί

Επίσης, μέσα στο 2019 επιβεβαιώθηκε ότι οι Έλληνες συνεχίζουν να θεωρούνται οι πιο επικίνδυνοι και ανεύθυνοι οδηγοί στην Ευρώπη. Ένας στους δύο Έλληνες οδηγεί επικίνδυνα, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε το 2019 σε συνεργασία με το ίδρυμα Fondation Vinci Autoroutes σχετικά με την οδηγική ασφάλεια. Ακολουθούν οι Ιταλοί με 44% και οι Γάλλοι με 40%. Λιγότερο επικίνδυνα οδηγούν οι Σουηδοί, οι Γερμανοί είναι οι πιο προσεκτικοί και οι Ολλανδοί οι πιο ήρεμοι οδηγοί. 

Αναλύοντας τα στοιχεία της έρευνας διαπιστώνεται ότι περισσότερο αγχωμένοι οδηγοί στην Ευρώπη είναι οι Σουηδοί (58%) και ακολουθούν οι Γερμανοί (52%) και οι Ολλανδοί (42%) με τους Έλληνες να βρίσκονται στην μέση του πίνακα με 30%. Τέλος, όσον αφορά την ανευθυνότητα κατά τη διάρκεια της οδήγησης μόνο (σε σχέση με τα υψηλότερα ποσοστά των Ευρωπαίων οδηγών) το 36% των Σουηδών οδηγών είναι ανεύθυνοι και θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους, με τους Πολωνούς (68%) και τους Έλληνες (58%) να φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της ανευθυνότητας.
Εκτός από την επικίνδυνη οδήγηση ανευθυνότητα είναι και η οδήγηση ανασφάλιστου οχήματος αφού στην περίπτωση ατυχήματος βάζουμε σε μπελάδες και τους γύρω μας.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».