Απαραίτητη η τεχνολογία, απαραίτητος και ο άνθρωπος

Απαραίτητη η τεχνολογία, απαραίτητος και ο άνθρωπος

Αναμφίβολα η 4η βιομηχανική επανάσταση έχει ήδη επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ασφαλιστική αγορά. Από την τηλεματική και τα wearables έως τις πιο εξελιγμένες, ευφάνταστες και πλέον αναρίθμητες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, το Blockchain και το Internet of Things, η τεχνολογία βρίσκεται στο πλευρό των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και των καταναλωτών. 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κλάδου δεν αποτελεί απλή επιλογή αλλά αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτιστοποίηση του κόστους και τις επενδύσεις σε σύγχρονες και καινοτόμες ιδέες. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν τον εξορθολογισμό της διαχείρισης απαιτήσεων, όπως για παράδειγμα στον κλάδο του αυτοκινήτου, να ενημερώνονται έγκαιρα και με ακρίβεια για διάφορα συμβάντα που αφορούν ασφαλισμένους, και κατ' επέκταση να ενεργούν ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά. 

Από την πλευρά τους, οι καταναλωτές που εξοικειώνονται ολοένα περισσότερο με την ψηφιακή τεχνολογία έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα πολύ μεγαλύτερο φάσμα παροχών και υπηρεσιών. Βελτιώνεται με αυτόν τον τρόπο η εμπειρία των πελατών και δημιουργείται ένα πιο φιλικό προς τον καταναλωτή περιβάλλον.

Είναι τόσο… ανατριχιαστικές οι τεχνολογικές δυνατότητες που αναλυτές του κλάδου εκτιμούν πως θα ξαναγραφούν οι κανόνες ασφάλισης. Μάλιστα, θεωρείται βέβαιο ότι στο μέλλον ο κάθε άνθρωπος θα έχει τη δική του, εντελώς εξατομικευμένη, ασφάλιση με τις καλύψεις να διαμορφώνονται ανάλογα με τις εξελίξεις στη ζωή του.

Εύλογα, λοιπόν, οι ασφαλιστικές που επενδύουν στην τεχνολογική εξέλιξη και παράλληλα καινοτομούν, αποκτούν προβάδισμα έναντι των υπολοίπων που κινδυνεύουν να χάσουν το τρένο της ψηφιακής επανάστασης. Κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι τα ρομπότ (πάσης φύσεως) θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους, ο ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή σήμερα είναι ενισχυμένος και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα. 

Διότι ο προσωπικός ασφαλιστής είναι εκείνος που θα ενημερώσει έγκαιρα, θα καθοδηγήσει, θα συμβουλέψει και θα στηρίξει τον ασφαλισμένο σε αυτή τη νέα για όλους πραγματικότητα. 

Ποια ασφάλιση να διαλέξω; Ποιες καλύψεις είναι αυτές που χρειάζομαι έτσι ώστε να έχω το καλύτερο δυνατό συμβόλαιο με βάση την οικονομική μου δυνατότητα; Πως μπορώ να συνδυάσω ασφαλιστικά προγράμματα για να βγω κερδισμένος; Είναι ασφαλείς οι τεχνολογικές εφαρμογές; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα που μπορεί να απαντήσει ο προσωπικός ασφαλιστής.  

Επίσης, ο ασφαλιστής είναι αυτός:

- που θα είναι δίπλα στον ασφαλισμένο σε κάθε απρόσμενο γεγονός

- θα δώσει συμβουλές για το πως πρέπει να κινηθεί ο ασφαλισμένος

- θα δώσει λύσεις σε πολύπλοκες περιπτώσεις όπου ο ασφαλισμένος «χάνεται» στον λαβύρινθο των ασφαλιστικών όρων

- θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες επαφές για την αποζημίωση

- θα συλλέξει και θα προωθήσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα

Εν κατακλείδι, η τεχνολογία έρχεται να συνεισφέρει θετικά, βελτιώνοντας, μεταξύ των άλλων, την εξυπηρέτηση που προσφέρει τόσο η εταιρεία, όσο και ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής προς τους ασφαλισμένους. 

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».