Αναβαθμίστε την ασφάλεια του αυτοκινήτου χωρίς έξτρα κόστος

Αναβαθμίστε την ασφάλεια του αυτοκινήτου χωρίς έξτρα κόστος

Είτε έχετε μόλις αγοράσει το καινούριο σας αυτοκίνητο, είτε θέλετε να ανανεώσετε την ασφάλιση του οχήματος που ήδη έχετε στην κατοχή σας, υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να σας κάνουν τη... ζωή πιο εύκολη και να σας βοηθήσουν στην καλύτερη δυνατή επιλογή. Οι μεταβαλλόμενες συνθήκες στην αγορά έχουν οδηγήσει στη δημιουργία μίας μεγάλης γκάμας συμβολαίων, ενώ πλέον ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει ακόμη και το ασφάλιστρο στις δικές του ανάγκες.

Πως θα σας φαινόταν, λοιπόν, αν μπορούσατε να αναβαθμίσετε την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας χωρίς να αναγκαστείτε να επιλέξετε ένα πιο ακριβό πακέτο καλύψεων; Κι όμως, μπορείτε να το καταφέρετε ακολουθώντας τέσσερα απλά βήματα. Θα δείτε ότι αν ενεργήσετε μεθοδικά και αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο, τότε θα έχετε τη δυνατότητα να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις, επιλέγοντας το πρόγραμμα που καλύπτει τις ανάγκες σας.

Πρώτο βήμα: Ιεραρχήστε πρώτα τις ανάγκες σας, μετά τις καλύψεις

Το αυτοκίνητο μπορεί να έχει συγκεκριμένη αξία όμως δεν έχει την ίδια σημασία για όλους. Είναι, επίσης, γεγονός ότι όλοι οι οδηγοί δεν κάνουν την ίδια χρήση. Μπορεί η πλήρης κάλυψη να αποτελεί την πιο ασφαλή επιλογή αλλά οι καλύψεις θα πρέπει να ταιριάζουν και με την οικονομική δυνατότητα του καθενός. Οι υποχρεωτικές από το νόμο καλύψεις που παρέχουν τα περισσότερα βασικά προγράμματα αποτελούν μία καλή βάση για την ασφάλιση του αυτοκινήτου σας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι καταναλωτές θα πρέπει να καταγράψουν και να ιεραρχήσουν πρώτα τις πραγματικές τους ανάγκες και μετά να επιλέξουν το πακέτο των καλύψεων. Το ποσό που μπορείτε να διαθέσετε, η συχνότητα της χρήσης και οι αποστάσεις που διανύετε σε τακτική βάση αποτελούν ορισμένες παραμέτρους που θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη. Για παράδειγμα, κάποιος που κάνει συχνά και μακρινά ταξίδια με το αυτοκίνητο έχει πολύ διαφορετικές ανάγκες από κάποιον που μετακινείται σπάνια και κοντά στην κατοικία του.

Στα χρόνια της κρίσης, παρατηρείται, επίσης, το φαινόμενο οι καταναλωτές να επιλέγουν σε πολλές περιπτώσεις πρόγραμμα με μοναδικό κριτήριο το ύψος των ασφαλίστρων. Αυτό που ίσως διαφεύγει από όσους επιλέγουν ασφάλιση με βάση το ετήσιο ασφάλιστρο, είναι η επιβάρυνση που θα κληθούν να καλύψουν με ιδία μέσα στην περίπτωση που δεν υπάρχει η απαραίτητη κάλυψη.

Δεύτερο βήμα:Έρευνα αγοράς

Ολοκληρώσατε την ιεράρχηση των αναγκών και επιλέξατε τις καλύψεις που σας ταιριάζουν. Επόμενο βήμα είναι μία καλή έρευνα αγοράς. Τα ασφαλιστικά προγράμματα δεν μένουν ίδια. Ακολουθούν τις ανάγκες που διαμορφώνονται στην αγορά και εξελίσσονται. Η σωστή πληροφόρηση για το μεγάλο πλήθος προγραμμάτων είναι βέβαιο ότι θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τον καλύτερο συνδυασμό τιμής και καλύψεων. Έτσι να εξοικονομήσετε χρήματα και θα νιώσετε μεγαλύτερη ασφάλεια. Το διαδίκτυο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αφού διευκολύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την έρευνα, προσφέροντας πρόσβαση στο σύνολο των εταιρειών και των διαθέσιμων προγραμμάτων. Ακόμη πιο σημαντικός, είναι ο ρόλος του προσωπικού σας ασφαλιστή, η συμβολή του οποίου είναι καθοριστική για την κατανόηση των διαφορών μεταξύ των προγραμμάτων, των όρων και των καλύψεων. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι ο ασφαλιστής είναι ο άνθρωπος που θα τρέξει για σας στη δύσκολη στιγμή.

Τρίτο βήμα: Μην αγνοείτε τις πρόσθετες παροχές

Έχετε φτάσει στο σημείο που έχετε ενημερωθεί για τα προγράμματα που προσφέρουν τις καλύψεις που σας ταιριάζουν και μένει το κόστος. Είναι η στιγμή που μπορείτε να «κερδίσετε» ακόμη περισσότερα από την ασφάλιση του αυτοκινήτου σας, δίνοντας βάση σε κάτι που πολλοί αγνοούν: τις συνδυαστικές εκπτώσεις, τις δωρεάν παροχές ή/και τις προνομιακές καλύψεις.

Μαζί με την ασφάλιση του οχήματός σας, υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες που δίνουν έξτρα προνόμια, όπως δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, σημαντικές εκπτώσεις για εργασίες σχετικές με το αυτοκίνητο, εκπτώσεις σε απαραίτητα καταναλωτικά είδη ή καλύτερες τιμές για την ασφάλιση του σπιτιού σας. Όλα αυτά δίνουν προστιθέμενη αξία στο συμβόλαιο που επιλέγετε και αυξάνουν τα οφέλη για σας και για τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Εξετάστε, λοιπόν, προσεχτικά τις πρόσθετες παροχές για να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι ένα φαινομενικά ακριβότερο συμβόλαιο είναι στην πραγματικότητα πιο οικονομικό.

Τέταρτο βήμα: Μην βιαστείτε, διαβάστε τους όρους

Και αφού ολοκληρώσατε το «σκανάρισμα» των προγραμμάτων, των ασφαλιστικών εταιρειών, των πρόσθετων παροχών και των καλύψεων, ήρθε η ώρα για το «βαρετό» αλλά πολύ σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας επιλογής: Η ανάγνωση των όρων του συμβολαίου.

Τα «ψιλά γράμματα» όπως συνηθίζεται να λέγονται οι όροι, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την αποτελεσματικότητα ενός ασφαλιστηρίου. Αν δεν θέλετε να βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων, καλό θα είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να διαβάσετε προσεχτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις ασφάλισης.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «Ευρωπαϊκή Ένωσις – ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».