5+1 tips για πιο ασφαλή Χριστούγεννα

5+1 tips για πιο ασφαλή Χριστούγεννα

Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι η πολύ αυξημένη κίνηση στους δρόμους όλης της χώρας. Από τους «τυχερούς» που έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν τις πόλεις για μία εξόρμηση στις άπειρες ομορφιές της Ελλάδας, μέχρι τους «άτυχους» που παραμένουν στη βάση τους αλλά... παραδίνονται στην εορταστική διάθεση, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί.

Για να αφήσουμε με ασφάλεια πίσω το 2018 και να υποδεχθούμε ένα καλύτερο για όλους έτος, καλό θα είναι να τηρήσουμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να ξεχάσουμε τα κινητά την ώρα της οδήγησης, να αφήσουμε το αυτοκίνητο παρκαρισμένο αν επιλέξουμε να καταναλώσουμε αλκοόλ και να διασφαλίσουμε ότι το όχημά μας είναι ασφαλισμένο. Με τις ενέργειες αυτές δίνουμε μεγαλύτερη αξία τόσο στα αγαπημένα μας πρόσωπα όσο και στους συνανθρώπους μας.

Ταχύτητα και ζώνη

Καλύτερα να φτάσετε στον προορισμό σας λίγο αργότερα παρά να θέσετε σε κίνδυνο κάποια ανθρώπινη ζωή. Όσο μεγαλύτερη ταχύτητα και να αναπτύξετε δεν θα καταφέρετε να μειώσετε τη διάρκεια του ταξιδιού σας, παρά μόνο για μερικά λεπτά. Ξεχάστε τους ελιγμούς και παραμείνετε στα όρια του κάθε δρόμου. Η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στο 30% περίπου των τροχαίων ατυχημάτων.

Επιπλέον, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη αιτία θανάτου στα τροχαία ατυχήματα, μετά την ανάπτυξη ταχύτητας, ενώ είναι σημαντικότερη αιτία ακόμη και από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη νομοθεσία της Ε.Ε., οδηγός και επιβάτες οφείλουν να φορούν ζώνη ασφαλείας σε κάθε κάθισμα στο οποίο αυτή υπάρχει.

Αλκοόλ και τιμόνι ποτέ μαζί

Οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ στο αίμα επηρεάζει την οδηγική ικανότητα και τα αντανακλαστικά του οδηγού. Ένα και μόνο ποτήρι κρασί μειώνει τα αντανακλαστικά μας στο μισό, ενώ τρία ποτήρια μειώνουν τα αντανακλαστικά έως 80%. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται κατά πολύ η απόσταση μέχρι να σταματήσει το όχημα του οποίου ο οδηγός βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ. Υπάρχουν και άλλες… παρενέργειες όπως η αίσθηση υπερβολικής αυτοπεποίθησης, ο περιορισμός της αντίληψης του χώρου και της ταχύτητας κ.ά.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία τους Ευρωπαϊκής Ένωσης, 1 ατύχημα στα 4 οφείλεται στην κατανάλωση οινοπνεύματος, ενώ περισσότερα από 40.000 άτομα στην Ευρώπη πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα των οποίων βασική αιτία είναι η κατανάλωση αλκοόλ. Βάσει νόμου, ένας οδηγός θεωρείται ότι υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο όταν εντοπιστεί μετά από αλκοτέστ ότι το ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισμό του είναι από 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα.

Χωρίς κινητό καλύτερα

Όσο και αν η τεχνολογική εξέλιξη έχει καταστήσει σχεδόν αναγκαία τη χρήση κινητών τηλεφώνων και κάθε είδους έξυπνων συσκευών, κατά την ώρα της οδήγησης θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν. Ο λόγος είναι πολύ σοβαρός καθώς μελέτες δείχνουν ότι οι οδηγοί που κρατούν στο χέρι κινητό αντιδρούν 30% πιο αργά από όσους τα... έχουν τσούξει και εμφανίζουν επίπεδα αλκοόλ στο αίμα υψηλότερα από το επιτρεπόμενο όριο. Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., η χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας (bluetooth).

Για παν ενδεχόμενο

Πριν από κάθε ταξίδι είναι απαραίτητος ο τεχνικός έλεγχος του οχήματός σας (λάδια, υγρά φρένων, πίεση ελαστικών κλπ), αλλά και η ξεκούραση του οδηγού. Κοιμηθείτε αρκετές ώρες, εννοείται ότι δεν πρέπει να καταναλώσετε αλκοόλ και ελέγξτε ότι έχετε τοποθετήσει σωστά τις αποσκευές αλλά και ότι έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την περίπτωση ατυχήματος. Επιπλέον οι οδηγοί θα πρέπει να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της τροχαίας.

Ασφάλεια

Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να βεβαιωθείτε ότι το όχημά σας είναι ασφαλισμένο – μέσω της ιστοσελίδας www.hic.gr. - και στη συνέχεια ότι είναι... σωστά ασφαλισμένο. Ενημερωθείτε, λοιπόν, για τις καλύψεις που παρέχει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, έτσι ώστε να γνωρίζετε πως να αντιδράσετε σε κάθε περίπτωση. Μην ξεχνάτε ότι η οδική βοήθεια αποτελεί βασικό εργαλείο για να διασφαλίσετε την ομαλή μετακίνησή σας. Είτε πρόκειται για την αλλαγή ελαστικού, είτε για τη μεταφορά του οχήματος σε κάποιο συνεργείο, η οδική βοήθεια θα σας γλιτώσει από ταλαιπωρία, χρόνο και χρήμα.

Ποτέ στη ΛΕΑ

Η κίνηση στη δεξιά λωρίδα του δρόμου δεν είναι μαγκιά ούτε εξυπνάδα. Είναι ένδειξη κακής οδηγικής κουλτούρας και επικίνδυνης συμπεριφοράς που θα μπορούσε να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 1 στις 10 συγκρούσεις προκαλούνται από αυτοκίνητα σταματημένα στη ΛΕΑ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 3 στους 10 Έλληνες συνεχίζουν να τη χρησιμοποιούν. Γι'' αυτό το λόγο ο ΚΟΚ προβλέπει βαριά διοικητικά πρόστιμα για όσους κάνουν άσκοπη χρήση της. Σύμφωνα με το νόμο, προβλέπεται η άμεση αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας και άδειας οδήγησης για 60 ημέρες για όσους δεν συμμορφώνονται με την απαγόρευση.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».