5 + 1 κινήσεις που μας προστατεύουν από πυρκαγιά

5 + 1 κινήσεις που μας προστατεύουν από πυρκαγιά

Ένα ξεχασμένο αναμμένο κερί, ένα τζάκι που σιγοκαίει το βράδυ ή ένα βραχυκύκλωμα είναι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά στο σπίτι μας, να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή μας και να ταράξουν τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό. Γενικότερα, οι πυρκαγιές συνήθως προκαλούνται από αμέλεια ή απροσεξία, από βλάβες εγκαταστάσεων, από δόλο ή από τυχαία αίτια όπως ο κεραυνός.

Υπάρχουν συγκεκριμένες απλές ενέργειες που μας προστατεύουν από την εκδήλωση πυρκαγιάς στην οικεία μας:

Για παράδειγμα, θα ήταν καλό να εφοδιαστούμε έναν πυροσβεστήρα τον οποίο θα πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε σωστά, αν και κανένας κανονισμός δεν μας υποχρεώνει για αυτό. Έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι σε μια δύσκολη στιγμή έκτακτης ανάγκης θα διαθέτουμε το πολυτιμότερο εργαλείο για την κατάσβεση της φωτιάς.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι το νερό δεν είναι πάντα το καλύτερο μέσο για να αποσοβήσουμε μία πυρκαγιά.

Ειδικότερα, σε περίπτωση φωτιάς ηλεκτρικής εγκατάστασης, αν προσπαθήσουμε να τη σβήσουμε με νερό υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος και ηλεκτροπληξίας. Αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε φλεγόμενο λάδι και πάλι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε νερό αλλά τον πυροσβεστήρα.

Ένας προσεχτικός έλεγχος πριν φύγουμε από το σπίτι ή πριν πάμε για ύπνο είναι απαραίτητος. Πριν κλείσουμε την πόρτα πίσω μας ελέγχουμε αν τυχόν υπάρχουν αναμμένες συσκευές και βεβαιωνόμαστε ο κάδος απορριμμάτων δεν περιέχει τσιγάρα ή σπίρτα που δεν έχουν σβήσει. Το ίδιο κάνουμε και με τα αρωματικά κεριά, τα οποία θα μπορεί να ομορφαίνουν το χώρο μας αλλά δεν παύουν να αποτελούν εστία κινδύνου αν δεν έχουν σβήσει καλά.

Το τζάκι μας κρατάει συντροφιά και μας ζεσταίνει, ωστόσο δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπουμε ένα τζάκι αναμμένο για ευνόητους λόγους. Επιπλέον, καλό είναι να ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα τις καπνοδόχους, διότι δημιουργείται στρώμα κάπνας στα τοιχώματα το οποίο πιάνει εύκολα φωτιά.

Προσέχουμε σε ποιο σημείο του τοίχου καρφώνουμε καρφιά, καθώς ενδέχεται να περνούν αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεν περνάμε ηλεκτροφόρα καλώδια κάτω από χαλιά ή άλλα στρωσίδια γιατί μπορεί να υπάρχουν φθαρμένα σημεία που θα προκαλέσουν πυρκαγιά.

Γνωρίζετε ότι τα υγρά καθαρισμού που χρησιμοποιούμε στο σπίτι είναι εύφλεκτα; Κατά τη χρήση τους δεν πρέπει να ανάβουμε σπίρτα και αναπτήρες καθώς ακόμη και οι ατμοί τους μπορεί να κάνουν ζημιά.

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς; Μπορεί να ακούγεται εύκολο στη θεωρία και δύσκολο στην πράξη, όμως το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι, καθώς ο πανικός μπορεί να αποδειχθεί ο χειρότερος οδηγός.

- Ειδοποιήστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία και κλείστε τον κεντρικό διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματος.

- Σε περίπτωση που το δωμάτιο έχει γεμίσει καπνό, χαμηλώστε όσο μπορείτε, γιατί ο καπνός και τα αέρια ανεβαίνουν προς τα πάνω. Ο πιο καθαρός αέρας βρίσκεται κοντά στο πάτωμα.

- Αν η πυρκαγιά ξέσπασε σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού, βγείτε αμέσως έξω κλείνοντας την πόρτα ώστε να εμποδίσετε, έστω προσωρινά, την επέκταση του καπνού και της φωτιάς στους υπόλοιπους χώρους.

- Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και κρατηθείτε γερά από τα κάγκελα της σκάλας. Σε λίγο θα βρίσκεστε στην έξοδο. Αν η φωτιά και ο καπνός έχει απλωθεί στα χαμηλότερα πατώματα και η έξοδος είναι αδύνατη, ανεβείτε επάνω μέχρι να φτάσετε στην σκεπή, αφήστε ανοικτή την πόρτα ώστε να μην κλειδωθείτε και περιμένετε τη βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Μην ξεχνάτε τέλος ότι η κάλυψη έναντι πυρκαγιάς αποτελεί μία από τις βασικές καλύψεις στις ασφαλίσεις κατοικίας και ότι με πολύ χαμηλό ετήσιο κόστος μπορείτε να νιώσετε ακόμη μεγαλύτερη σιγουριά και προστασία. Ενημερωθείτε λεπτομερώς από τον προσωπικό σας ασφαλιστή για την ασφάλιση κατοικίας έτσι ώστε να αποκτήσετε ένα αποτελεσματικό πακέτο καλύψεων που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».