Artnews

Η συνιδρύτρια του ArtNexus.com, Susanne Birbragher, μιλά για τις τάσεις της σύγχρονης εικαστικής σκηνής

2017-07-11 21:03:00

Η φουάρ Swab Barcelona, η οποία θα διεξαχθεί το φθινόπωρο (28 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου 2017), απέκτησε νέα επιτροπή επιλογής, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την επιλογή των διεθνών και τοπικών γκαλερί που θα συμμετάσχουν στο γενικό πρόγραμμα της επερχόμενης δέκατης επετειακής έκδοσης.

Ένα από τα νέα μέλη είναι και η Susanne Birbragher, εμπορική αντιπρόεδρος του Art Nexus, η οποία κατάγεται από την Μπογκοτά της Κολομβίας και ζει και εργάζεται στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Με αυτήν την ευκαιρία,μίλησε στη διοργανωτική ομάδα της Swab Barcelona για το τι την ενδιαφέρει σε ένα νέο καλλιτέχνη, ποιο μέσο θα επικρατήσει στη σύγχρονη τέχνη και πώς βλέπει την καλλιτεχνική σκηνή μετά το Brexit.

Η Susanne Birbragher ολοκλήρωσε τις σπουδές της με έπαινο στο Brown University ως Μηχανικός Συστημάτων και είναι, επίσης, απόφοιτος του τμήματος Γραφιστικής του Rhode Island School of Design. Το 2001, η Susanne έγινε μία από τους ιδρυτές του ArtNexus.com, ενός ιστοτόπου που σχετίζεται με το περιοδικό λατινοαμερικανικής τέχνης ArtNexus, στο οποίο εργάζετα ως βοηθός αρχισυντάκτη και Creative Director. Η Susanne ασχολείται με το χώρο της τέχνης για πάνω από 16 χρόνια. Πριν από επτά χρόνια ίδρυσε το Liaisons Corporation, ένα πρακτορείο διεθνούς διαφήμισης, events, συμβουλευτικής και δημοσίων σχέσεων με έδρα το Μαϊάμι.

Ως μέρος του γενικότερου φιλανθρωπικού της έργου, η Susanne στηρίζει διάφορους οργανισμούς που επικεντρώνονται στην τέχνη, αλλά και άλλους που βοηθούν τις γυναίκες και τα παιδιά: είναι συμπρόεδρος της επιτροπής υποδοχής της Art Basel Miami Beach, με την οποία δούλευε στενά τα δέκα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, είναι στο ΔΣ του Wolfsonian-FIU, είναι συμπρόεδρος της Wine, Women & Shoes για το ίδρυμα Children's Health Foundation στο Μαϊάμι, και συμμετέχει στην επιτροπή Women of Tomorrow Leadership Committee, ένα πρόγραμμα καθοδήγησης και υποτροφιών για γυναίκες. Είναι τιμώμενο μέλος της Vogue 120, καθώς και στη λίστα "100 Miami Latinos".

Τι σας ενδιαφέρει περισσότερο σε ένα νέο καλλιτέχνη;

Ειλικρινά, αυτό που με εκπλήσσει σε ένα νέο καλλιτέχνη δεν έχει να κάνει με την καινοτομία στη φόρμα ή την τεχνική, αλλά στην ποιότητα του διαλόγου που γεννά το έργο. Δηλαδή το εννοιολογικό πλαίσιο πίσω από το έργο: γι' αυτό δε με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η πρωτοτυπία ενός έργου, αλλά περισσότερο το πώς ανταποκρίνεται στην παρούσα κατάσταση. Υπάρχουν νέοι καλλιτέχνες που επανεισάγουν τάσεις ή έχουν επιρροές από προηγούμενα καλλιτεχνικά κινήματα, τις οποίες καταφέρνουν να πλαισιώσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στην παρούσα στιγμή. Αυτό είναι που με εκπλήσσει περισσότερο απ' όλα.

Ποιο μέσο πιστεύετε ότι θα επικρατήσει τα επόμενα χρόνια; Πού βρίσκονται οι νέες τάσεις σχετικά με αυτό;

Μου φαίνεται ότι για δεκαετίες οι τάσεις δε συμβάδιζαν με την τεχνική. Τα καλλιτεχνικά κινήματα πλέον δεν ορίζονται από μια γενιά ή από καλλιτέχνες που δουλεύουν με τα ίδια υλικά ή με παρόμοιο ύφος. Παρόλα αυτά, νομίζω ότι μετά το κύμα εννοιολογικής τέχνης που έχει σαρώσει τους εκθεσιακούς χώρους για πολλά χρόνια, έχει μειωθεί πολύ η αξία της ζωγραφικής και γίνεται μια προσπάθεια να δοθεί και πάλι έμφαση σε αυτήν. Παρομοίως, δεδομένου του τόσο περίπλοκου πολιτικού κλίματος, υπάρχει μεγάλη καλλιτεχνική ανταπόκριση σχετικά με τη σχέση μεταξύ τέχνης και πολιτικής, τέχνης σε μία κοινότητα, δημόσιας τέχνης και τέχνης ως κοινωνική πρακτική.

Πώς βλέπετε την καλλιτεχνική σκηνή της τέχνης μετά το Brexit;

Νομίζω ότι περίπλοκες καταστάσεις σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο τείνουν να ενθαρρύνουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική παραγωγή που ανταποκρίνεται σε αυτές τις συνθήκες. Εν τέλει, η τέχνη είναι μια αντανάκλαση αυτού που ζούμε, και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, οι καλλιτέχνες έχουν ανταποκριθεί μέσα από την πρακτική τους και τα έργα που παράγουν.

 

Η φουάρ Swab Barcelona έχει κάνει ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες για υποβολή έργων.
Περισσότερες πληροφορίες: http://swab.es/