ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Πρωταγωνιστής στις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Πρωταγωνιστής στις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια

Μια σημαντική λίστα «πράσινων» επενδύσεων που συμβάλλουν καθοριστικά στον ενεργειακό μετασχηματισμό και την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας σχεδιάζει και  υλοποιεί η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Με  ηγετική παρουσία για περισσότερα από 20 χρόνια στον τομέα των ΑΠΕ και το βλέμμα στραμμένο στην ισόρροπη ανάπτυξη της οικονομίας, του περιβάλλοντος και της κοινωνίας, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ επιταχύνει τη διείσδυση της επανάστασης της καθαρής ενέργειας στη χώρα μας με τεχνογνωσία και στρατηγικές επενδύσεις που μετατρέπουν σταδιακά την Ελλάδα σε περιφερειακή ενεργειακή δύναμη.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο με έργα που φέρνουν τη νέα εποχή στον ενεργειακό χάρτη της χώρας, δίνουν λύσεις στο κρίσιμο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και παράλληλα ενισχύουν τις προοπτικές της οικονομίας, δημιουργώντας εκατοντάδες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, υψηλής τεχνογνωσίας. 

Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει ήδη σχεδιάσει και δρομολογήσει ένα τεράστιο επενδυτικό πλάνο που προσεγγίζει τα 2 δις. ευρώ στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας και σε έργα περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας. Στο επενδυτικό της πρόγραμμα περιλαμβάνονται νέα αιολικά πάρκα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με αντλησιοταμίευση, φωτοβολταϊκά πάρκα (χερσαία και πλωτά), καθώς και έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων με καινοτόμες υποδομές. Ειδικότερα, στο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 700 εκατ. ευρώ σε διάφορες περιοχές της χώρας, δύο σημαντικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με αντλησιοταμίευση στην Κρήτη και την Αμφιλοχία, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 800 εκατ. ευρώ, πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα ύψους 170 εκατ. ευρώ, καθώς και έργα - πρότυπα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, με την σχετική μονάδα για την Περιφέρεια Ηπείρου να είναι ήδη σε λειτουργία και τα έργα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου να ξεκινούν.

Με τις νέες επενδύσεις, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου θα ξεπεράσει τα επίπεδα των 3GW την προσεχή πενταετία. Αυτή τη στιγμή, ο Όμιλος διαθέτει περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου σε Ελλάδα κι εξωτερικό ανέρχεται σε 1373 MW, ενώ επιπλέον 430 MW είναι υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή.

Η στρατηγική συνεργασία με την Ocean Winds 

Πρόσφατα ο Όμιλος ανακοίνωσε και τη στρατηγική συνεργασία του με την εταιρεία Ocean Winds, για την από κοινού μελέτη και ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες συνολικής δυναμικότητας άνω των 1,5 GW. Μια συνεργασία που αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα μετά από χρόνια, για να ανοίξει επιτέλους μια αγορά με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα μας.

Tα πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι ιδανικά για τις ελληνικές θάλασσες, τόσο λόγω του βάθους όσο και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Πρόκειται δε για επενδύσεις με σημαντική εθνική και γεωπολιτική διάσταση, καθώς  προσθέτουν αξία σε πολλούς τομείς της οικονομίας, αφού θα απαιτηθούν νέες επενδύσεις σε ναυπηγεία, διασυνδέσεις δικτύου, λιμένες αλλά και σε άλλους τομείς που θα ενισχύσουν την  ελληνική  οικονομία. Την ίδια ώρα θα δημιουργήσουν πολλές άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ μπορούν να μετατρέψουν τη χώρα σε πεδίο διεθνών επενδύσεων. 

Η Σούδα και ο Άη Στράτης «πρασινίζουν» 

Στηρίζοντας με επιμονή τον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, η εταιρεία προχώρησε σε μία πολύ σημαντική και πρωτοποριακή πρωτοβουλία. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, θα μετατραπεί σε «πράσινη» εγκατάσταση, καλύπτοντας τις ανάγκες του κατά 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, χάρη σε μια δωρεά της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Έτσι, η 115 Π.Μ. στη Σούδα θα είναι από τις πρώτες εγκαταστάσεις παγκοσμίως που θα λάβουν τις πιστοποιήσεις Net Zero Energy Airport και Νet Zero Carbon Emissions Airport, ενώ το ετήσιο όφελος από την πλήρη απαλλαγή της Μονάδας από το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και κάλυψης των αναγκών θέρμανσης, θα ξεπεράσει τις 400.000 ευρώ.

Παράλληλα, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει αναλάβει ένα πολύ σημαντικό, υβριδικό, έργο: να μετατρέψει τον Άη Στράτη, στο Βόρειο Αιγαίο, σε «πράσινο» νησί, με τη δημιουργία ενός συστήματος ενεργειακής αυτονομίας και τηλεθέρμανσης που θα καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης του οικισμού. Για το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 7,7 εκ. ευρώ, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα συνεργαστεί με την Tesla, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός θα είναι ο προμηθευτής των συσσωρευτών που θα χρησιμοποιήσει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από την υβριδική μονάδα ΑΠΕ που θα εγκατασταθεί στο νησί.