Σε ποιες δράσεις κοινωνικής ευθύνης κατευθύνουν το budget τους οι εταιρείες

Σε ποιες δράσεις κοινωνικής ευθύνης κατευθύνουν το budget τους οι εταιρείες

Τα μεγαλύτερα κονδύλια για το 2021 δαπανήθηκαν σχεδόν ισόποσα για τις δράσεις που σχετίζονται με την Κοινωνία 31%, το Ανθρώπινο δυναμικό 30% και το Περιβάλλον 22%, αναφέρει σε έρευνά της η ICAP. Όμως οι απρόσμενες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία του κορονοϊού ώθησαν τις επιχειρήσεις στην προσαρμογή των διαδικασιών και της λειτουργίας τους στα νέα δεδομένα.

Οι εταιρείες ανέλαβαν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, ενώ συνδέθηκαν και με πλήθος καλών πρακτικών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Οι επιχειρήσεις, εκτός από την στήριξη των δικών τους ανθρώπων κινητοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό προσφέροντας σημαντικές υλικές και χρηματικές δωρεές τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο σε άλλες δράσεις που προωθούν την ευημερία των πολιτών και μετά την υγειονομική κρίση του Covid-19.

Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα ρωτήθηκαν σχετικά με το ποια Διεύθυνση/Τμήμα είναι αρμόδια για την διαχείριση των δράσεων ΕΚΕ. Για πρώτη φορά, το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος (34%) απάντησε ότι η ίδια η Διοίκηση της εταιρείας αναλαμβάνει και τη διαχείριση των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, γεγονός που σχετίζεται με τον βαθμό σημαντικότητας που δίνεται στην εταιρική Υπευθυνότητα για τις περισσότερες επιχειρήσεις από τα ίδια τα στελέχη στην υιοθέτηση και ανάπτυξη δράσεων ΕΚΕ. Ακολουθεί με εξίσου σημαντικό ποσοστό (31%) η Ξεχωριστή Διεύθυνση / τμήμα της εταιρείας (31%).

Διερευνώντας το ύψος των κονδυλίων που δαπανούν οι επιχειρήσεις για δράσεις ΕΚΕ προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών (64%) δαπανά έως €200 χιλ, ποσοστό αυξημένο κατά 4% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (60%). Το 12% των επιχειρήσεων δαπανά από €500 χιλ. έως €1 εκατ., ενώ το ίδιο ποσοστό δαπανά και από €1 εκατ. έως €5εκατ. Τέλος, το υπόλοιπο 9% δαπανά από €200 χιλ. έως €500 χιλ.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός 2 στις 3 επιχειρήσεις αύξησαν τα έξοδα για ενέργειες ΕΚΕ το 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό την προηγούμενη περίοδο (2019/18) διαμορφώθηκε σε 55%.

Στο πλαίσιο της έρευνας και λαμβάνοντας υπόψη τις ισχύουσες συνθήκες οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να αξιολογήσουν σε ποιο βαθμό οι δράσεις ΕΚΕ επηρεάσθηκαν από την πανδημία του COVID-19. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων σε ποσοστό 34% αξιολόγησε τον βαθμό επηρεασμού των δράσεών τους ως «Μέτριο» και ακολουθεί ένα ποσοστό 28% που τον αξιολογεί ως «Πολύ».