Όλα ξεκινάνε από μια ιδέα, έναν σπόρο…

Όλα ξεκινάνε από μια ιδέα, έναν σπόρο…

Σε μια δύσκολη συγκυρία για τον τόπο, την οικονομία, τις επιχειρήσεις και όλη την κοινωνία, η τεχνολογία βγήκε με αξιώσεις στο προσκήνιο δίνοντας λύσεις και ανοίγοντας δρόμους που σε άλλες περιόδους, ακόμα και πολύ πρόσφατες, ήταν ανέφικτο. Μέσα στην πρωτόγνωρη πανδημία, η εξέλιξη της τεχνολογίας λειτούργησε ως ο κυριότερος καταλύτης για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σε άλλες εποχές θα ήταν ανυπέρβλητα. Τηλεργασία, ηλεκτρονικό εμπόριο, ψηφιακή διακυβέρνηση, επικοινωνία έχουν έρθει για τα καλά στο προσκήνιο, αλλάζοντας μια για πάντα την καθημερινότητά μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας που διοργανώνει για πάνω από μια δεκαετία η Εθνική Τράπεζα, μέσα από το πρόγραμμα NBG Business Seeds, στηρίζει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες δεκάδων νέων επιχειρηματιών.

Το πρόγραμμα NBG Business Seeds είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, που περιλαμβάνει δράσεις ανάδειξης και προβολής «φρέσκων» ιδεών και επιχειρήσεων, εκπαίδευσης και καθοδήγησης ομάδων, παροχής υποδομών, δικτύωσης και χρηματοδότησης.

Πέρα από τη διαγωνιστική φάση και τη βράβευση των προτάσεων που συμμετέχουν στον ετήσιο Διαγωνισμό, η Εθνική Τράπεζα δίνει έμφαση στην υποστήριξη της υλοποίησης επιλεγμένων προτάσεων, οι οποίες έχουν διακριθεί, μέσα από τις δράσεις του προγράμματος. Σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκπρόσωποι επιλεγμένων προτάσεων παρακολουθούν προγράμματα εκπαίδευσης σε θέματα επιχειρηματικότητας και λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες και προϊόντα της Amazon, του Facebook και της Microsoft.

Για την οικονομική στήριξη εταιρειών, προβλέπονται στοχευμένες δράσεις οικονομικής στήριξης σε συνεργασία με τον οργανισμό The People’s Trust, δράσεις δανεισμού και συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Συνάμα, περιλαμβάνονται δράσεις καθοδήγησης και δικτύωσης σε συνεργασία με οίκους και οργανισμούς παγκοσμίου κύρους όπως Google, Grant Thornton, Watson, Farley & Williams, Israel Advanced Technology Industries (IATI), Census, ΜcKinsey, Ίδρυμα Ωνάση, Amazon, Microsoft κ.α. Ο Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, αναδεικνύει και βοηθά να ωριμάσουν οι επιχειρηματικές ιδέες που πηγάζουν από τα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων και τους παραγωγικούς χώρους.

Οι νικητές του 10ου Διαγωνισμού

Προηγμένη εφαρμογή για κινητά που μετατρέπει απλούς χρήστες σε developers, σύστημα παρακολούθησης καλλιεργειών που επιτρέπει στους γεωπόνους την εύκολη διαχείριση της άρδευσης και της υδρολίπανσης, εξατομικευμένα κοσμήματα που μπορούν να αλλάζουν ανάλογα με τις καθημερινές ανάγκες του πελάτη, premium τροφές για κατοικίδια μέσω συνδρομής, διαχείριση απορριμμάτων με ανταποδοτικά οφέλη τόσο για τις εταιρείες – παραγωγούς, όσο και για τις εταιρείες – συλλέκτες, chip ανίχνευσης αποδοτικότητας επεξεργαστών με δυνατότητα μέχρι και 65% βελτίωσης της απόδοσής τους, βιοδείκτες εξακρίβωσης της αυθεντικότητας του ελαιόλαδου σε φιάλη, εξατομικευμένοι ορθοπεδικοί νάρθηκες από βιοδιασπόμενο υλικό, εφαρμογή διαχείρισης ιατρικών φακέλων ασθενών απομακρυσμένης συνεργατικής διάγνωσης και απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών με χρόνιες παθήσεις. Ο προηγούμενος Διαγωνισμός ανέδειξε πολύ διαφορετικές ιδέες, που όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: δίνουν πρωτότυπες λύσεις σε καθημερινά προβλήματα με τη χρήση της τεχνολογίας!

Σταδιακά το liberal θα παρουσιάσει αυτές τις ιδέες και τους δημιουργούς τους και θα αποτυπώσει την εμπειρία της συμμετοχής τους στο Διαγωνισμό.