Οι καινοτόμες δράσεις που μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα

Οι καινοτόμες δράσεις που μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα

Η ενεργειακή μετάβαση για την Ελλάδα και η σταδιακή αποδέσμευση από τον άνθρακα αποτελεί εθνικό στόχο. Όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για τη μείωση του κόστους ενέργειας. Οι λύσεις που υιοθετούν οι επιχειρήσεις στη χώρα μας εκτείνονται σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, από την παραγωγή, την αποθήκευση μέχρι την ενεργειακή διαχείριση των κτηριακών εγκαταστάσεων.

Το σημαντικότερο βήμα για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εταιρειών είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Με την αύξηση της διείσδυσής τους στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, μειώνεται αυτόματα η εξάρτηση από την ενέργεια που παράγεται με ρυπογόνο τρόπο. Ωστόσο ήδη οι εταιρείες προσπαθούν με συντονισμένες δράσεις να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα.

Ειδικότερα, υιοθετούν πολιτικές διαχείρισης του νερού, της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ πλέον τα πράσινα κτήρια αποτελούν τη νέα κανονικότητα. Ειδικότερα,  έχουν πολύ υψηλή ενεργειακή απόδοση και  σχεδόν μηδενική ή πολύ χαμηλή ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. Αυτή  καλύπτεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περιλαμβανομένης της ενέργειας που παράγεται επιτόπου ή πλησίον του κτηρίου. Τα κτήρια αυτά έχουν δομικά στοιχεία υψηλών ενεργειακών προδιαγραφών και  Η/Μ εγκαταστάσεις ιδιαίτερης υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Ένα ακόμη πεδίο δράσης των εταιρειών είναι η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση. Οι περισσότερες εταιρείες στην Ελλάδα διαθέτουν πολιτικές ανακύκλωσης, που περιλαμβάνουν από τρόφιμα, χαρτικά, έως και μπαταρίες.

Σε ό,τι αφορά στην εφοδιαστική αλυσίδα, η χρήση της τεχνολογίας συμβάλει στην πράσινη μετάβαση. Όσο αυξάνονται τα αυτοματοποιημένα συστήματα στους χώρους αποθήκευσης προϊόντων και στην παραγωγή, τόσο μειώνεται η απαιτούμενη ενέργεια για την παραγωγή ενός προϊόντος.

Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας έχει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Προς αυτή την κατεύθυνση οι εταιρείες ανανεώνουν τον στόλο τους, εκπαιδεύουν τους εργαζομένους τους σε θέματα περιβάλλοντος, εφαρμόζουν ολοκληρωμένα λογισμικά διαχείρισης ενέργειας, καθώς επίσης και εγκαθιστούν μετρητές για τη βελτίωση της παρακολούθησης της κατανάλωσης.

Μάλιστα, οι μεγαλύτερες εταιρείες εγκαθιστούν μονάδες φωτισμού LED σε χώρους συνεχούς λειτουργίας φωτισμού και ανιχνευτές κίνησης σε αίθουσες συσκέψεων για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Τέλος, σε επίπεδο διαχείρισης του νερού οι εταιρείες εφαρμόζουν ολοκληρωμένα συστήματα, όπως η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών για την παραγωγή ζεστού νερού.