Οι αξίες που οδηγούν την προσφορά της ELPEN

Οι αξίες που οδηγούν την προσφορά της ELPEN

Στην παρατεταμένη περίοδο δοκιμασίας που έφερε η πανδημία, το επιχειρείν δίνει το δικό του «στίγμα» με ενέργειες, δράσεις και πρωτοβουλίες που έρχονται να καλύψουν ουσιαστικές ανάγκες, στην ευρύτερη προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού. Ένα ιδιαίτερο τέτοιο «παράδειγμα» διαμόρφωσε για το 2020 και η ELPEN.

Η ηγέτιδα δύναμη στον ευρύτερο χώρο του φαρμάκου, συνεπής με το αίσθημα ευθύνης που την χαρακτηρίζει εδώ και 56 χρόνια, ανταποκρίθηκε στην έκτακτη κατάσταση, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας ένα μεγάλο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με δράσεις πανελλαδικού χαρακτήρα. Μέσα από αυτό, κινήθηκε να ανταποκριθεί άμεσα στις νέες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, καταγράφοντας παράλληλα ένα ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα και αναδεικνύοντας τις εταιρικές της αξίες.

Το πρόγραμμα είχε σαν κινητήριο μοχλό την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Ανέδειξε, όμως ταυτόχρονα τη σημασία που αποδίδει την ELPEN στους παράγοντες «άνθρωπος» και «υγεία», ως κυρίαρχους στην αντίληψή της και τη διαμόρφωση του εταιρικού DNA. Βασίστηκε, έτσι, σε τέσσερεις πυλώνες: το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την επιστημονική κοινότητα, την ελληνική κοινωνία, καθώς και τους εργαζομένους της.

Η στήριξη του ΕΣΥ

Για την ELPEN, η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, υπήρξε εξ αρχής μια κεντρική προτεραιότητα. Η εταιρεία έδρασε άμεσα υποστηρίζοντας τον εφοδιασμό του Ε.Σ.Υ. με απαραίτητο υγειονομικό υλικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Ειδικότερα, κάλυψε έκτακτες ανάγκες για φάρμακα σε 70 νοσοκομεία και προσέφερε υγειονομικό υλικό και εξοπλισμό σε 17 νοσοκομεία της χώρας. Παράλληλα, έλαβε μέρος στην πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ) παράγοντας 5.500 λίτρα αντισηπτικού διαλύματος, τα οποία παραδόθηκαν δωρεάν στο Υπουργείο Υγείας για να ενισχυθούν οι δομές υγείας.

Η επένδυση στην επιστημονική κοινότητα

Ο δεύτερος πυλώνας των δράσεων της εταιρείας εστίασε στην επιστημονική κοινότητα της χώρας. Η ELPEN από την ίδρυσή της, το 1965, εκφράζει έμπρακτα τη στήριξή της στην έρευνα και τους Έλληνες επιστήμονες υγείας, επενδύοντας σε ερευνητικά προγράμματα πάνω από το 10% του τζίρου της. Και το 2020, στις κρίσιμες συνθήκες της πανδημίας, η ELPEN, προχώρησε ένα βήμα πιο πάνω, χρηματοδοτώντας την ελληνική και διεθνώς αναγνωρισμένη κλινική μελέτη GRECCO-19. Ήταν η πρώτη δημοσιευμένη τυχαιοποιημένη μελέτη για τη διερεύνηση της κολχικίνης, η οποία περιλήφθηκε στο πρωτόκολλο θεραπειών για ασθενείς με COVID-19.

Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με τη Bayer Ελλάς, υποστήριξε την ίδρυση της Ακαδημίας Κλινικών Μελετών από την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών. Η πρωτοβουλία αυτή θα ενισχύσει την εκπαίδευση των Ελλήνων ερευνητών στις κλινικές δοκιμές και θα καταστήσει τα ελληνικά ερευνητικά κέντρα πιο ελκυστικά για πολυεθνικά κλινικά προγράμματα. Στο πλαίσιο της διευρυμένης δράσης της για τη στήριξη της επιστημονικής κοινότητας η ELPEN υλοποίησε επίσης, πολυήμερες εκπαιδεύσεις για τους επαγγελματίες υγείας και συνεισέφερε σε ενημερωτικές πρωτοβουλίες ελληνικών επιστημονικών εταιρειών.

Το έργο για την κοινωνία

Η κοινωνία παραμένει διαχρονικά σταθερή προτεραιότητα της ELPEN και σε αυτήν εστίασε ο τρίτος πυλώνας των δράσεών της. Η εταιρεία δραστηριοποιήθηκε σε πληθώρα δράσεων και πρωτοβουλιών, καλύπτοντάς ανάγκες όχι μόνο στο πεδίο της Υγείας, αλλά και σε αυτά της Εθνικής Ασφάλειας, της Εκπαίδευσης, του Αθλητισμού και του Πολιτισμού. Κινήθηκε έτσι ώστε:

  • Να καλύψει πανελλαδικά με τον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό τις Δομές Πρόνοιας για χρονίως πάσχοντες, ΑμΕΑ και τρίτη ηλικία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  • Να προμηθεύσει κοινωνικά φαρμακεία σε όλη τη χώρα, καθώς και τα κοινωνικά φαρμακεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας της με την ΠΕΦ.
  • Να προσφέρει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, tablets στους μαθητές των δημοσίων σχολείων της Σάμου για την κάλυψη των αναγκών της τηλεκπαίδευσης.
  • Να ανταποκριθεί σε δεκάδες αιτήματα από συλλόγους ασθενών, ανθρωπιστικούς και κοινωνικούς οργανισμούς, πολύτεκνες οικογένειες, ενώ σταθήκαμε δίπλα στις ανάγκες τοπικών κοινωνιών, αλλά και κοινωνιών από τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας.
  • Να στηρίξει το Γενικό Επιτελείο Στρατού, τη Συνοριοφυλακή Έβρου καθώς και Κεντρικές Διευθύνσεις των Σωμάτων Ασφαλείας και της Αστυνομίας.
  • Να διασφαλίσει τη συμμετοχή ταλαντούχων μαθητών και φοιτητών της χώρας σε διεθνείς διαγωνισμούς, και να συμβάλει στην υλοποίηση πολιτιστικών πρωτοβουλιών και βοηθήσαμε αθλητικά σωματεία και διοργανώσεις.

Στο επίκεντρο ο «άνθρωπός μας»

Ως ανθρωποκεντρική εταιρεία η ELPEN, έδωσε από την πρώτη στιγμή έμφαση στους εργαζομένους της, φροντίζοντας τη διασφάλιση της υγείας τους και την καλύτερη δυνατή προσαρμογή τους στα νέα εργασιακά δεδομένα. Αυτός ήταν και ο τέταρτος άξονας του προγράμματος. Η εταιρεία έλαβε εγκαίρως όλα τα υγειονομικά μέτρα στους χώρους εργασίας, προμήθευσε το προσωπικό με τα απαραίτητα ήδη ατομικής προστασίας και προχώρησε σε τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους για COVID-19. Παράλληλα, επένδυσε σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό και προγράμματα ψηφιακών υπηρεσιών, ενώ υλοποίησε πάνω από 9.000 ώρες εκπαιδεύσεων στους εργαζομένους όλων των εγκαταστάσεων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και σε εξειδικευμένα προγράμματα υγείας και ευεξίας, που λόγω των συνθηκών κατέστησαν απαραίτητα, ώστε να επιτευχθεί η ομαλή «επιχειρηματική συνέχεια».

Για την ELPEN, όλες οι αυτές οι δράσεις είχαν ξεχωριστή και μοναδική σημασία. Καταγράφοντας τα αντανακλαστικά και τις αξίες της. Για τους ίδιους λόγους συνεχίζει και αυτή τη χρονιά, να επενδύει στην Ελλάδα, στην έρευνα, στην ανάπτυξη και την απασχόληση και να προγραμματίζει δράσεις, που στηρίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τον Έλληνα ασθενή και την ελληνική κοινωνία.