Ο νέος ρόλος της κοινωνικής ευθύνης των εταιρειών στη σύγχρονη εποχή

Ο νέος ρόλος της κοινωνικής ευθύνης των εταιρειών στη σύγχρονη εποχή

Η κλιματική κρίση έχει αυξήσει τις φυσικές καταστροφές στη χώρα μας. Από τη Μήδεια, στο Μπάλλο και τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, οι εταιρείες ήταν παρούσες και συνέβαλλαν στην επούλωση των πληγών. Παράλληλα η ψηφιακή μετάβαση που επιχειρείται, απαιτεί δεξιότητες. Η ιδιωτική πρωτοβουλία έρχεται να γεφυρώσει και αυτό το κενό, μέσω της διά βίου μάθησης. Στην ουσία ο ρόλος των δράσεων ΕΚΕ έχει αναβαθμιστεί και έρχεται να απαντήσει στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.

Έτσι λοιπόν οι κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες δραστηριοποιούνται πλέον κατά της κλιματικής κρίσης, τόσο σε επίπεδο αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, όσο και στην κατεύθυνση υιοθέτησης πολιτικών φιλικών στο περιβάλλον. Οι εταιρείες αλλάζουν τις προτεραιότητές τους και συμβαδίζοντας με τις προκλήσεις της νέας εποχής, διαμορφώνουν και τη δράση τους. Έτσι λοιπόν, οι ανακαινίσεις σχολείων και δημόσιων χώρων, η κάλυψη αναγκών πρώτης γραμμής όσων έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα και η ευαισθητοποίηση των κοινωνιών σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος βρίσκονται στον πυρήνα των δράσεων ΕΚΕ.

Παράλληλα ο κόσμος αλλάζει άρδην, με τις τεχνολογικές εξελίξεις να οδηγούν σε μια επιταχυνόμενη ψηφιακή μετάβαση. Άλλωστε, το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να οδηγήσει ακόμη πιο γρήγορα στο ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και της ίδιας της κοινωνίας. Όμως αρκετοί συμπολίτες μας δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις εξελίξεις και να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους. Και σε αυτό το πεδίο η δράση των εταιρειών είναι πλούσια και καθοριστική, καθώς υπάρχουν αρκετές ενέργειες ενίσχυσης των δεξιοτήτων τόσο των ανέργων, όσο και των εργαζομένων.

Στόχος των δράσεων ΕΚΕ είναι η δημιουργία υπεραξίας για την ίδια την κοινωνία , η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων , η καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και βεβαίως η προετοιμασία της κοινωνίας για τη ψηφιακή μετάβαση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες, σε εκθέσεις τους σημειώνουν πως οι μεγάλες εταιρείες έχουν αυξήσει τον προϋπολογισμό για δράσεις ΕΚΕ. Η ίδια όμως τάση παρατηρείται και στις μικρότερες εταιρείες, οι οποίες αντιλαμβάνονται τον «εαυτό» τους ως μέλος της κοινωνίας και αισθάνονται την ανάγκη να επιστρέψουν ένα μέρος του «μερίσματος» στο κοινωνικό σύνολο.

Το φετινό αφιέρωμα ΕΚΕ του Liberal έρχεται να αναδείξει τις απαντήσεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στις σύγχρονες προκλήσεις που αναδύονται. Από την προστασία του περιβάλλοντος, στους δείκτες ESG, στην αντιμετώπιση έκτακτων κρίσεων, στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, έως την κάλυψη των αναγκών πρώτης γραμμής, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την καταπολέμηση της ανεργίας, οι εταιρείες στη χώρα μας είναι παρούσες.