LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Τετάρτη 16/05/18
2ος χρόνος, ημέρα 927η

Νέα φημολογία στην Ειδομένη για άνοιγμα των συνόρων

Print Friendly and PDF
-A +A
Νέα φημολογία στην Ειδομένη για άνοιγμα των συνόρων

Τη φημολογία ότι «θα ανοίξουν» τα ελληνοσκοπιανά σύνορα την Τρίτη διακινούν και πάλι σήμερα ορισμένοι «αλληλέγγυοι», με αποτέλεσμα να επικρατεί αναταραχή στις τάξεις των προσφύγων στην Ειδομένη, και να υπάρχουν φόβοι για νέα επεισόδια όπως της Κυριακής.

Οι πληροφορίες διακινούνται από στόμα σε στόμα, ενώ την ίδια ώρα, η αστυνομία δυσκολεύεται να ελέγξει τη δράση των «αλληλέγγυων» και ορισμένων «ΜΚΟ». Οι αστυνομικοί κάνουν τυπικούς ελέγχους, ζητώντας διαβατήριο ή ταυτότητες, αλλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο.

Σημειώνεται ότι μόνο στην Ειδομένη δραστηριοποιούνται 16 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως δηλώνουν ότι είναι, ενώ στην ευρύτερη περιοχή 35. «Οι ΜΚΟ έχουν φυτρώσει σαν τα μανιτάρια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δημαρχος Παιονίας Χρήστος Χρήστος Γκουντενούδης.

Την ίδια ώρα, «να σταματήσει η παραπληροφόρηση των μεταναστών και των προσφύγων» είναι το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς ΜΚΟ και «αλληλέγγυους» στον απόηχο των επεισοδίων της Κυριακής στην Ειδομένη, και ενόψει του κινδύνου νέας έκρηξης.

Η Κομισιόν επισήμανε την ανάγκη οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας, τονίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον τους, προκειμένου να μπορέσουν να συμμετάσχουν στο σχήμα μετεγκατάστασης της ΕΕ. «Να μην επιχειρούν "παράτυπες" διαδρομές οι μετανάστες» τονίζει η Επιτροπή.

Νωρίτερα, τεταμένη ήταν η κατάσταση στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη, καθώς πρόσφυγες και αλληλέγγυοι ανέβηκαν σε ένα παλιό βαγόνι και το έσπρωξαν από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης μέχρι τη διάβαση όπου βρίσκονται παρατεταγμένες κλούβες της αστυνομίας.

Τα περίπου εκατό άτομα που ήταν πάνω στο βαγόνι, κρατούσαν την ελληνική σημαία και φώναζαν συνθήματα ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα. Σταμάτησαν δε το βαγόνι λίγο πριν εμβολίσει τις κλούβες της αστυνομίας.

Πλήθος κόσμου είναι συγκεντρωμένο πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές όπου παραμένει και το βαγόνι.

 

Αλέξη Τσίπρας: Ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό το κλείσιμο των συνόρων στην Ειδομένη

Η Ειδομένη αποτελεί και συνεχίζει δυστυχώς να αποτελεί μια ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, και η αιτία της κατάστασης στην Ειδομένη είναι οι μονομερείς αποφάσεις με τις οποίες έκλεισαν τα σύνορα και σταμάτησε η δυνατότητα αυτών των ανθρώπων που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, να περάσουν σε χώρες που επιθυμούν να πάνε, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αλλάξει και γι΄ αυτό η κυβέρνηση κάνει έναν αγώνα δρόμο προκειμένου να πείσει όλους αυτούς τους ανθρώπους να μετακινηθούν σε δομές φιλοξενίας.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε αυτό τον αγώνα, εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες, η κυβέρνηση βρίσκει απέναντί της και ορισμένες ΜΚΟ που κάνουν την εντελώς αντίθετη δουλειά και προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν εκεί, αδιαφορώντας αν η παραμονή τους αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, διότι φαίνεται έχουν στο μυαλό τους, όχι ν προσφέρουν αλλά να πάρουν κονδύλια.

Ερωτηθείς για τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη, ο πρωθυπουργός είπε ότι συνιστούν διπλή πρόκληση διότι παρακινηθήκαν από ορισμένους «αλληλέγγυους εθελοντές», εκπροσώπους ΜΚΟ, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς είναι ξένης ιθαγένειας και δεν διαμένουν σε ελληνικό έδαφος. Η δεύτερη πρόκληση, όπως τόνισε, είναι η στάση των αρχών της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, οι οποίοι απέναντι σε ανθρώπους που προφανώς δεν κρατούσαν όπλα, επιτέθηκαν με χημικά, με δακρυγόνα και με σφαίρες πλαστικές, και αυτό αποτελεί μια μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για χώρες που θέλουν να γίνουν κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού. «Περιμένω τις ευρωπαϊκές αρχές, τους διεθνείς οργανισμούς, την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες να πούνε κάτι για όσα συνέβησαν χθες», είπε ο πρωθυπουργός.

Το Βερολίνο παρακολουθεί «με ανησυχία» τα πρόσφατα γεγονότα στην Ειδομένη

«Παρακολουθούμε με ανησυχία τόσο τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στον προσωρινό καταυλισμό της Ειδομένης όσο και τα γεγονότα που συνέβησαν τις τελευταίες 24-48 ώρες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ» (σ.σ.: αναφέρεται σε «ελληνομακεδονικά» σύνορα), δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και επανέλαβε ότι οι πρόσφυγες πρέπει να μετακινηθούν από την Ειδομένη στα κατάλληλα καταλύματα που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση.

«Στόχος μας στην ΕΕ είναι να επιστρέψουμε όσον αφορά το προσφυγικό σε συντεταγμένες διαδικασίες. Και η διαδικασία προβλέπει ότι οι πρόσφυγες που φθάνουν στην ΕΕ υποβάλλουν αίτημα ασύλου στην πρώτη χώρα, δηλαδή σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα. Και για αυτά τα αιτήματα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις γρήγορα και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα των προσφύγων», προσέθεσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας για μία ακόμη φορά ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν δικαίωμα επιλογής της χώρας υποδοχής τους.

«Παρακαλούμε για άλλη μια φορά τους πρόσφυγες να κάνουν χρήση των εναλλακτικών που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες είναι σίγουρα καλύτερες για αυτούς και τα παιδιά τους από αυτό που βρίσκουν αυτή την στιγμή στην Ειδομένη», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ. «Το σημαντικό είναι να λέμε συνεχώς σε αυτούς τους ανθρώπους στον προσωρινό καταυλισμό αυτό που η γερμανική και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η ΕΕ, λένε τις τελευταίες εβδομάδες: πηγαίνετε στα καλύτερα καταλύματα, τα πιο ασφαλή, με πιο υγιεινές συνθήκες, που προτείνουν οι ελληνικές αρχές στους πρόσφυγες», συνέχισε και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν είναι δρόμος που υπόσχεται επιτυχία το να προσπαθούν εκεί να περάσουν τα σύνορα – είτε παρασυρμένοι είτε όχι από ακτιβιστές, αυτό σίγουρα δεν μπορούμε να το αποδείξουμε από εδώ».

Απαντώντας σε ερώτηση, αν υπάρχει η προοπτική κάποιοι πρόσφυγες από την Ειδομένη να μεταφερθούν κατευθείαν σε γερμανικά κρατίδια π.χ. στη Θουριγγία, όπως η τοπική κυβέρνηση έχει ήδη προτείνει, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει δεσμευτεί να φροντίσει επαρκώς τους ανθρώπους εντός Ελλάδας. Για αυτόν το λόγο άλλωστε, προσέθεσε, δίνεται στην Ελλάδα σημαντική στήριξη από την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της.

Έλεγχοι της αστυνομίας σε οχήματα που προσέρχονται στον καταυλισμό των προσφύγων

Ελέγχους σε οχήματα με προορισμό την Ειδομένη πραγματοποιούν από το πρωί αστυνομικοί, οι οποίοι σταματούν ΙΧ και ημιφορτηγά στη γέφυρα του Αξιού.

Ένα περιπολικό είναι σταθμευμένο στη γέφυρα και ακινητοποιεί τα οχήματα, προκειμένου να ελεγχθούν και να γίνει διασταύρωση των στοιχείων από τα έγγραφα των οδηγών και των συνοδηγών. Μάλιστα, πηγές της αστυνομίας ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχουν, ήδη, καταγεγραμμένα τα μέλη 13 μεγάλων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον καταυλισμό, αν και στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται και άλλες πρωτοβουλίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εν τω μεταξύ, ο δυνατός αέρας που φυσάει σήμερα, από το πρωί, έχει «σηκώσει» δεκάδες σκηνές και αυτοσχέδιες κατασκευές και έχει σκίσει πολλές τέντες, αναγκάζοντας τους πρόσφυγες να κάνουν νέες εργασίες «αναστήλωσης» και να προσπαθούν να στερεώσουν καλύτερα τα σπιτικά τους.

Επιδεικνύοντας, δε, τη «σοδειά» της χθεσινής ημέρας, έστησαν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές μία «έκθεση» με τα άδεια δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες που μάζεψαν, κυρίως τα παιδιά που το είδαν ως παιχνίδι, από την επιχείρηση των Αρχών της ΠΓΔΜ, η οποία διήρκησε περισσότερο από οκτώ ώρες. Η αυτοσχέδια «έκθεση» μεταφέρθηκε και πάνω στο βαγόνι που έσυραν πρόσφυγες και διάφοροι αποκαλούμενοι ως αλληλέγγυοι από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης μέχρι τη διάβαση όπου βρίσκονται κλούβες της αστυνομίας, φράζοντας το σημείο ως την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Πάντως, πρόσφυγες και μέλη ΜΚΟ έκαναν λόγο, σήμερα, για εκτεταμένη χρήση χημικών από τις γειτονικές Αρχές, που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση αναπνευστικών προβλημάτων, κυρίως σε γυναίκες και παιδιά. «Εγινε πολύ μεγάλη ρίψη χημικών και μέσα στον οργανωμένο καταυλισμό» ανέφερε ο Αχιλλέας Τζέμος από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Επιστροφή στην mobile έκδοση.