LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Παρασκευή 13/07/18
3ος χρόνος, ημέρα 985η

Save Our Souls

Print Friendly and PDF
-A +A

Της Μαρίας Dawkinson

Και ξαφνικά, εικοσιπέντε χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στην Ελλάδα από την Τουρκία, που πήρε 3 δισ. από την Ευρώπη, για να ελέγξει το προσφυγικό. Οι διακινητές φταίνε που δρουν ανενόχλητοι, σου λένε. Κανείς δεν τους ξέρει, κανένας δεν τους σταματά από το απεχθές έργο τους. Ανεβάζουν δε και τις ταρίφες τους. Όλοι το ξέρουν, κανείς δεν τους ξέρει.

Τα θύματά τους, χωρίς κανένα προγραμματισμό, καμία πληροφόρηση, συνωστίζονται σε πλατείες, δρόμους και κέντρα «φιλοξενίας», τα περισσότερα αυτοσχέδια, σε πόλεις καθ' όλο το μήκος της Ελλάδας, μέχρι τα σύνορα. Αυτά τα σύνορα είναι κλειστά. Οι αποστάτες της Ευρώπης αποφάσισαν να τα σφραγίσουν και να δέχονται μόνο 580 πρόσφυγες την ημέρα. Οι μετανάστες μένουν Ελλάδα και οι πρόσφυγες κατά τη συντριπτική τους πλειοψηφία. Σήμερα δεν πέρασε ούτε ένας τα σύνορα με τη ΦΥΡΟΜ...

Οι Έλληνες, όντας ανθρώπινοι και φιλόξενοι και έχοντας βιώσει στο παρελθόν τους προσφυγιές, βοηθούν, όπως μπορούν μόνοι τους, τους κατατρεγμένους. Τα ενοχικά τους ενεργοποιούνται και από τις απίστευτες και απόλυτα αληθινές εικόνες φρίκης, που αναπαράγουν συνέχεια τα ΜΜΕ με τα προσφυγόπουλα. Οι εικόνες είναι πράγματι απάνθρωπες. Δε λένε όμως ότι μόνο το 25% είναι πρόσφυγες και οι υπόλοιποι είναι οικονομικοί μετανάστες. Το αποκαλούν αποκλειστικά προσφυγικό το πρόβλημα.

Το επίσημο κράτος σιωπά. Κανένας δεν έχει βγει να μιλήσει στον ελληνικό λαό. Κανένας δεν προειδοποίησε τις τοπικές αρχές για τα κύματα που καταφθάνουν πεζή ή με πούλμαν στις πόλεις. Τα βρίσκουν μπροστά τους και αντιδρούν επί τόπου, ανοίγοντας στρατόπεδα, πλατείες και γήπεδα για να τους φιλοξενήσουν. Η κοινωνία έχει διαταραχθεί. Μια κοινωνία ήδη πτωχευμένη και σε οξεία οικονομική κρίση, με προσωπικά αδιέξοδα και φυσικά, υπό τη μέγγενη των capital controls.

Υπουργοί μας προειδοποιούσαν εδώ και καιρό για το κλείσιμο συνόρων σα να το ήξεραν, αλλά η κρατική προετοιμασία δεν έγινε ποτέ. Μόνο μερικά hotspots στήθηκαν τελευταία στιγμή, που δεν καλύπτουν πλέον ούτε το ένα τρίτο των αναγκών. Ο στρατός στη Γαλλία βγήκε να προστατεύσει τους πολίτες μετά την επίθεση στο Παρίσι. Στην ασύλληπτη ανθρωπιστική κρίση που τεκταίνεται στην Ελλάδα, με όλη τη χώρα ανάστατη, ο στρατός δεν έχει κληθεί να βοηθήσει τους ανθρώπους, ξένους και ντόπιους.

Και η ροή των απελπισμένων συνεχίζεται κατά χιλιάδες καθημερινά, αλλά κανένας δεν τους ενημερώνει ότι τα σύνορα έχουν κλείσει. Το λογικό που θα περίμενες θα ήταν να βγει κάποιος επίσημος σε ένα διεθνές δίκτυο, όπως το Al Jazeera, και να ανακοινώσει το προφανές. Αλλά, όχι. Και μην πει κανείς ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν κινητά, για να μάθουν το νέο.
Τα κανάλια αυτά ήταν σύσσωμα στην Ελλάδα στις εκλογές και το δημοψήφισμα. Είχαν κατασκηνώσει στο σύνταγμα. Τώρα, κανείς δεν είναι εδώ. Αναρωτιέσαι γιατί...

Η Ευρωπαίκή «Ένωση» καταλύεται de facto με την αυτονόμηση των χωρών του Visegrad υπό την αιγίδα της Αυστρίας, με την οποία έχουμε διπλωματική ρήξη. Ταυτόχρονα όμως, η Ευρώπη βολεύεται από αυτήν την πραξικοπηματική αυτονόμηση κι ας λέει το αντίθετο... Το plan b της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ήδη σε εφαρμογή, με την Ελλάδα να εγκλωβίζει όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες και την Ευρώπη να συζητά για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα. Η σύσκεψη της 7ης Μαρτίου έχει τεθεί ήδη άνευ αντικειμένου από την πραγματικότητα.

Ο υπόλοιπος κόσμος δεν έχει ιδέα το μέγεθος της κρίσης στη χώρα μας. Τα μεγάλα κανάλια BBC, CNN, AL JAZEERA, που είχαν κατασκηνώσει στο Σύνταγμα για το δημοψήφισμα και τις διαμαρτυρίες μας, τώρα στην ύστατη στιγμή ανάγκης για δημοσιότητα, απλά δεν είναι εδώ, για να αποτυπώσουν την αδιέξοδη φρίκη, ξαναλέμε.

Οι άνθρωποι που είναι ήδη εξαθλιωμένοι και παρατημένοι στη μοίρα τους εντός του ελλαδικού χώρου –με αριθμητική αντιστοιχία μεταναστών/προσφύγων να εξελίσσεται σε 7:2– τι θα κάνουν όταν είναι εγκλωβισμένοι χωρίς να μπορούν να πάνε πουθενά, να μην έχουν να φάνε και να απειλείται η υγεία τους, σε μια χώρα που δεν μπορεί να προσφέρει τα στοιχειώδη;

Δεν είναι θέμα που αρκείται σε επίπληξη του ΟΗΕ για το κλείσιμο συνόρων. Είναι θέμα για το Συμβούλιο Ασφαλείας για την επικείμενη διάλυση της Ηπείρου.

Επιστροφή στην mobile έκδοση.