LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Σάββατο 23/06/18
3ος χρόνος, ημέρα 965η

Καταρρέουν, άλλο πλέον δεν μπορούν!

Print Friendly and PDF
-A +A
liberal logo

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία παλεύουν δημοσκοπικά να ξεπεράσουν και οι δύο μαζί το 33%! Τα δύο κόμματα εξουσίας θα έχουν αργά ή η γρήγορα την τύχη του ΠΑΣΟΚ και θα βρεθούν σε μονοψήφια νούμερα. Χρειάζονται νέα πρόσωπα, σύγχρονες δομές και ρεαλιστικές προτάσεις για τα προβλήματα των πολιτών. Ή θα το κάνουν αυτοί ή κάποιοι άλλοι. Αν δεν αλλάξουν, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τότε καταδικασμένοι να συγκυβερνήσουν!

Αυτή η δημοσκόπηση μπορεί να διαβαστεί με πολλούς τρόπους. Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι πρόκειται για «νίκη» της Ν.Δ., επειδή κατορθώνει να συγκρατήσει ποσοστά και παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη εκλεγμένο αρχηγό. Αυτό το οποίο είναι σωστό, κατά την άποψή μας, είναι ότι η εκλογή νέου αρχηγού θα δώσει μία πρωτοπορία στη Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς αυτό, όμως, να σημαίνει απαραίτητα και υψηλά ποσοστά. Τα ποσοστά αποδοχής της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία θα εξαρτηθούν αποκλειστικά και μόνο από το αποτέλεσμα και από την πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος αρχηγός.

Μία άλλη ανάγνωση είναι ότι πρόκειται για τεράστια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο μόλις χρονικό διάστημα μετά από την τρίτη στη σειρά εκλογική του νίκη. Κι αυτό σωστό είναι! Η δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προηγούμενο. Αλλά και πάλι! Μην φανταστείτε γρήγορες πολιτικές εξελίξεις δίχως να υπάρχει από την άλλη πλευρά μία σοβαρή αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα έχει ακόμη πολλές εφεδρείες για να ξεπεράσει πιθανές κοινοβουλευτικές απώλειες. Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι διαθέτουν πολλούς πρόθυμους να προσφέρουν την ψήφο τους για το καλό της πατρίδας. Βεβαίως – βεβαίως…

Ανεξάρτητα από το πώς επιθυμεί να διαβάσει ο κάθε ένας από εμάς τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, υπάρχει ένα αντικειμενικό στοιχείο: Τα δυο κόμματα δεν πείθουν την κοινωνία! Κι επειδή η φύση δεν ανέχεται την έννοια του κενού, θα πρέπει να περιμένουμε ότι σύντομα και εφόσον δεν αλλάξει κάτι θα προκύψει το νέο που θα εκφράσει τον κόσμο εκείνον που σήμερα γυρίζει τις πλάτες του στα κυρίαρχα κόμματα εξουσίας.

Δύο είναι τα πιθανά σενάρια! Είτε ένα από τα δύο κόμματα θα αλλάξει ριζικά σε σχέση με αυτό που είναι σήμερα και θα κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή στα επόμενα χρόνια, είτε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ θα παρασύρουν ο ένας τον άλλον στην άβυσσο. Νωρίτερα θα προσπαθήσουν απελπισμένα να κρατηθούν στη ζωή και να αποτρέψουν το τέλος της μεταπολίτευσης. Είτε με Οικουμενική, είτε απευθείας με συγκυβέρνηση.

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι οι δύο όψεις του κρατισμού. Ο λαϊκισμός ξεχειλίζει και στα δύο κόμματα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται τελευταία και πάλι… αντιμνημονιακή, την ώρα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει το μνημόνιο που άφησαν στη μέση οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Τις δηλώσεις ότι εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα που δεν το πιστεύουν να μην τις συζητήσουμε καλύτερα…

Κομβικής σημασίας για τις εξελίξεις θα είναι οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Ανεξάρτητα από τις φραστικές αντιπαραθέσεις, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένοι να συνεργαστούν για να αποτρέψουν την κατάρρευση του βασιλείου του κρατισμού. Η συγκυβέρνηση είναι η τελική πράξη του δράματος. Εκτός αν υπάρξει μία ουσιαστική αντίδραση της κοινωνίας που θα τους αναγκάσει (ή τουλάχιστον το ένα από τα δύο κόμματα) να εγκαταλείψουν τις τάξεις του λαϊκισμού.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr

Επιστροφή στην mobile έκδοση.