LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Κυριακή 21/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1267η

Νέα άνοδος στις αγορές, κίνηση προς τις 630 μονάδες στο Χ.Α.

Print Friendly and PDF
-A +A
Νέα άνοδος στις αγορές, κίνηση προς τις 630 μονάδες στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίζουν να βελτιώνουν την εικόνα τους κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, διορθώνοντας κάποιες στρεβλώσεις από την ιδιαίτερα μεγάλη πίεση του Δεκέμβρη, που πρωτίστως για τους δείκτες της Wall Street ήταν ο χειρότερος των τελευταίων 87 ετών.

Το καλό κλίμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την εξομάλυνση των διαφορών που υπάρχουν σ' ό,τι αφορά τους δασμούς και τον εμπορικό «πόλεμο» μεταξύ των δύο πιο ισχυρών οικονομικών του κόσμου, είναι ο καταλύτης που κινεί τα νήματα αυτές τις ημέρες.

Κανένας δεν μπορεί να προδικάσει την έκβαση αλλά κυρίως την… ανθεκτικότητα της όποιας συμφωνίας, όμως η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο τρίμηνο, ο κυριότερος λόγος που διερράγη το ανοδικό momentum των αγορών, ήταν η διατάραξη των ισορροπιών στο παγκόσμιο εμπορικό status quo.

Οι ελπίδες αναλυτών αλλά και επενδυτών απανταχού είναι να βρεθεί βιώσιμη φόρμουλα, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της υφηλίου έτσι κι αλλιώς παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης. Πάντως, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη πολύ από την επίτευξη συμφωνίας, ενώ μια δήλωση αποδοκιμασίας, ή… ψυχρότητας, είναι ικανή να «γκρεμίσει» εκ νέου τους διεθνείς δείκτες.

Χθες οι τρεις δείκτες της Wall Street έκλεισαν εκ νέου ανοδικά, ενώ σήμερα οι ασιατικές αγορές επιδόθηκαν σε ράλι, με τον Hang Seng στο +2,27%, τον Nikkei 225 στο +1,10% και τον Asia Dow +1,61%.

Μέσα σ’ αυτό το ευνοϊκό κλίμα οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τα ισχυρά χθεσινά κέρδη άνω του 1%, συνεχίζουν την αντίδρασή τους, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να πλησιάζει ξανά τις 7.000 μονάδες και τον Xetra DAX στη Φρανκφούρτη να μην απέχει πολύ από την επανάκτηση των 11.000 μονάδων.

Εντός αυτών των συνθηκών, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει την αντίδρασή του, κινούμενο για 5η συνεχή συνεδρίαση ανοδικά και για 7η στις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις από τις 27 Δεκεμβρίου.

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να βελτιώνει την τεχνική του εικόνα κερδίζοντας από το χαμηλό των 597,83 μονάδων της 27ης Δεκεμβρίου περίπου 30 μονάδες, ευρισκόμενος σήμερα στις 629 μονάδες με άνοδο 0,49%.

Η αξία συναλλαγών παρουσιάζει μικρά σημάδια αφύπνισης, διαμορφούμενη στα 11 εκατ. ευρώ, ενώ χθες θυμίζουμε διαμορφώθηκε στα 30,74 εκατ. ευρώ.

Και σήμερα τον τόνο τον δίνει πρωτίστως ο τραπεζικός κλάδος που χθες «επέστρεψε» με άνοδο έως 6%, ενώ σήμερα οι μετοχές κερδίζουν έως 3,47% (Πειραιώς), ενώ 2,98% κερδίζει η Εθνική, +1,82% η Alpha Bank και +1,22% η Eurobank.

Στο χώρο των blue chips της πραγματικής οικονομίας, ηπιότερη είναι σήμερα η δυναμική. Θετικά πάντως κινούνται τίτλοι όπως Μυτιληναίος, Motor Oil, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, Grivalia Properties και Fourlis. Πτωτικά στο χώρο του FTSE 25 κινούνται μετοχές όπως ΟΤΕ, Coca Cola HBC, ΕΛΠΕ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean Airlines και ΟΛΠ.

Στο χώρο του Mid Cap η εικόνα αφύπνισης είναι και σήμερα ορατή, με αρκετούς τίτλους να βελτιώνουν την εικόνα τους. Ξεχωρίζει σήμερα η Intracom Holdings με άνοδο 8,40%, η MIG ενισχύεται άνω του 4%, Ικτίνος +2,64%, ενώ κέρδη άνω του 1% καταγράφουν οι ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, MLS, J&P Άβαξ, Attica Bank και Κέκροπας.

Στην ευρύτερη αγορά, κάποια κινητικότητα παρατηρείται σε τίτλους όπως ΑΝΕΚ, Προοδευτική, Medicon, Attica Συμμετοχών και ElvalHalcor, ενώ υποχωρούν μετοχές όπως Σελόντα, Centric, Κτήμα Λαζαρίδη και ΙΑΣΩ. Στο σύνολο της αγοράς, 51 μετοχές ενισχύονται έναντι 24 που υποχωρούν.

 

 

 

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.