LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Παρασκευή 19/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1265η

Τ. Μπόλτον προς Τουρκία: Η αποχώρηση από Συρία συναρτάται με την ασφάλεια των Κούρδων

Print Friendly and PDF
-A +A
Τ. Μπόλτον προς Τουρκία: Η αποχώρηση από Συρία συναρτάται με την ασφάλεια των Κούρδων

Οι ΗΠΑ θα συναρτήσουν την αποχώρησή τους από τη Συρία με τις εγγυήσεις που θα προσφέρει η Τουρκία για την ασφάλεια των Κούρδων, καθώς και από την κατάργηση των υπολειμμάτων της ισλαμικής κρατικής ομάδας και επιπλέον θα ζητήσουν μέτρα προστασίας των αποχωρούντων αμερικανικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος επί της εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το Associated Press.

Οι στρατιώτες των Ηνωμένων Πολιτειών που υπηρετούν στην βορειοανατολική Συρία θα παραμείνουν στις θέσεις τους έως ότου διασφαλιστεί πως η Τουρκία ότι δεν θα χτυπήσει τους Κούρδους που βρίσκονται στην περιοχή, δήλωσε συγκεκριμένα ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Οι δηλώσεις του Μπόλτον σηματοδοτούν την πρώτη δημόσια επιβεβαίωση ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων έχει επιβραδυνθεί, καθώς το Τραμπ αντιμετώπισε εκτεταμένη κριτική από τους συμμάχους και την παραίτηση του υπουργού Άμυνας για την πολιτική του στο θέμα αυτό, αναφέρει το πρακτορείο.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Μπόλτον πρόσθεσε πως ο Τραμπ «θέλει την καταστροφή του χαλιφάτου της Isis», αναφερόμενος στους ισλαμιστές μαχητές στη Συρία που αποτελούν τον στόχο των αμερικανικών επιθέσεων στην περιοχή.

O Μπόλτον, που θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ και αύριο θα επισκεφθεί την Τουρκία, δήλωσε πως θα θίξει το ζήτημα της προστασίας των Κούρδων της Συρίας και κατά τις συναντήσεις του με Τούρκους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου και του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν πιστεύουμε πως οι Τούρκοι θα πρέπει να αναλάβουν όποια στρατιωτική δράση δεν είναι πλήρως συντονισμένη και συμπεφωνημένη κατ΄ελάχιστον με τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο και τα δικά μας στρατεύματα, αλλά επίσης και θα πρέπει να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις του προέδρου να μην τεθούν σε κίνδυνο και οι δυνάμεις της Συριακής αντιπολίτευσης που πολέμησαν στο πλευρό μας», πρόσθεσε.

Ο Μπόλτον, που θα μεταβεί στην Τουρκία αύριο, δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα συνομιλήσουν με την Τουρκία για να διαπιστώσουν ποιοι είναι οι στόχοι και οι επιχειρησιακές δυνατότητές της.

Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε ιδίως πως η θέση του Τραμπ είναι να μην σκοτώσουν οι Τούρκοι τους Κούρδους και πως η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί εάν δεν υπάρξει προηγουμένως συμφωνία επ’ αυτού του σημείου.

Επίσης, ο κ. Μπόλτον από την πλευρά του διευκρίνισε σήμερα πως για την ώρα δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, σημειώνοντας πως θα πρέπει σε εύλογο χρονικό διάστημα να πληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις. Πέραν της προστασίας των Κούρδων δεύτερος όρος είναι η ήττα του ISIS και η απελευθέρωση των λιγοστών θυλάκων που διαθέτουν στην Συρία.

Τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά, μέσω Twitter, πως αποσύρει τους περίπου 2.000 αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στην Συρία κι ότι το έργο αντιμετώπισης του αποδυναμωμένου Ισλαμικού Κράτους θα αναλάβει η Τουρκία.

Η Άγκυρα ωστόσο έχει καταστήσει σαφές πως πέραν του ISIS είναι αποφασισμένη να εκδιώξει τους κούρδους αντάρτες από τις παραμεθόριες ζώνες ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Η Ουάσιγκτον θεωρεί τους Κούρδους πολύτιμους συμμάχους στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών όμως η Τουρκία τους χαρακτηρίζει τρομοκρατικό παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Διαβάστε ακόμα:

Ιμπ. Καλίν: Παραλογισμός ότι η Άγκυρα στοχεύει τους Κούρδους στη Συρία

- Τζον Μπόλτον: Η άμυνα του Ισραήλ θα διασφαλιστεί

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.