LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Παρασκευή 19/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1265η

Χιονοστιβάδα φόβου «πλακώνει» τις αγορές

Print Friendly and PDF
-A +A
Χιονοστιβάδα φόβου «πλακώνει» τις αγορές

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Τα σημάδια «Αποκάλυψης» στις αγορές πυκνώνουν και πλέον αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για το 2019, τότε οι αναταράξεις του 2018 θα μοιάζουν με παιχνίδι μπροστά στις σεισμικές δονήσεις που αναμένεται να τραντάξουν συθέμελα τα χρηματιστήρια το νέο έτος.

Έχουμε και λέμε: Οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street έχουν εισέλθει και… επισήμως σε διόρθωση, πραγματοποιώντας τη χειρότερη εκκίνηση για μήνα Δεκέμβριο από το 1980, ενώ οι μισές μετοχές του S&P βρίσκονται ήδη σε «bear market». Στο μεταξύ, μετοχές και ομόλογα βιώνουν τη χειρότερη χρονιά τους από το 2008, ενώ οι επενδυτές περιμένουν με ανυπομονησία το παραδοσιακό ράλι των Χριστουγέννων και αναλυτές ανά τον κόσμο προσπαθούν να προβλέψουν τους «μαύρους» και... γκρίζους κύκνους του έτους που ξημερώνει.

Την ίδια ώρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αρκούσε μία… απλή ανακοίνωση μίας βρετανικής εταιρείας ένδυσης στο διαδίκτυο, που έκανε λόγο για απροσδόκητα πεσμένες πωλήσεις, για να ξεκινήσει μία χιονοστιβάδα φόβου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γηραιάς Ηπείρου. Και βέβαια το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα μπορούσε παρά να… αφεθεί στις εξωτερικές πιέσεις σημειώνοντας πτώση άνω του 2%. Ο καταναλωτικός «χιονιάς» που πλήττει την Ευρώπη και το χθεσινό SOS της βρετανικής ASOS, προμηνύουν ότι το 2019 οι θερμοκρασίες στις αγορές και στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι πολύ πιθανό να διατηρηθούν σε επίπεδα ψύχους. 

Κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται οι κίνδυνοι που παραμονεύουν για το 2019. Από την κατάρρευση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών και τον εμπορικό πόλεμο, μέχρι το Brexit, την Ιταλία και τη διόρθωση στη Wall Street, όλα δείχνουν να μας προετοιμάζουν για τους μεγάλους «σεισμούς» του έτους που έρχεται.

Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Nomura ανέλυσε τους «γκρίζους κύκνους» για το 2019, τα γεγονότα δηλαδή που θεωρούνται προβλέψιμα – σε αντίθεση με τους «μαύρους κύκνους» που αφορούν εντελώς απρόβλεπτες εξελίξεις – και μπορούν να τραντάξουν συθέμελα τις παγκόσμιες αγορές. Οι πιθανότητες σοβαρής διόρθωσης των αμερικανικών μετοχών έως και -15%, ο κίνδυνος εξάπλωσης της ιταλικής κρίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη και το τεράστιο βουνό του κινεζικού ιδιωτικού χρέους αποτελούν τους βασικούς καταλύτες.

Από την πλευρά της, η Deutsche Bank έχει επισημάνει ότι το 89% των επενδυτικών κατηγοριών έχουν καταγράψει αρνητικές επιδόσεις μέσα στο 2018. Ουσιαστικά, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που λαμβάνει χώρα μία τόσο συντονισμένη υποχώρηση, καθώς σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί το... 1901.

Στο παρόν, η είδηση ότι η βρετανική διαδικτυακή εταιρεία ένδυσης, ASOS, υποβάθμισε τις προβλέψεις για το 2019 και προειδοποίησε για καταστροφική εορταστική περίοδο προκάλεσε τρικυμία και έπληξε τους εμπόρους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και αυτό γιατί μέχρι χθες όλοι πίστευαν ότι η πτώση των πωλήσεων στα καταστήματα ήταν αποτέλεσμα της επέλασης του διαδικτύου, όμως η «βόμβα» της ASOS έφερε τα πάνω-κάτω.

Πρόσφατα, δύο άλλες μεγάλες εταιρείες λιανικών πωλήσεων (Sports Direct, Primark) χαρακτήρισαν τον Νοέμβριο έναν πολύ δύσκολο μήνα. Η Sports Direct, μάλιστα, έκανε λόγο για τον... χειρότερο Νοέμβριο της ιστορίας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει και ο θεσμός του Black Friday. Στη Γαλλία, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Νοέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2015, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η ευρωπαϊκή οικονομία χάνει σε δυναμική. Η πτώση καταγράφηκε πριν τις ηχηρές διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων που οδήγησαν σε άτακτη υποχώρηση τον Εμμάνουελ Μακρόν.

Σε αυτό το περιβάλλον, αναλυτές προειδοποιούν ακόμη και για κατάρρευση τύπου Lehman Brothers στο ευρωπαϊκό εμπόριο, αν οι συνθήκες επιδεινωθούν μέσα στο 2019, καθώς οι Ευρωπαίοι καταναλωτές βλέπουν τα χειρότερα να έρχονται και δεν ψωνίζουν. Γενικότερα στις αγορές, στην πλειονότητά τους οι αναλυτές πιστεύουν πως το έτος που μπαίνει θα χαρακτηριστεί από αποστροφή κινδύνου. Οι συνθήκες ρευστότητας στην αγορά χειροτερεύουν μετά τις αυξήσεις επιτοκίων από την Fed και το τέλος του QE στην Ευρώπη, την ώρα που και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας... κάνει πίσω ενώ η Κίνα αρχίζει να «μαζεύεται».

Σύμφωνα με το Bloomberg, φέτος είναι η πρώτη χρονιά από το 2008 και μόλις η δεύτερη φορά από το 1998 που οι επενδυτές μετοχών και ομολόγων βρίσκονται ταυτόχρονα αντιμέτωποι με αρνητικές αποδόσεις κατά τη διάρκεια του έτους. Αν, μάλιστα, εξαιρεθεί η παγκόσμια κρίση του 2008, το φαινόμενο των αρνητικών αποδόσεων για μετοχές και ομόλογα έχει να εμφανιστεί από το 1974. Φέτος, τα παγκόσμια χρηματιστήρια «γυρίζουν» μετά από διαδοχικά έτη κερδών ενώ για την αγορά ομολόγων είναι το χειρότερο έτος της δεκαετίας. Τα εταιρικά ομόλογα υψηλής αξιολόγησης χάνουν 1,3% μέσα στο 2018 και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί σε ποσοστό 11%.

Στο βασικό σενάριο των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων, η ευρωπαϊκή οικονομία θα «παγώσει» το 2019 και η παγκόσμια θα πατήσει φρένο, ενώ οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί κολοσσοί προχωρούν σε υποβάθμιση των προβλέψεων για τις οικονομικές επιδόσεις της χρονιάς που έρχεται. Τα χρόνια της άπλετης ρευστότητας πέρασαν ανεπιστρεπτί και πλέον όλα δείχνουν ότι στη δεκαετία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 η ευημερία ήταν επίπλαστη και στηρίχθηκε σε γυάλινα πόδια.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.