LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Παρασκευή 26/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1272η

Η Τ. Μέι αναβάλει την αυριανή ψηφοφορία για το Brexit

Print Friendly and PDF
-A +A
Η Τ. Μέι αναβάλει την αυριανή ψηφοφορία για το Brexit

Σε αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας που επρόκειτο να διεξαχθεί στη βρετανική βουλή για το Brexit, μπροστά στην απειλή μιας οδυνηρής ήττας που έμοιαζε σχεδόν βέβαιη, προχώρησε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Ανάλογες πληροφορίες, αλλά μη επιβεβαιωμένες, φέρεται να έχει και το BBC, επικαλούμενο επίσης κυβερνητικές πηγές.

Αυτή την ώρα η πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με στενούς συνεργάτες της και τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς της.

Στον απόηχο των πληροφοριών η στερλίνα υποχωρεί σε χαμηλό 18 μηνών, στα $1,266 δολάρια, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έφθασαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μέι θα προβεί σε ανακοίνωση ενώπιον των βουλευτών στις 17.30 (ώρα Ελλάδας), δήλωσε εκπρόσωπος του προεδρείου στη Βουλή των Κοινοτήτων. Παράλληλα, οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος που είναι υπεύθυνοι για την κομματική πειθαρχία ανέφεραν σε ανάρτησή τους στο Twitter: «Η πρωθυπουργός θα κάνει μια προφορική δήλωση σήμερα στις 3.30 μ.μ. (τοπική ώρα) με τίτλο «Έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Την αναβολή πάντως επιβεβαίωσε εκτός από τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, και ο βουλευτής των Συντηρητικών, υποστηρικτής του Brexit, Στίβεν Μπέικερ, κάνοντας λόγο «για ουσιαστική ήττα της Μέι». 

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα σε περίπτωση επίσημης επιβεβαίωσης της αναβολής της ψηφοφορίας, η πρωθυπουργός θα πρέπει να προβάλλει κάποιον σημαντικό λόγο, όπως είναι για παράδειγμα η διεξαγωγή νέου γύρου συνομιλιών με τις Βρυξέλλες και η υποβολή αιτήματος προς τους εταίρους για αλλαγές στη συμφωνία που υπογράφηκε πρόσφατα.

Πάντως, από την πλευρά της η Κομισιόν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προσφέρει στο Λονδίνο και την Μέι κάποια καλύτερη συμφωνία από την υπάρχουσα.

Εξάλλου, τη θέση ότι η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit είναι η «μόνη δυνατή συμφωνία και η ΕΕ δε θα την επαναδιαπραγματευτεί», υπογράμμισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Κληθείσα να σχολιάσει τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για τη δυνατότητα μονομερούς ανάκλησης του Brexit, η εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Επιτροπή «λαμβάνει υπόψη της» την εν λόγω απόφαση.

«Έχουμε μία συμφωνία στο τραπέζι, που επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκο Συμβούλιο στις 25 Νοεμβρίου» τόνισε η κ. Αντρέεβα, παραπέποντας στις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πως αυτή η συμφωνία είναι η «καλύτερη και η μόνη δυνατή» και ότι δεν θα «επαναδιαπραγματευτούμε», καθώς η «θέση μας δεν έχει αλλάξει». «Σε ό,τι μας αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019» κατέληξε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι, όπως ανέφερε η κ. Αντρέεβα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για την πορεία της διαδικασίας.

Έτσι, η σύνοδος κορυφής αυτής της εβδομάδας αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπου η Μέι θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με τους ηγέτες των άλλων χωρών, έχοντας ήδη αθετήσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντί τους.

Σημειώνεται ότι σενάρια περί αναβολής της ψηφοφορίας διακινούνταν το σαββατοκύριακο από τον Βρετανικό Τύπο ο οποίος επικαλούνταν υπουργούς οι οποίοι ζητούσαν να μετακινηθεί η ψηφοφορία.  Η κυριακάτικη έκδοση των Times έκανε λόγο για αναβολή της ψηφοφορίας εμπρός στο φάσμα της πανωλεθρίας καθώς υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 80 βουλευτές των Συντηρητικών θα καταψηφίσουν την συμφωνία.

Νωρίτερα, με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, μόλις μία ημέρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία Μέι-Βρυξελλών, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του να δώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο το δικαίωμα να αποσύρει χωρίς τη συγκατάθεση των υπολοίπων κρατών-μελών την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε ακόμα: 

- Τα σενάρια της επόμενης ημέρας για το Brexit

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.