LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Παρασκευή 19/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1265η

Όταν το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί...

Print Friendly and PDF
-A +A

Ας πούμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας χάνει τις εκλογές με τέτοιο τρόπο που οι σύντροφοί του θα του δείξουν την πόρτα της εξόδου. Υπάρχει πιθανότητα να τον υποχρεώσει κάποιος σε αποστρατεία; Υπάρχει στην κεντροαριστερά η ηγετική φυσιογνωμία που θα μπορούσε να αναλάβει το έργο της ανασυγκρότησης της; Ή ο Αλέξης είναι πλέον ο αναμφισβήτητος αρχηγός της; Διότι το ΠΑΣΟΚ δεν το «ακούμε».

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν μπορώ να δω το ΠΑΣΟΚ να παίρνει και πάλι τα πάνω του. Όχι όπως πάει. Το ΠΑΣΟΚ της Φώφης δεν πείθει σήμερα κι αυτό το γεγονός δίνει οξυγόνο στον Αλέξη Τσίπρα. Με αυτό το δεδομένο, ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ υποστεί μία συντριπτική ήττα στις επερχόμενες εκλογές, δεν υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις για μεγάλες ανατροπές στο πολιτικό παιγνίδι.

Το αντικειμενικό πρόβλημα για ένα μεγάλο κομμάτι του κοινού είναι ότι αρχίζει να νιώθει πολιτικά ορφανό. Δεν θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία, επειδή δεν θέλει να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία. Θα προτιμήσει να μείνει στο σπίτι του από το να ψηφίσει «πάλι» Αλέξη Τσίπρα. Θα μπορούσε να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, αλλά για πολλούς λόγους δεν θα το κάνει. Ο κυριότερος όλων είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει να του κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη του. Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το ΠΑΣΟΚ στον λόγο του είναι ότι ένα κομμάτι του δείχνει να κλείνει πονηρά το μάτι προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Μα, αν ήθελε ο ψηφοφόρος να βρεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σκεπτότανε να τον εγκαταλείψει! Δεν θα πάει στο ΠΑΣΟΚ για να επιστρέψει από την πίσω πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές. Με άλλα λόγια, πολύς κόσμος δεν πείθεται επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να τους κάνει να πιστέψουν ότι έχει μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Κι αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο της Φώφης. Περισσότερο είναι πρόβλημα εκείνων που με την διγλωσσία έχουν μπερδέψει τον κόσμο…

Θα πει κάποιος ότι αν το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάξει ρότα δημιουργείται ένα κενό. Η πλέον συνηθισμένη, κοινότυπη απάντηση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι η φύση απεχθάνεται το κενό. Αυτό είναι αληθές, αλλά έχει σημασία σε πόσο χρονικό διάστημα θα καλυφθεί, τελικά, αυτό το κενό! Αν το έργο της ανασυγκρότησης της Αριστεράς θα το αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας, αυτό θα είναι ένα τεράστιο δώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτή την στιγμή ο αναμφισβήτητος ηγέτης της κεντοαριστεράς! Σύμφωνοι. Από την άλλη μεριά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν κατάφερε να πάρει αυτοδυναμία στην εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ πουλούσε πάγο στους Εσκιμώους. Δεν μπορεί να πείσει περισσότερους απ' όσους έπεισε το 2015.

Τα πράγματα δεν θα είναι τα ίδια αν εμφανιστεί ένα νέο πρόσωπο. Μία νέα σανίδα για να κρατηθούν εκείνοι που θα ήθελαν μία κεντροαριστερά χωρίς την «ρετσινιά» του ΣΥΡΙΖΑ αυτής της ολέθριας τετραετίας. Αυτό που πρέπει να συμβεί για το καλό της χώρας είναι να ανασυγκροτηθεί ο χώρος της κεντροαριστεράς με όρους σοβαρότητας. Να δημιουργηθεί ένα σοβαρό κεντροαριστερό ευρωπαϊκό κόμμα και να μείνουν στο περιθώριο οι λαϊκιστές. Αυτό είναι το συμφέρον του τόπου. Μένει να δούμε αν οι συνθήκες είναι τέτοιες που θα το επιτρέψουν.

Κομβικό σημείο είναι το πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές και πόσο μεγάλη θα είναι η ήττα του Αλέξη Τσίπρα. Ένας ΣΥΡΙΖΑ πάνω από το 25% είναι μία τελείως διαφορετική περίπτωση από έναν ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το 20%. Κι αυτό δεν εξαρτάται τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο από το ΠΑΣΟΚ! Η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ είναι εκείνη που κρατάει τον Αλέξη Τσίπρα σε θέση πρωταγωνιστή. Πώς θα «ενδυναμωθεί» το ΠΑΣΟΚ; Αυτή είναι μία καλή ερώτηση για δύσκολους λύτες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα Λαλιωτικής έμπνευσης αντιδεξιά συνθήματα, τα οποία έχει υιοθετήσει στην στρατηγική του ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι η απάντηση στις καθημερινές αγωνίες του κόσμου. Η Φώφη έχει έναν δύσκολο ρόλο. Το γνωρίζει. Δεν μπορεί να μην βλέπει αυτό που συμβαίνει. Κι έχει την γενναιότητα να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις. Όσο δύσκολες κι αν είναι αυτές. Προέχει να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να εμπνέει.

Το ΠΑΣΟΚ έχει έναν δρόμο: Να επενδύσει στην επιτυχία της χώρας. Στην αποτυχία επενδύει ήδη ο κ. Τσίπρας. Δυο επενδυτές στην ίδια βάρκα είναι πολλοί.

 

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.