LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Δευτέρα 15/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1261η

Ξεπέρασε τα όρια της απόγνωσης η αγορά

Print Friendly and PDF
-A +A
Ξεπέρασε τα όρια της απόγνωσης η αγορά

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Τα πρώτα χρόνια της κρίσης οι περισσότεροι ανησυχούσαν για το πόσα χρόνια θα διαρκέσει, ποιος θα είναι ο συνολικός αντίκτυπος και κατ' επέκταση πότε θα επιστρέψουμε στα προ κρίσης επίπεδα. Σήμερα, με την ύφεση να είναι πίσω μας και τα επίσημα μνημόνια να έχουν λήξει, ο κίνδυνος να παραμείνουμε για πάντα στην κατάσταση που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες φέρνει σε απόγνωση την πραγματική οικονομία.

Η αγορά αντί να βρίσκει τα πατήματά της, να ξεφεύγει σταδιακά από τα προβλήματα που προκάλεσε η τρομακτική λιτότητα και να... μετράει ημέρες ή μήνες για να ξεπεράσει την κρίση, δέχεται χτυπήματα από παντού. Κινδυνεύει να μετατραπεί στη μεταμνημονιακή εποχή σε μια απέραντη «χωματερή» με... τοξικά απόβλητα, στην οποία τίποτα δεν μπορεί να ανθίσει. Το χρηματιστήριο, για παράδειγμα, αντί να καλπάζει προεξοφλώντας την ανάκαμψη, έχει... επιστρέψει στον Φεβρουάριο του 2016 παρά το γεγονός ότι τα capital controls έχουν χαλαρώσει πάρα πολύ από τότε και οι προοπτικές της οικονομίας είναι σαφώς καλύτερες.

Ή μήπως δεν είναι; Διότι μπορεί η χώρα να έχει βγάλει από πάνω της τη θηλιά της εφαρμογής όλο και περισσότερων μέτρων που πνίγουν τα εισοδήματα και σκοτώνουν την κατανάλωση, όμως προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα κλίμα σκανδάλων και αβεβαιότητας που αναμένεται να επιδεινωθεί όσο πλησιάζουμε στις εκλογές. Ακόμη και για την ανάπτυξη εκφράζονται επιφυλάξεις ενώ όλο και περισσότεροι «ειδικοί» επισημαίνουν την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων ως βασική προϋπόθεση για να δούμε καλύτερες ημέρες.

Όμως η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν ακούει, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αποφεύγουν τη χώρα μας, στερώντας την πολυπόθητη ρευστότητα. Στις αγορές ομολόγων δεν μπορούμε να βγούμε αφού το επιτόκιο είναι 2,5% υψηλότερο από της Πορτογαλίας την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται για προεκλογικές παροχές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Χαρακτηριστικό της επενδυτικής απαξίωσης είναι το παράδειγμα την Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα. Η θυγατρική της ΕΤΕ είναι κυρίαρχη σε έναν κλάδο με τεράστιες προοπτικές αλλά δεν μπορεί να βρει έναν επενδυτή ο οποίος το μόνο που έχει να σταθμίσει είναι το ρίσκο της χώρας. Αυτό είναι ακριβώς το πρόβλημα. Μία χώρα με πρόβλημα αξιοπιστίας εμφανίζει πολύ περισσότερους κινδύνους.

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, βρίσκονται εγκλωβισμένες σε μία τοξική φημολογία και ενώ έχουν σημειώσει πρόοδο σε αρκετούς τομείς (έχουν επιστρέψει κάποιες καταθέσεις, έχει μειωθεί ο ELA στα 5 δισ. ευρώ και μέχρι στιγμής επιτυγχάνονται οι στόχοι μείωσης των «κόκκινων» δανείων), οι μετοχές τους γίνονται έρμαια των ορέξεων ξένων funds και «φλερτάρουν» με χαμηλά 30 μηνών.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων η αβεβαιότητα έχει πλέον επηρεάσει και τους πιο υγιείς «παίκτες» της αγοράς, ενώ μεταξύ σκανδαλολογίας και διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, θεωρείται βέβαιο ότι το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα μόλις έχει ξεκινήσει. Τι θα μείνει όρθιο κανείς δεν ξέρει, αφού οι μεγάλοι φεύγουν στο εξωτερικό και οι μικροί δραστηριοποιούνται με βασικό συνέταιρο το κράτος σε συνθήκες απόλυτης απαξίωσης. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα, οι καινοτόμες ιδέες αναζητούν αλλού γόνιμα εδάφη και το μόνο που ανθίζει είναι οι φήμες. Οι επιζήσαντες» είναι σίγουρο ότι θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια. Μένει να δούμε πόσοι θα είναι αυτοί.

Το απόλυτα δυσμενές κλίμα και τον κίνδυνο η Ελλάδα να μην ανακάμψει ποτέ αν δεν προσελκύσουμε επενδύσεις, επιβεβαίωσαν χθες, τόσο ο πρόεδρος της Eurobank, κ. Νικόλαος Καραμούζης όσο και η αναλύτρια της Moody' s, Κάθριν Μιλμπρόνερ. Η παρέμβαση του επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ήταν ηχηρή. Ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι η ανάπτυξη σήμερα υπολείπεται των αναγκών της χώρας.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται ανάπτυξη άνω του 3% και διψήφιους ρυθμούς αύξησης των επενδύσεων και παράλληλα να γίνουν τομές στην εταιρική διακυβέρνηση για να μην επαναληφθούν υποθέσεις όπως αυτές που έπληξαν την αξιοπιστία της αγοράς τους τελευταίους μήνες. Η αναλύτρια της Moody' s, τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο και το ελληνικό δημόσιο δεν θα πρέπει να «κάθεται» στο κεφαλαιακό μαξιλάρι αλλά να δοκιμάσει την έξοδο στις αγορές. Επίσης, θα πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να προσελκύσουμε επενδυτές, αλλιώς η Moody' s θα συνεχίσει να έχει επιφυλάξεις για την ανάκαμψη της χώρας.

 

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.