LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Πέμπτη 11/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1257η

Έλα μωρέ! Μνημόνιο ήταν και πέρασε!

Print Friendly and PDF
-A +A

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Η αίσθηση πως τελικά το Μνημόνιο ήταν ένας εφιάλτης που πάει πέρασε, μια άτυχη παρένθεση εθνικής υποταγής και οικονομικού εξαναγκασμού, επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τη δημοσιοποίηση των δικαστικών αποφάσεων για τις συντάξεις και τα αναδρομικά.

Έχουμε μια ανατροπή των οικονομικών και δημοσιονομικών δεδομένων, καθώς οι αποφάσεις αυτές για τις συντάξεις και για τα αναδρομικά που πρέπει να καταβληθούν, αν επεκταθούν με βάση την εν ισχύ πλέον νομολογία, εκτιμάται πως θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις δημόσιες δαπάνες από 7 έως 15 δισ. ευρώ. Ένα τσουνάμι έκτακτων καταβολών κάνει την εμφάνιση του στο βάθος του ορίζοντα, που ας μην γελιόμαστε, όταν πλησιάσει θα έχει λάβει εκθετικές διαστάσεις.

Η δικαίωση του θυμικού και της αγανάκτησης, η εστίαση στο αποτέλεσμα και όχι στην αιτία του προβλήματος, η αναδίφηση στο παρελθόν και στην ιστορία, ολοένα και απομακρύνει τη σκέψη των πολιτών από τα αναγκαία που πρέπει να υιοθετηθούν και από τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν. Ο συνεχής εναγκαλισμένος με τον παραλογισμό και η απομάκρυνση από την ορθολογική θεώρηση των πραγμάτων, συνθέτουν ένα επικίνδυνο σπιράλ αδιέξοδου.

Αυτοί που πανηγυρίζουν για τις συντάξεις, διαμαρτύρονται που το κράτος αδυνατεί να συντηρήσει τις δομές υγείας. Αυτοί που χαίρονται για τα αναδρομικά, αγανακτούν που τα παιδιά τους δεν βρίσκουν δουλειά. Αυτοί που δικαιώνονται για τις περικοπές, καταγγέλλουν την αύξηση των φόρων. Αυτοί που απολαμβάνουν επιστροφές φόρων, δυσφορούν απέναντι σε όσους επιλέγουν να μεταναστεύσουν διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Η εξέλιξη αυτή, παρουσιάζεται ως μεγάλη νίκη, ως ανατροπή των εξελίξεων και ως δικαίωση των καταγγελτικών κραυγών κατά της έστω και οριακής υιοθέτησης μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στη δομή της ελληνικής οικονομίας. Το κρατικοδίαιτο μέρος των πολιτών επανασυσπειρώνεται, πανηγυρίζει, καταγγέλλει και απειλεί. Το υπερπροστατευμένο από τις στρεβλώσεις της οικονομίας δυναμικό, όπως για παράδειγμα οι ιδιοκτήτες ταξί και όσοι έχουν μάντρες ενοικίασης ταξί επανακινητοποιούνται στη μάχη κατά της πραγματικότητας και του κόσμου που έρχεται, δηλαδή κατά του Beat. Γύρω τους συσπειρώνονται ο Σύριζα, οι ακροδεξιοί του Καμμένου, η Χρυσή Αυγή, οι Ρουβίκωνες, οι κρατιστές της σοσιαλδημοκρατίας και όσοι δεν θέλουν να αλλάξει το παραμικρό στον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία και η χώρα.

Και μέσα σε αυτήν την αντιδραστική πανδαισία, η εξαγγελία διορισμών και προσλήψεων έρχεται να προσθέσει πόντους στο κυβερνητικό αφήγημα, πως αφήσαμε τα δύσκολα πίσω μας, πως σπάσαμε τα δεσμά της επιτήρησης και του εξαναγκασμού και πως ακολουθούμε το δρόμο της εκπλήρωσης της ανάπτυξης με το προοδευτικό πρόσημο και με την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Τι και αν τα επιτόκια παραμένουν υψηλά; Τι και αν οι τράπεζες παραμένουν ζόμπυ; Τι και αν οι εταιρίες φεύγουν στο εξωτερικό; Τι και αν οι μισοί πολίτες έχουν κατασχεμένους λογαριασμούς από την εφορία; Τι και αν τα Πανεπιστήμια έχουν καταρρεύσει στα χέρια των αγωνιστικών συλλογικοτήτων και των εμπόρων ναρκωτικών; Εφ’ όσον επανέρχονται οι συντάξεις, όλα καλά! Εφ’ όσον επιστραφούν τα αναδρομικά ακόμα καλύτερα! Εφ’ όσον διοριστεί μέσω ΕΣΠΑ το παιδί για 3 μήνες σε κάποιο Δήμο για να κάθεται, ακόμα καλύτερα.

Οι αριθμοί είναι εκεί και μας κοιτούν, ανεξάρτητα από τις παλινδρομήσεις των συναισθημάτων μας, από τις αναμοχλεύσεις του θυμικού μας και από τις εκρήξεις της κυκλοθυμικού χαρακτήρα της κοινωνίας. Και φυσικά οι αριθμοί αδιαφορούν για τον βαθύ οικονομικό και μαθηματικό αναλφαβητισμό που μας περιβάλει. Ο τοίχος πλησιάζει και οι πιθανότητες να αποτραπεί η σύγκρουση μέσω ενός μαγικού ελιγμού, ελαχιστοποιούνται επικίνδυνα.

* Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.