LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Τετάρτη 10/04/19
4ος χρόνος, ημέρα 1256η

Τρίδυμοι Κούροι στην Αταλάντη

Print Friendly and PDF
-A +A
Τρίδυμοι Κούροι στην Αταλάντη

Της Αγγελικής Κώττη

Τέσσερις κορμοί Κούρων εντοπίσθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αταλάντης στη Φθιώτιδα μετά από έρευνες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε οικόπεδο ιδιώτη που ειδοποίησε μόλις έπεσε τυχαία πάνω στον πρώτο. Τα αρχαϊκά αγάλματα είναι πώρινα, όχι μαρμάρινα, επομένως η κατάσταση διατήρησής τους δεν είναι άριστη, αποτελούν ωστόσο εξαιρετικά ευρήματα από κάθε πλευρά.

Η αρχαιολογική έρευνα ξεκίνησε με αφορμή την υπόδειξη νέας αρχαιολογικής θέσης από ιδιοκτήτη αγροτεμαχίου της κτηματικής περιφέρειας Αταλάντης, όταν κατά τη διάρκεια άροσης, εντόπισε πώρινο κορμό γυμνού ανδρικού αγάλματος αρχαϊκών χρόνων στον τύπο του κούρου (σωζόμενου ύψους 0.86μ.) και ειδοποίησε άμεσα την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Μετά την παράδοση και μεταφορά του γλυπτού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας κ. Ε. Καράτζαλη ανέθεσε στην αρχαιολόγο κ. Μαρία Παπαγεωργίου τη διεξαγωγή δοκιμαστικών τομών στον αγρό, κατά τη διάρκεια των οποίων αποκαλύφθηκαν κατά χώρα άλλα τρία πώρινα γλυπτά αρχαϊκών χρόνων και τμήμα τριεδρικής βάσης αγάλματος.

Στην πρώτη δοκιμαστική τομή στο βόρειο τμήμα του αγροτεμαχίου βρέθηκε πώρινο γλυπτό φυσικού μεγέθους αρχαϊκών χρόνων (σωζομένου ύψους 1.22μ.), που σώζεται από την κεφαλή ως το ύψος των μηρών και παριστάνει όρθια, γενειοφόρο μορφή νεαρού άνδρα με προτεταμένο το αριστερό σκέλος. Το παραπάνω γλυπτό βρέθηκε μαζί με τμήμα κάτω κορμού μικρότερου πώρινου αναγλύφου που απεικονίζει ιστάμενη γυμνή ανδρική μορφή από την οσφυϊκή χώρα ως τις κνήμες (σωζομένου ύψους 0.82μ.), το οποίο επίσης φέρει συμφυή πλίνθο στην οπίσθια επιφάνεια.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ανασκαφικής έρευνας εντοπίσθηκε ένας ακόμη κούρος σε φυσικό μέγεθος (σωζομένου ύψους 0.95μ. εικ.6-7) που σώζεται από το ύψος του λαιμού ως τους μηρούς, απεικονίζει γυμνό νέο με ελαφρά προτεταμένο το αριστερό σκέλος και διατηρείται σε καλή κατάσταση. Η τριεδρική πλίνθος που βρέθηκε ακριβώς δίπλα του πιθανόν ανήκει στο ίδιο γλυπτό. Αυτή υποδηλεί πως ίσως δεν ήταν μόνος του ο συγκεκριμένος κούρος, αλλά ανήκε σε σύμπλεγμα τριών αγαλμάτων. Μέχρι στιγμής είχαμε μόνο δίδυμους Κούρους, όπως της αρχαίας Κλένιας (Νεμέα Κορινθίας), τώρα ίσως έχουμε πλέον τρίδυμους. Οι Κούροι ιδρύονταν επάνω σε ανδρικούς τάφους νεαρών ανδρών, μερικοί από τους οποίους είχαν σκοτωθεί σε ανδραγαθήματα.

kouros

Η πρόσφατη ολιγοήμερη ανασκαφική έρευνα που έχει διενεργηθεί σε μικρό μόνον τμήμα του αγρού, αποκάλυψε σε βαθύτερα στρώματα από αυτό της ανεύρεσης των αρχαϊκών γλυπτών, οργανωμένο νεκροταφείο στο οποίο μέχρι στιγμής διερευνήθηκαν επτά τάφοι που έχουν χρησιμοποιηθεί από τον 5ο αι.π.Χ. ως τον 2ο αι.π.Χ. με αξιόλογα ευρήματα.

Η ύπαρξη του αρχαίου νεκροταφείου σε εγγύτητα με τη σύγχρονη πόλη της Αταλάντης υποδηλώνει ότι πιθανότατα έχει εντοπισθεί τμήμα του οργανωμένου νεκροταφείου του αρχαίου Οπούντα.

koyros2

Το υπουργείο Πολιτισμού κρατούσε επτασφράγιστο μυστικό την ανεύρεση των αγαλμάτων και δεν έδωσε καμία πληροφορία ούτε χθες, οπότε και οι πρώτες πληροφορίες έκαναν την εμφάνισή τους στον τοπικό Τύπο της Λαμίας. Εντέλει, αποφάσισε να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα το θέμα, μετά από πολλές πιέσεις. Προφανώς, το ΥΠΠΟΑ θεωρεί δικά του τα ευρήματα και, ως συνήθως, τα κλωσάει…

 

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.